Vin: 10 cele mai importante lucruri de știut
Vin: 10 cele mai importante lucruri de știut

Publicat 30 March 2022

Vin: și tot ce este bine de știut despre acesta. Iată aici 10 lucruri bine de avut în vedere!

vin

Vin înseamnă tradiție, istorie, cultură, gust și aromă. Vinul înseamnă poveste, oameni muncitori, podgorii întinse, înseamnă crame cu tradiție, dar și multe altele. 

  Iată mai jos 10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre vin:

  Dacă până nu demult se vorbea despre vin ca fiind cel care definește o regiune, astăzi aproape că nu există loc din lume unde strugurii să nu se transforme în această licoare atât de cunoscută. De aceea, iată ce trebuie să știi:

  1. Care este cel mai cunoscut tip de vin?

  Ce vin este cel mai cunoscut? Care este cel ce îți place cel mai mult?

 

   18 soiuri diferite de struguri, cunoscute drept soiuri internaționale se transformă în vinuri albe, dulci, ușoare, așa cum ar fi Moscato și Riesling, sau în vinuri roșii, închise, așa cum ar fi Syrah sau Cabernet Sauvignon.

   Atunci când vei gusta vin din toate cele 18 soiuri, vei avea o perspectivă asupra vinului care îți place, orientându-te spre acea gamă potrivită ție. 

 

2.Care este cea mai cunoscută regiune?

   Italia, Franța și Spania sunt cele mai cunoscute țări producătoare de vin din lume. 

   Aceste 3 țări produc majoritatea vinului vrac din lume. De asemenea, acestea produc cele mai cunoscute vinuri din lume și tot cele 3 țări sunt sursa celor mai populare soiuri de vin din lume.

3.De ce unele vinuri sunt mai acre decât altele?

     Acum că știi de unde „vine” vinul și care este cel mai popular, pesemne ești curios să afli și care sunt caracteristicile sale.

    Unele vinuri sunt mai acide decât altele, iar conținutul de alcool mai mare îți va da impresia că te arde în partea din spate a gâtului. Alte vinuri îți lasă în gură un gust amar, însă așa cum fiecare suntem diferiți, vor fi și iubitori ai vinurilor seci și iubitori ai celor mai dulci sau demidulci. 

4.Poate un vin fără zahăr să aibă un gust dulce?

     Cum e posibil ca un vin fără conținut de zahăr să fie mai dulce decât alte vinuri? Cu siguranță atunci când îți pui această întrebare, ar trebui să te gândești la soiul de struguri, la regiunea unde se cultivă, dar și la modalitatea de păstrare pentru învechire, așa cum este scoarța stejarului.

   De exemplu, dacă comparați un Malbec din Franța cu un Malbec din Argentina, acesta din urmă este mai dulce.

5.Vinul e „social”

 

  Vinul este „social”, e cu și despre oameni. Află mai multe despre vin, despre producători, despre etichetă, și astfel vei deveni parte din povestea spusă de vin, atât de elegantă, dar mai ales discretă. 

 

6.Când se bea un vin, în funcție de anul de producere?

     90% din vinuri se consumă în anul în care sunt îmbuteliate. Cu toate acestea, unele vinuri capătă o aromă aparte dacă sunt consumate mai târziu, fiind mai vechi. Dacă vrei să știi care sunt caracteristicile unui vin vechi, trebuie să afli că au 4 trăsături: aciditate, tanin, alcool puțin, zahăr rezidual. 

7.De ce vinul nu are aceeași aromă de fiecare dată?

 

   Iată o întrebare des întâlnită. Mai mult ca sigur, ți s-a întâmplat și ție. Ai cumpărat un vin bun și ai făcut o adevărată „rezervă”. Cu toate acestea, pe parcurs îți dai seama că diferă gustul. Totul depinde de soiul de struguri, regiune, dar și de condițiile meteo ale anului respectiv. 

  

    Dacă iubești Pinot Noir, este posibil ca gustul celui vechi să difere.  

 

8.Vinul, drept pasiune

 

     Vinul nu înseamnă consum exagerat, ci experiență. În funcție de loc, de persoanele cu care ești, totul va aduce numai bucurie. 

 

     Și dacă vrei să afli mai multe, discută cu un somelier pentru a afla cum se bea, cum se produce, cum se amestecă soiurile de vin, care sunt cramele cele mai cunoscute, într-un cuvânt, pentru a afla totul despre această licoare. 

 

9.Cum alegi vinul?

 

    Evident, atunci când alegem un vin, trebuie să ținem cont de preferințele fiecăruia, de aroma pe care vrem să o simțim, de cantitatea de zahăr și de alcool. Însă, un aspect esențial pe care trebuie să îl avem în vedere, se referă la preparatele alături de care îl vom servi. 

   

   Astfel, pentru preparatele care conțin carne albă, pește sau fructe de mare, este recomandat vinul rose și cel alb, în timp ce vinul roșu este consumat împreună cu preparatele pe bază de carne roșie, brânzeturi bine maturate și deserturi cu ciocolată.

10.Pahare specifice fiecărui tip de vin

   Fiecărui tip de vin îi corespunde un model de pahar. Vinul roșu trebuie să fie servit în pahare cu o cupă mai mare, rotunjită, cu deschizătură largă, precum cele bordeaux sau burgundy. Paharele pentru vinul rose, au cupa scurtă, ușor țuguiată, ori evazată. În schimb, vinului alb îi corespund paharele în formă de U, care au cupa mai alungită. 

    Acum că ai ajuns să cunoști aceste detalii importante, tot ce îți rămâne de făcut este să le iei în considerare și să te bucuri de savoarea unui vin de calitate, de la producători de renume, pe care să îl servești așa cum se cuvine. 

    Vino Italia este principalul distribuitor de vinuri cu specific italienesc, astfel că te invităm să faci cunoștință cu gustul unic al vinului bine făcut, dar mai ales conservat cu multă atenție.