Vin pentru musafiri: idei
Vin pentru musafiri: idei

Publicat 09 June 2022

Vin pentru musafiri: idei potrivite pentru acest lucru!

Atunci când aștepți musafiri este normal să vrei ca totul să fie perfect. Faci lista de invitați, faci curat și aranjezi casa, stabilești ambientul, alegi o muzică bună și gândești un meniu sau poate doar câteva gustări cu care să îi servești. Toate aceste elemente se întrepătrund armonios ca într-un puzzle și fie că vorbim de o cină cu familia, o petrecere cu prietenii sau doar vizita celui mai bun prieten, un vin bun este elementul ce le unește pe toate. 

vin


Deși cea mai importantă parte este meniul culinar ales, iar vinurile se selectează de regulă în funcție de acesta, există și reguli nescrise cum ar fi că vinul alb se servește înaintea celui roșu sau vinurile seci anterior celor dulci, iar dacă optezi pentru mai multe tipuri de vin ar fi bine să iei și aceste aspecte în considerare. 

Producătorii de vin se întrec în oferte mai mult sau mai puțin atrăgătoare de vin în arome diverse, iar vasta gamă oferită poate părea descurajatoare mai ales că timpul disponibil nu este mereu cel mai bun prieten al nostru. Din acest motiv și din dorința de a vă oferi un strop de inspirație v-am pregătit în rândurile de mai jos câteva exemple ajutătoare, ușor de preparat și cu acel efect „waw” garantat: 

Platou de brănzeturi asortate alintat cu un vin bun 

Conceptul de „wine and cheese” este din ce în ce mai popular în mod special în mediul urban unde timpul de organizare al unui eveniment este redus dadorită ritmului cotidian intens. Fiind ușor de preparat, un platou de brânzeturi este o alegere excelentă atât pentru evenimente speciale, cât și pentru musafiri surpriză. Este o gustare rapidă, dar și delicioasă, apetisantă și gustoasă ce îți va permite să ieși din tipare și să te joci cu arome și texturi diverse. 

Brânzeturile italienești sunt cele recomandate pentru un astfel de platou și există peste 300 de tipuri din care să te inspiri, acestea fiind disponibile într-o largă varietate de arome și texturi, se combină perfect ca gust cu fructe proaspete sau confiate, migdale, nuci sau alune de pădure. Astfel, platourile vor fi nu doar spectaculoase și delicioase, dar și hranitoare și sănătoase și ce se potrivește mai bine unui platou de brânzeturi italienești decât un vin italian?!

Poți alege chiar 2 sau 3 tipuri de vin pentru un astfel de platou,  asigurând astfel și o diversitate pentru invitații tăi. Dăcă optezi pentru brânzeturi proaspete poți alege un vin alb, sec cu gust florar și note de citrice,  așa cum este Fiano sau, dacă te atrag combinațiile dintre brânzeturi proaspete și maturate poți merge la sigur cu un roșu sec de excepție cum este Amarone della Valpolicella; chiar și un Rosé sec se va asorta bine și amintim aici un vin sicilian de tradiție - Hanami, acesta prezintă un buchet de arome de piersici, iasomie, portocală și cimișir înflorit și are un gust intens și rotund cu note de vișine, piersici, mure și fructe tropicale,  precum litchiul și grapefruitul, un adevărat deliciu ce va impresiona. 

Prosciutto și pepene galben, un adevărat răsfăț alaturi de un Prosecco

Un alt aperitiv de petrecere, ușor de pregătit și cu un efect impresionat ce aduce o combinație aparte de dulce și sărat. O alegere delicioasă a cărei asociere cu un pahar de Prosecco va duce întreaga experiență la un alt nivel. Prosecco este un vin spumant cu arome florale ce va diminua din gustul puternic și sărat oferit de prosciutto, completând dulceața pepenelui și fiind un aperitiv ușor este recomandat pentru serile de vară sau petrecerile în aer liber. 

