Vinuri: stiluri de bază
Vinuri: stiluri de bază

Publicat 11 April 2022

Vinuri: tot ce este bine de știut despre stilurile de bază ale acestuia. Iată mai multe informații de interes pentru tine! 

vinuri

Procesul de explorare și învățare al vinurilor descrie o călătorie interesantă și presupune multe cunoștințe extinse. Pe baza unor noțiuni solide există o multitudine de modalități pentru a diferenția vinurile, cele mai cunoscute fiind după soi sau după regiune. Există totuși și metode mai facile pentru explorarea acestui univers vast, mai ales că majoritatea vinurilor roșii, roze, albe sau spumante, se încadrează în 9 stiluri de bază, ușor de urmărit și de înțeles. 

Vin roșu corpolent

Gustul și aromele acestor vinuri sunt persistente și bogate. Ca asociere culinară ele sunt combinate cu mâncăruri aromate și/sau condimentate cum este cazul bucătăriei mexicane sau spaniole. Perfecte pentru preparate cu afumătură sau grătar complimentează bine și sosurile cu ciuperci și piper negru. Tind să conțină valori mai ridicate de tanin și alcool și predomină aromele fructelor de pădure, cum ar fi prune și coacăze negre. Temperatură servire 17-21 gr C. 

Recomandarea noastră – Gelso d'Oro Nero di Troia (Atenție - Este indicat să fie desfăcut cu cel puțin o oră înainte de servire, motiv pentru care îl recomandăm pentru cine romantice planificate.)

Vin roșu cu corp mediu

Din această categorie fac parte soiuri precum Merlot sau Fetească Neagră și este una din cele mai populare alegeri pentru bucătăria românească, central-europeană și italiană. Nu este la fel de bogat în tanin precum cele corpolente și are un parfum rafinat de fructe roșii. Complimenteză perfect o cină cu lasagna sau pizza și are o paletă largă de arome și condimente cu care se combină delicat; chimen, rozmarin, chilli sau scorțișoară fiind printre preferate. Temperatură servire 17-21 gr C.

Recomandarea noastră - Quattro Passi Appassimento Rosso Veneto – Vin premiat, recomandat inclusiv pentru platouri de brânzeturi.

Vin roșu ușor

Cu soiuri precum Pinot Noir, Freisca, Schiava sau Brachetto, vinurile ușoare au arome delicate și subtile și sunt ideale pentru serile de stat la povestit cu prietenii. Servit în pahare de tip Burgundy pentru o mai bună degustare, ele au o aciditate evidențiată și un conținut mai mic de alcool. Excelent combinat cu un risotto de ciuperci sau paste cu sos tomat, preparate cu carne albă sau chiar miel, au temperatură de servire 14-16 gr C. 

Recomandarea noastră – Dei Siori Rosso Veronese - O îmbrățișare caldă care consolează melancolia timpului pierdut și a cunoștințelor străvechi, acest vin este un gust al trecutului ce păstrează amintiri netrăite vreodată. 

Vin rose

Din această categorie face parte si faimoasa Busuioacă de Bohotin și majoritatea lor se servesc reci la temperaturi de 7-12 gr C sau chiar mai jos. Câteva excepții sunt vinuri seci, iar cele mai des întâlnite arome sunt cele de zmeură, căpșună, pepene galben sau petală de trandafir. Ideal pentru serile când vei opta pentru o bucătărie turcească, libaneză sau mediteraneană, mâncaruri picante sau cu fructe de mare. 

Recomandarea noastră – Bendis Rose - lasă-te cucerit aici de un buchet de arome de trandafir și note de lăcrămioară în nuanțe parfumate de fructe și flori. 

Vin alb corpolent

Acesta este de obicei maturat în butoaie de stejar de unde îi provin aromele caracteristice de vanilie și/sau nucă de cocos, fiind supuse unui proces numit și „fermentare malolactică”. Este printre preferatele celor ce apreciază bucătăria franceză și foarte des asortat la crab, homar sau preparate cu sosuri cremoase pe bază de smântână. Temperatura de servire este de 7-14 gr C și se recomandă servire în pahare cu deschidere mare pentru vinurile de acest fel ce au peste 3 – 4 ani de la îmbuteliere.

Recomandarea noastră – Viafrancia Bianco; buchetul este foarte intens, fructat, cu note de ananas, fruct de cactus și guava, condimentat cu note de vanilie și piper alb, dar și ierburi proaspete, precum mărar și cimbru. 

