Vin spumant: cum îl alegi?
Vin spumant: cum îl alegi?

Publicat 14 April 2022

Vin spumant -  instrumentul de care ai nevoie pentru a celebra fiecare moment unic al vieții. Iată mai multe informații de interes pentru tine! 

vin spumant

Când vine vorba de vinuri distractive și festive, exemplele nu se epuizează repede, iar vinul spumant are aici un loc aparte! Bulele jucăușe echivalează cu farmec instant și indiferent de ce sărbătorești (anul nou, ziua ta sau o reuniune cu prietenii), există un vin spumant care se potrivește fiecărui eveniment, gust și buget. Cu o cerere atât de mare, oferta este pe măsură și câteodată alegerea vinului spumant perfect poate fi descurajantă; între alb clasic, rose romantic sau chiar roșii spumante aventuroase și cu prețuri variind de la accesibile până la stropii de lux în cifre, este complicat. Așadar, am împărțit totul în 3 sfaturi simple și ușor de urmat.

Toată șampania este vin spumant, dar nu tot vinul spumant este șampanie

Acest vin spumant este adesea numit și șampanie și aceasta este mai mult sau mai puțin o confuzie după cum o explică și fraza precedentă, iar cunoașterea diferenței reprezintă un atuu important în alegerea unui vin spumant de calitate. 

Șampania este produsă numai în regiunea Champagne din Franța și este, fără îndoială, cel mai emblematic și elogiat vin spumant din lume. Din punct de vedere tehnic, șampania folosește în principal 3 struguri: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier și își obține bulele minunate prin metoda tradițională, iar apoi vinul de bază este fermentat a doua oară într-o sticlă presurizată sigilată cu un capac de coroană. Dioxidul de carbon produs astfel în timpul acestei a doua fermentații rămâne prins în aromele vinului și voilà, avem magie! Întregul proces este foarte minuțios și lucrat manual, ceea ce poate duce la prețuri pe măsura calității premium oferite. În ceea ce privește șampania din regiunea Champagne din Franța, aceasta are de regulă un preț piperat afectat fiind de clima capricioasă din zonă, ceea ce rezultă într-o producție relativ mică, dar și de faptul că aceasta este considerată o delicatesă, un produs de lux. 

Există multe alte vinuri spumante pe piață ce respectă metode tradiționale și folosesc tehnologii de ultimă generație, dar sunt mult mai accesibile ca preț pentru un răsfăț bine meritat. Un bun exemplu este Prosecco (din regiunea Veneto a Italiei), făcut din struguri Glera și, în loc de a doua fermentație prețioasă care are loc în sticlă, este fermentat într-un rezervor imens și apoi îmbuteliat sub presiune (mai puțin artizanal și mai simplu ca aromă, deoarece nu există amestecarea strugurilor sau îmbătrânirea specifică în butoi). 

Câteodată mai puțin este mai bine

Atunci când vorbim de vin spumant, mărimea contează...mărimea bulelor, adică! Dimensiunea bulelor prezente indică în fapt calitatea vinului respectiv și mai mic este mai bine. Vrei să vezi bule minuscule, vaporoase și efervescente care creează o textură ușoară, fină și spumoasă atunci când este savurat. Așadar, data următoare când mergeți la un eveniment și vinul tău spumos are bule de mărimea unui șirag de perle, acesta este un semn clar că este de foarte slabă calitate sau invers. 

Aflați cum să interpretați eticheta sticlei 

Un alt aspect despre vinul spumant este că etichetele ne spun de fapt multe despre ceea ce trebuie să știți despre profilul de aromă al vinului, atâta timp cât știți cum să le decodați. Da, ați citit bine... eticheta vă spune ce gust va avea vinul! Vinul spumant are puțină doză (un amestec de vin și zahăr) adăugată, altfel ar fi foarte acru și amar. Deci, numele diferitelor stiluri indică numărul de grame de zahăr au fost adăugate. Cel mai comun stil este Brut, ceea ce înseamnă că există mai puțin de 12 grame de zahăr adăugat pe litru. Dacă vă place un stil mai dulce, căutați Demi-Sec sau Doux. Cel mai sec stil este Brut Nature, care are mai puțin de 3 grame de zahăr adăugat - aceste vinuri sunt mai crocante, mai lineare și mai austere. Odată ce știi ce înseamnă acești termeni, alegerea sticlei potrivite pentru ocazia ta este mult mai ușoară! 

Trecând din latura teoretică la cea practică, iată câteva exemple demne de luat în calcul și de încercat: 

Ispritz L’Aperitivo - Inspirat de celebrul cocktail venețian de portocale și ierburi amare, iSpritz este un aperitiv semi-spumant „gata de băut”. Excelent ca aperitiv, se servește rece cu trei cuburi de gheață și o felie de portocală sau alături de un aperitiv culinar. Prețul lui ispititor îl face alegerea perfectă pentru petreceri numeroase. 

61 Franciacorta Rose – De un roz intens și cuceritor, el este un vin spumant ce îți va răsfăța papilele gustative; prezintă un buchet cu note elegante de fructe de pădure sălbatice și fructe coapte, frumos amestecat cu nuanțe subtile de drojdie și pâine. Gustul este rafinat și elegant, cu o aciditate excepțională și corp plin. Se asortează cu o gamă delicioasă și variată de alegeri culinare și este cunoscut ca o alegere inspirată pentru o aniversare romantică sau un cadou de excepție. 

Moscato Dolce – dacă un vin de desert era pe lista de căutări, atunci acest vin spumant alb fructat este o alegere adecvată. Este puternic în arome, dar delicat în același timp și cu doar 7% conținut de alcool, este combinația perfectă pentru prăjituri, produse de patiserie și deserturi rafinate. Dată viitoare când dorești să mergi în vizită sau să îți servești invitații cu ceva deosebit, nu uita acest deliciu cu note de caise și piersici. 

Așadar, cu atâtea exemple delicioase în ofertă, este simplu de înțeles de ce vinul spumant este o alegere ușoară și cu care nu poți da greș. Dacă totuși nu ești convins și vrei să vezi o varietate mai mare nu ezita să te inspiri din selecția pe care VinoItalia ți-a pregătit-o cu grijă și pasiune, dar mai ales să ne împărtășești părerea ta – Click aici!