Prosecco Rosé Paladin este perfect pentru un astfel de aperitiv. Parfumul său este proaspăt și floral, iar culoarea roz deschis luminos, cu perlaj fin și persistent. Paladin aduce note de rodie, coacăze roșii, căpșuni sălbatice, mentă și piersică,  iar gustul său jovial îi încânta și pe cei mai pretențioși invitați. 

O altă alegere inspirată este și Prior Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut, un Prosecco alb, brut din regiunea Veneto. Prospețimea acestui vin cu gust de mere verzi, citrice și note florale îl face ideal ca aperitiv și se potrivește de minune și alături de fructe de mare sau cu mâncăruri mângâiate cu ulei de măsline extravirgin, cum ar fi salata de pește. Iar cum Prosecco este un vin atât de versatil și ușor de asortat aperitivelor diferite, te invităm să explorezi întreaga gamă de Prosecco pe care site-ul vinoitalia.ro o oferă și să îți răsfeți simțurile – Click aici 

Un film bun cu Pizza și vin roșu 

Dacă timpul ne permite putem alege chiar o rețetă proprie făcută la cuptor sau dacă acesta ne este limitat putem apela la o comandă de la pizzeria preferată. Indiferent cum,  pizza sau pastele și chiar sosul de roșii sunt feluri de bază italiene, nu are sens asocierea lor decât un pahar de vin italian roșu bun. Mereu la îndemână și în combinații îndraznețe, pizza reprezintă un meniu clasic al unei seri petrecute alături de persoanele dragi,  iar asocierea cu un film bun și un vin pe măsură garantează un efect maxim cu un efort minim. 

Așadar, dacă o serată la un film este ceea ce plănuiai ia în considerare un vin roșu sec cum este Salbanello. De un roșu aprins și cu parfum proaspăt, acesta prezintă note intense de coacăze și zmeură și un gust echilibrat, în special fructat, cu finish catifelat. Salbanello se recomandă a fi consumat alături de gustări apetisante și tradiționale mediteraneene, pizza, bruschete sau paste și deci este genul de vin care nu ar trebui să lipsească din casă pentru că te va ajuta să impresionezi orice musafir neașteptat. 

La un grătar în curte și un pahar de vin delicios

Un  grătar de weekend este unul dintre cele mai des întâlnite evenimente între prieteni sau cu familia și câteodată clasicul roșu pentru carne roșie și vin alb pentru carne albă nu sunt îndeajuns pentru a satisface pe cei mai pretențioși dintre invitați. 

Desigur, poți servi un aperitiv sau chiar un desert și atunci sortimentele de vin pot fi diverse dar ne vom concentra aici pe câteva exemple ce completează armonios un meniu carnivor. Costera Cannonau di Sardegna este un vin versatil, ideal pentru preparatele din carne de vită, miel, vânat sau pui. Caldura și lumina soarelui din sudul Sardiniei facilitează producerea unui vin deosebit iar Costera Cannonau di Sardegna este un vin de referință al zonei. El se potrivește atât cu carne albă cât și roșie, oferind un spectru aromatic complex, cu note de căpșuni coapte, cireșe negre, ierburi și condimente. Un alt vin cu aceleași caracteristici ce merită încercat este și Terroir Selection Malbec din regiunea Mendoza – Argentina. 

 

Desigur, există multe idei de evenimente și motive pentru a petrece timp alături de familie, prieteni sau persoana iubită,  iar fiecare sticlă de vin aduce propria ei poveste, aromă și farmec. Echipa vinoitalia.ro va pregătit în detaliile fiecărei sticle de vin o descriere amănunțită cu recomandări culinare ce vă vor ajuta să vă insiprați și să gândiți cele mai frumoase serate. Este de ajuns să explorezi site-ul din confortul casei tale și cele mai selecte arome vor fi doar la un click distanță. 

Tu ce vin ai ales pentru musafirii tăi și mai ales în ce combinație culinară?