Vin alb este o alegere potrivită?
Vin alb este o alegere potrivită?

Publicat 13 May 2022

Vin alb: de ce este o alegere potrivită și de ce trebuie să ții cont înainte de a-l alege? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

vin alb

Fiecare vin are povestea lui, un parfum aparte sau un buchet deosebit. Indiferent că vorbim de rose, roșu sau alb, ele vin cu poveste și tradiție și se alătură artei culinare devenind sinonim pentru eleganță. 

În timp ce vinul roșu este lăudat și chiar recomandat ca doză zilnică în alimentație, ai crede că vinul alb nu este la fel de popular sau recomandat. Contrariu, vinul alb are și el un număr considerabil de fani (de multe ori chiar mai mare) ce îl îndrăgesc nu doar pentru gustul rafinat ce le completează meniurile delicioase, ci și pentru numărul mai mic de calorii în comparație cu variantele de roșu și rose sau nivelul ridicat de polifenoli (antioxidanți benefici organismului). 

Vinul alb conține o varietate de nutrienți și minerale, inclusiv potasiu, calciu și magneziu, precum și vitamine solubile în apă de tip B1, B2, B5 și B6, acid folic sau vitamina B12. Un pahar de vin alb pe zi întărește sistemul imunitar, stimulează producția de suc gastric, acționează ca un excelent digestiv și poate fi folosit pentru a vindeca insomnia datorită efectului său relaxant.

Nu are colesterol, fibre sau grăsimi, iar unul dintre cele mai semnificative avantaje este conținutul său ridicat de antioxidanți, care are caracteristici anti-îmbătrânire.

Iar dacă toate aceste argumente nu te conving că savoarea unei sticle de vin alb trebuie încercată, echipa VinoItalia.ro ți-a pregătit câteva exemple concrete unde vinul alb este recomandat și reprezintă alegerea potrivită:

  1. Pentru preparate din carne de pasăre, pește, ton, sau somon vă recomandăm Viafrancia Bianco - Complexitate, armonie, finețe: un nobil Viognier monovarietal care strălucește ca soarele sicilian. Bogat, intens, suculent și vibrant, un vin alb înzestrat cu arome puternice și o salinitate orbitoare. Buchetul este unul intens și complex, fructat, cu note de ananas, fruct de cactus și fructe de guava, prezintă note de vanilie, piper alb și ierburi proaspete, un adevărat desfăț pentru papilele gustative. 

 

2. Pentru felurile principale de fructe de mare, în special crustaceele, risotto de sparanghel, brânzeturi maturate sau proaspete, recomandăm Pieve Vecchia Bianco Veronose - este un vin de mare caracter care reflectă caracteristicile recoltei, păstrând în același timp o personalitate recunoscută. Te va surprinde cu culoarea lui aurie, învăluitor, plin cu note de fructe albe coapte bine susținute de o aciditate bună. Se închide cu o notă de migdale și patiserie uscată.

 

3. Pentru desert, recomandăm San Zeno Recioto di Soave - un vin rafinat pentru desert, făcut din struguri cu conținut ridicat de zahăr ce dezvăluie o complexitate care îl face din ce în ce mai interesant de-a lungul anilor. Culoarea de chihlimbar intensă ce îl definește are o aromă plină cu un gust amar, care dă plăcerea mierii dulci, vanilie uneori picantă, cu arome de migdale amare și fructe coapte. Sincronizat aproape perfect cu deserturi uscate, mai ales cu preparate cu alune, migdale și fructe uscate. 

 

Iar dacă produsele de patiserie sunt ceea ce te atrag la desert, îți recomandăm Moscato d'Asti DOCG Zagara – un vin cu un profil aromat, în care nuanțele de flori de portocal, piersică și caise sunt amestecate cu mirosuri de fructe și nuanțe de miere. Gustul este caracterizat printr-o dulceață plăcută ce îl va face sigur o alegere recurentă. 

De foarte multe ori, vinul alb este folosit și ca ingredient în prepararea anumitor produse. Nu uita aici că vinul trebuie să îmbunătățească aroma preparatului, chiar dacă nu este folosit ca și ingredient, ci doar ca însoțitor. Vinul alb adăugat peste preparat la cuptor va îmbunătăți considerabil gustul final oferind o savoare aparte. De asemenea, legumele se pot găti cu un vin alb dulce și chiar un desert extrem de ușor de preparat – Spuma de vin alb este poate cel mai faimos desert ce are ca ingredient vinul alb și se poate servi cu fursecuri de ciocolată. Aromat, spumos, fin și foarte rapid de făcut. 

Nu în ultimul rând, vinul alb este alegerea potrivită pentru a petrece alături de o carte bună într-o călduroasă seară de vară. Recomandarea noastră ar fi aici Pinot Grigio Della Venezie, un alb sec, de culoare galben pai intens, corpolent, cu nuanțe de cupru ce prezintă parfumuri de citrice și migdale ce sigur îți vor încânta simțurile. 

Tu de ce consideri vinul alb o alegere potrivită și care este combinația ta favorită?