Vin: cum faci o colecție?
Vin: cum faci o colecție?

Publicat 14 April 2022

Vin:  cum faci o colecție și care sunt aspectele de care trebuie să ții cont?

vin

Adesea privit ca un excentric, colecționarul de vinuri este o tipologie aparte pentru că această activitate presupune și cunoștințe aprofundate, nu doar pasiune și determinare; desigur, de luat în calcul ar fi dimensiunea colecției, bugetul și componența lui, valoarea și sistemul de depozitare, dar totuși de unde pornești? Începi cu winecluburi, degustări private sau achiziționarea unui frigider special? 

Dacă vrei să începi să colecționezi vin, sunt multe lucruri de discutat și aspecte de luat în calcul; dar un lucru e cert, un vin special va fi mereu la îndemână și apreciat indiferent de eveniment, un simbol al unui momorabil eveniment, o investiție bună sau un cadou de excepție. Dacă ești un fan al vinurilor remarcabile iată câteva repere de cum să pornești propria colecție de vin:

În primul rând să te întrebi pe sine ce fel de colecționar vrei să fii? Poți fi colectionarul „desăvârșit” care deține o varietate impresionantă din ani diferiți de proveniență, vinuri pe categorii de prețuri și vinuri selectate atent; „degustător”, cu focus exclusiv pe vinuri finale, gata de savurat, iar considerentele lui sunt de natură personală; sau poate „investitor” care urmărește profitul material de pe urma tranzacționării vinurilor învechite în colecție proprie sau nu, concentrându-se strict pe aspectul financiar.  

Oricare ar fi cazul, fiecare presupune acțiuni diferite și au caracteristici specifice, iar în aceste rânduri vom încerca să facem o relatare generală a aspectelor comune și de luat în calcul.

Există experți ce afirmă sau recomandă începerea cu un anumit număr de sticle dintr-o anume varietate  pentru a le putea urmări savoarea și amprenta timpului, alții spun că există mai multe stadii ale unei colecții și că de multe ori nu iei decizia de a începe să colecționezi, ci te trezești deja că ai început să colecționezi. Părerile sunt foarte împărțite și unii chiar consideră că un colecționar adevărat nu degustă din colecția personală decât la ocazii speciale. 

Răbdarea este de aur se spune! Iar în acest caz timpul joacă un rol crucial, cu cât vei lua decizia mai repede de a începe o colecție de vin cu atât îi oferi oportunitatea să atingă maturitatea. Răbdarea devine astfel o calitate ideală. Este de recomandat la achiziționarea unei noi piese de rezistență pentru colecția personală, să luăm în calcul daca vom avea și timp să ne bucurăm de el, iar pentru asta trebuie luat în calcul timpul pe care îl necesită acesta pentru a ajunge la „majorat” și a evolua la forma lui finală. Dacă timpul de învechire este totuși de 20 de ani, nu pare a fi de nesocotit. 

Astfel, bugetul alocat unei colecții pertinente devine și el de luat în calcul. Pentru a avea o selecție bună nu sunt cert necesare sume mari de bani de investit. Nu toate sticlele trebuie să fie foarte scumpe sau cu punctaje mari pentru a avea merit. Cu investiție de timp și pasiune, o colecție de vinuri poate crește considerabil în valoare cu timpul. Un vin cu un potențial de învechire de peste 15 ani începe de la un preț mai mult decât modic ajungând în timp să depășească valoarea lui inițială cu până la de 1000 de ori diferență.

Investește timp în studiu, dezvoltă-ți paleta și explorează-ți lista favoritelor pentru a avea capacitatea de a cerceta cu o mare acuratețe vinurile care ți se potrivesc. Degustă cât mai multe vinuri și descoperă-le particularitățile. Cum fiecare lucru de valoare necesită timp, vinul necesită timp pentru a-și atinge perfecțiunea iar colecționarul necesită timp pentru a se putea cosidera cunoscător al generoasei oferte. 

Fiecare tip de colecție are particularitățile lui, în cazul de față: temperatură controlată, aproximativ 11 grade, umiditate medie, ferit de lumină și de trepidații. Crama ar fi ideală, dar ea nu este la îndemâna oricui deși ar fi cel mai bun loc unde să-ți expui prețioasele valori. Având în vedere că nu toate locuințele au beci, o idee bună ar fi investirea într-un frigider special de vinuri; frigiderul comun fiind nerecomandat pentru că poate usca dopurile sticlelor și afecta calitatea. 

Cunoașterea regiunilor viticole joacă un rol esențial pentru că anumite regiuni oferă vinuri cu potențial mai mare decât altele. Preferințele personale aduc acea notă personală, conferă caracter colecției și o fac unică. Astfel, un cunoscător erudit al domeniului său de interes, colecționarul de vinuri, nu va fi niciodată un amator ce „adună” la întâmplare. 

Așadar, alcătuirea unei colecții proprii de vinuri mai mult sau mai puțin rare poate fi un proces copleșitor, dar și interesant, fascinant și educativ; iar dacă apelezi la o echipă cu servicii personalizate, devine o „joacă de copii”! Vinoitalia este partenerul tău! Lasă-te ghidat în această călătorie unică. Permite-ți să fii sedus de nou, impresionat de traditional și fermecat de arome ademenitoare. Alatură-te comunității noastre de pasionați și alături de experții noștri începe chiar acum colecția ta sau completează-o pe cea existentă cu noi arome fine! CLICK AICI!