Vin roșu sec: cum îl alegi?
Vin roșu sec: cum îl alegi?

Publicat 06 May 2022

Vin roșu sec: cum îl alegi? Ce este bine de știut atunci când vorbim despre acest vin roșu sec? Cum te asiguri că faci o alegere potrivită pentru tine și de ce trebuie să ții cont? Iată mai multe informații!

vin roșu sec

Încărcată de mituri și istorie, licoarea cântată de umanitate timp de secole este vinul roșu. Plin de beneficii pentru sănătate, acesta este excelent în diverse asocieri culinare și poate fi savurat la o întâlnire romantică, în oraș cu prietenii sau într-o seară de reflecție, alături de o carte bună. 

Bineînțeles că în spatele artei cultivării și producerii vinului stau mii de ani de perfecționare și tradiție, dar nu este necesar să fii un mare cunoscător de vin pentru a te bucura de un pahar de vin bun. Iată, în continuare, câteva indicii despre cum poți alege vinul perfect dacă un roșu sec este preferatul tău. 

În general, un vin roșu de calitate va avea: niveluri mari de tanin, un gust plin și corpolent, un miros complex, care poate fi floral sau dur, mai dulce sau mai aspru și, nu în ultimul rand, un nivel mediu de alcool. 

Toate aceste caracteristici provin din procesul de fermentare, care presupune lăsarea cojilor de struguri în rezervor împreună cu sucul. Îmbătrânirea în butoaie și sticle este, de asemenea, importantă, o metodă mai aerobă de vinificație modificând modul în care un vin îmbătrânește. Tipul acestor procese, precum și calitatea strugurilor, au cel mai mare impact asupra aromei și caracterului vinului.

În al doilea rand, daca alegi un vin special pentru a-l savura împreună cu un anumit fel de mâncare, nu uita să citești eticheta. Un vin de calitate nu este neapărat un vin scump, prețul fiind influențat și de factori externi, cum ar fi importatorul sau țara din care îl comanzi. Eticheta unui vin bun va conține detalii despre locul geografic din care a fost cules vinul respectiv, iar cu cât este mai specific, cu atât calitatea vinului este mai mare. O etichetă bună îți va spune ce soi de struguri a fost folosit, când au fost culeși, iar detaliile despre cramă sunt de asemenea foarte importante. Cu cât o cramă are o tradiție mai bogată, cu atât mai gustos va fi vinul. Majoritatea cramelor vechi și nobile vor avea sticla stanțată cu sigiliul lor, un alt indiciu de bun augur. 

În același timp, toate vinurile roșii seci bune ar trebui să fie acompaniate de o recomandare culinară, încă din cele mai vechi timpuri vinul fiind asociat cu gastronomia. Tot pe etichetă, producătorul va specifica dacă vinul se potrivește cu fructe de mare sau cu brânzeturi, carne roșie sau albă. 

În încheiere, nu putem omite importanța vechimii vinului, mai ales când vorbim despre un roșu sec. Nu trebuie să-ți placă un vin doar pentru că este vintage sau bine învechit. Mirosurile învechite, precum trufele și brânzeturile, sunt un gust dobândit în timp. Dacă ești nou în degustarea de vinuri, este o idee bună să încerci câteva lucruri diferite și să fii puțin mai îndrăzneț cu alegerile tale. Da, poți bea un vin roșu imediat după ce a fost îmbuteliat. Vinurile roșii, pe de altă parte, beneficiază de mai mult timp în sticlă, pentru a permite fructelor, taninurilor și acizilor să se armonizeze. Toate vinurile roșii, fie Shiraz, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon, beneficiază de o anumită îmbătrânire în sticlă. Există, de asemenea, vinuri roșii premium de înaltă calitate, care pot învechi până la 50 de ani sau mai mult.

Recomandarea noastră ar fi să ții cont de toate aceste detalii atunci când alegi vinul roșu sec, fară să le privești că pe o bătaie de cap. Cu siguranță vei descoperi că vinul roșu are o magie ascunsă și te vor fascina informațiile aflate. Băutorii de vin știu că, după ce începi să te pricepi, călătoria în lumea soiurilor de struguri devine doar din ce în ce mai seducătoare. 

Începe călătoria ta acum! Explorează aici selecția noastră de vin roșu sec, atent alese din cele mai faimoase crame italienești.