Pinot Noir: află mai multe detalii
Pinot Noir: află mai multe detalii

Publicat 01 April 2022

Pinot Noir, arta eleganței rafinate. Află mai multe detalii despre acesta.

pinot noir

Marele poet german Goethe spunea: “Vinul bucură inima omului și bucuria este mama tuturor virtuților.” Bineînțeles, în ziua de azi nu e nevoie de nicio scuză pentru a ne bucura de frumusețea și rafinamentul unui pahar de vin. S-a demonstrat că vinul aduce numeroase beneficii pentru sănătate, fie că vorbim de îmbunătățirea circulației, de atenuarea unor probleme dentare sau de un aport natural de magneziu și vitamina B6.

Ne oprim astăzi asupra unuia dintre cele mai interesante și populare soiuri de vin: Pinot Noir. Singurul vin cu o personalitate atât de puternică, Pinot Noir reușește să se deghizeze, să păcălească și să se joace cu simțurile noastre. Poate fi găsit atât în tonuri de roșu aprins, cât și sub nuanțe deschise, în gama vinurilor spumante.

Pinot Noir este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri din lume, care se presupune că a fost soiul Evului Mediu în Europa. Fiind greu de întreținut, cu condiții speciale de creștere și foarte sensibil la vânt și frig, capriciosul Pinot Noir este special și este considerat în toată lumea „vinul nobil”.

Ca delicatețe a gustului, Pinot Noir este un vin roșu fructat, cu un corp ușor spre mediu și un final mediu uscat. O aromă de pământ, nuanțe de ierburi picante te întâmpină când iei prima înghițitură. Cireșele negre, coacăzele roșii și fructele de pădure sunt arome des întâlnire în buchetul de esențe. 

Notele unice de fructe ale vinului, aciditatea aproape crocantă și eleganța rafinată sunt completate cel mai bine la masă, împletind tradiția vinului cu arta culinară. Pinot Noir se asortează bine cu carne roșie mai ușoară, cum ar fi rața și mielul, precum și cu carnea albă, cum ar fi curcan sau pui, dar sunt și multe rețete cu porc unde se îmbină perfect. Peștele cu un profil de aromă mai puternic, cum ar fi somonul, sau peștele preparat cu arome mai îndrăznețe sunt de asemenea variante foarte compatibile. Alimentele cu sos dens sau cele profund aromate nu se potrivesc bine cu Pinot Noir, având potențialul de a umbri aroma delicată a vinului.

Legumele și ierburile pământoase, cum ar fi ciupercile și cimbrul, completează aromele savuroase ale vinului, mai ales atunci când sunt folosite în risotto și paste.

Iată două variante din lumea complexă a Pinot Noir care garantează o experiență de neuitat:

Franciacorta Brut 61 de la Berlucchi aduce un omagiu renumitei date istorice la care a fost creat, primul vin spumant din regiune, care a dat naștere denumirii complete: Franciacorta DOCG. Inițiatorul său, datorită mâinii remarcabile a vinificatorului Franco Ziliani, a recunoscut imediat potențialul magnific al zonei și a reușit să imortalizeze gustul unei bucăți de teren și să-l transfere în formă lichidă. Berlucchi este acum unul dintre cele mai recunoscute nume din lumea vinului spumant, precum și unul dintre cele mai proeminente și cunoscute din întreaga industrie vinicolă italiană. Brut 61 este schimbarea fizică a unei materii prime care a fost îngrijită mulți ani de zile în pivniță.

Nuanța vinului Berlucchi Brut 61 este galben pai, ca o perlă fină, subtilă și durabilă. Un buchet de o elegantă excepțională este creat de note de piersici și pere, precum și note citrice. Aroma vibrantă, proaspătă și precisă este însoțită de o mângâiere încântătoare care aduce o relaxare citrică de neegalat. Acest vin se asortează bine cu o varietate de alimente, inclusiv aperitive, paste, mâncăruri din pește, carne albă și brânzeturi proaspete.

Dei Siori, un vin roșu care poartă în mireasma sa istoria zonei Veneto și a locuitorilor săi, inspirat de rafinamentul familiilor nobile din Verona. Acest vin este un gust ce ne poartă în trecut, o îmbrățișare caldă care vindecă melancolia timpului pierdut. Este un vin delicat și catifelat, cu o nuanță de roșu rubiniu limpede și purpurie, iar notele lemnoase completează aroma inerentă și naturală a vinului. Aromele de prune adaugă profunzime, în timp ce finalul este ușor tannic. Aromele de prune adaugă profunzime, cu o notă de mineralitate. Finisajul este rafinat, în concordanță cu istoria vastă a acestei băuturi.

În filmul Sideways, premiat cu Oscar în 2004, personajul Miles Raymond descrie astfel vinul său preferat, Pinot Noir: „Numai cineva care își dedică timp pentru a înțelege cu adevărat potențialul Pinot Noir-ului va fi capabil să-l convingă în potențialul său maxim. Apoi mai este problema aromelor. Sunt cele mai ciudate, strălucitoare, emoționante, delicate și... pline de sunete vechi din lume."; Filmul a avut un succes răsunător și a popularizat Pinot Noir în toată lumea, aducându-l acolo unde merită: pe primul loc în preferințele iubitorilor de vin.