Vin alb proaspăt și ușor

Savuros, sec și crocant, un vin relativ tânăr ce se consumă în primii lui ani de la recoltare când aciditatea este plăcută și este plin de prospețime. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Vermentino, sunt printre cele mai populare și se asortează cu preparate de pește, fructe de mare, sushi, carne albă sau salate mixte. Complimenteză excelent și sosurile pe bază de mentă sau busuioc și se servește la o temperatură de 7-12 gr C. 

Recomandarea noastră – Salina Chardonnay; un vin de mare prospețime și mineralitate, cu un gust ușor sărat și fructat.

Vin aromat și dulce

Au arome fructate și/sau florale, iar de cele mai multe ori conțin o cantitate mai mare de zahăr. Cum orice soi de struguri poate produce atât vinuri dulci, cât și sec, decizia de a fi adăugat sau nu zahar este una strict a vinificatorului. Moscato sau Riesling sunt exemple bune la această categorie și ele se servesc de regulă la o temperatură scăzută, de 6-8 gr C sau chiar mai jos și în pahare răcite. Recomandat pentru serate cu preparate aromate cu citrice sau condimente de tip curry, turmeric, chilli sau chimen, motiv pentru care devine alegerea perfectă pentru bucătaria indiană sau thailandeză. Aceste vinuri de cele mai multe ori sunt recomandate și ca vinuri de desert. 

Recomandarea noastră – Moscato Dolce - Prezintă delicioase note de caise și piersici, urmate de un postgust aromat plăcut, de struguri și miere.

Vin licoros și fortificat

Denumit și vinul desertului, acesta este recomandat pentru o gamă variată de deserturi culinare alese pe bază de fructe, ciocolată, zahăr brun, caramel sau vanilie, dar și pentru aperitive cu brânzeturi învechite. Temperatura de servire diferă, dar este recomandată pe etichetă și sunt recunoscute ca având un conținut mai mare de alcool (17-20%) și zahăr, acest aspect face ca servirea să fie făcută în pahare mici. 

Recomandarea noastră pentru un vin de desert – Verduzzo; are o culoare clară și luminoasă, galben auriu intensă, și este recomandat să fie consumat alături de deserturi uscate, sau cremoase, pe bază de mascarpone. De asemenea, sublim cu prosciutto și smochine, pate de foie gras și gnocchi de dovleac.

Vin efervescent

Vinul efervescent sau spumant este de mai multe sortimente în funcție de regiunea de proveniență, dar și de modul de producere sau alte calități ale strugurilor. Prin fermentare, zahărul și drojdia din vin fermentează și produc dioxidul de cardon care, în mod natural, acidulează vinul. Iar în funcție de metoda de fermentare ele sunt împarțite în mai multe categorii. Alb, roze sau vanilat în coloristică, dar și cu arome multiple ce te răsfață. El este cel mai adesea recomandat la alimente sărate, prăjite sau ușor picante și se asortează cu o gamă largă de tipuri de carne. Ideal pentru stridii, salate cu somon sau tacos de pește, dar și servit singular sau doar cu pișcoturi. 

Recomandarea noastră – Prosecco Rose - note fructate de grapefruit roz, un corp mătăsos și încântător cu un final uscat. Un produs original și versatil potrivit pentru orice ocazie. 

Cunoscând acum această clasificare îți va fi mai lejer la următoarea comandă să alegi ceva potrivit pentru cină, iar gama criteriilor de selecție nu va mai fi limitată la sec, dulce sau alb, roșu. 

Desigur, pentru a construi un repertoriu larg de experiență trebuie degustată și încercată o paletă foarte colorată, iar descompunerea tuturor vinurilor în doar 9 stiluri este puțin poate prea simplificată, fiind un produs extrem de nuanțat și complex. Faptul că unii somelieri studiază ani de zile pentru perfecționare sau că există chiar o ramură științifică dedicată (enologia), ne expun destul de simplu dimensiunile copleșitoare ale acestui univers uluitor ce așteaptă să fie explorat, cucerit și savurat. 

Fie că vei opta pentru un vin elegant, de un roșu rubiniu, cu note fructate și nuanțe picante de lemn dulce și cacao amară, perfect ca vin de meditație de savurat singur așa cum este Ca Florian Amarone della Valpolicella Classico Riserva; sau pentru un vin italian Prosecco, potrivit pentru pauze de lucru și întâlniri cu prietenii cum este Miòl Extra Dry;  îți dorim să le savurezi cu inspirație și vibrații pozitive. 

Explorează acum ultimele delicatese adăugate în oferta noastră și spune-ne care este preferatul tău!