Vin: 3 beneficii de care te poți bucura
Vin: 3 beneficii de care te poți bucura

Publicat 03 July 2022

Vin: 3 beneficii de care te poți bucura: care sunt principalele beneficii, în calitate de băutor de vin? Ce influență poate avea vinul în viața ta? Iată mai multe informații!

vin bun

Vinul este una dintre cele mai răspândite băuturi de pe mapamond, iar popularitatea lui crește de la an la an. Încărcat de tradiție și istorie, vinul aduce în viața oricărui consumator un plus de poveste: se potrivește la orice eveniment important, aduce prietenii împreună, iar asocierea unui vin de calitate cu mâncarea potrivită este o experiență unică. 

Pentru orice cunoscător de vin, sau chiar pentru cei care doar cochetează cu ideea unui pahar din când în când, este evident că vinul îmbogățește viața, aduce un plus de savoare și de inedit. Dincolo de toate acestea însă, vinul este foarte benefic pentru sănătate, dacă este consumat în cantități moderate. Potrivit mai multor studii, aportul zilnic de vin recomandat pentru bărbați este de două pahare (300 ml) și un pahar (150 ml) pentru femei. Consumul acestei cantități de vin se referă la potențiale avantaje pentru sănătate. 

Acest vin roșu a fost mult timp considerat a fi sănătos pentru inimă atunci când este consumat cu moderație. Alcoolul din vinul roșu, precum și anumiți antioxidanți, toate acestea contribuie la reducerea bolii coronariene, care duce la atacuri de cord. Nu este clar dacă există o corelație între consumul de vin roșu și mai puține atacuri de cord. Cu toate acestea, antioxidanții din vinul roșu pot îmbunătăți nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”) și pot proteja împotriva acumulării de colesterol. 

Polifenolii, care sunt antioxidanți găsiți în vinul roșu, pot ajuta la protejarea mucoasei arterelor sanguine din inimă. Vinul roșu conține un polifenol numit resveratrol, care a fost studiat pentru efectele sale asupra sănătății. S-a demonstrat că resveratrolul ajută la prevenirea deteriorării vaselor de sânge, la scăderea colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și la evitarea cheagurilor de sânge. Coaja strugurilor folosiți la fabricarea vinului conține resveratrol, care se găsește în vinul roșu. Vinul roșu are mai mult resveratrol decât vinul alb, deoarece este fermentat în contact cu coaja de struguri pentru o perioadă mai lungă de timp. 

În principiu, este posibil să asimilați resveratrol chiar și fără a bea alcool, mâncând struguri sau bând suc de struguri. Sucurile de struguri roșii și violete pot împărtăși unele dintre proprietățile vinului roșu pentru sănătatea inimii. Resveratrolul poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea memoriei pe termen scurt. 

Cercetări recente sugerează că resveratrolul poate ajuta la diminuarea efectelor privării de somn, cum ar fi pierderea memoriei, precum și la îmbunătățirea abilităților de învățare și de procesare cognitivă. Un alt avantaj neașteptat pentru sănătate este potențialul vinului de a reduce riscul de demență, un grup de boli care afectează funcția cognitivă (de obicei la vârsta mai înaintată). Numeroase studii demonstrează că consumul de vin roșu poate reduce incidența demenței, care de obicei duce la boala Alzheimer. 

Tot vinul roșu poate reduce riscul de cancer prin inhibarea formării celulelor maligne, în special a celor ce determină cancerul de sân și cancerul esofagian. Consumul moderat de vin ajută la înfometarea celulelor canceroase prin inhibarea formării unei proteine critice care le hrănește.

Este esențial să ne menținem sistemul imunitar sănătos împotriva virușilor, iar acest vin roșu poate oferi chiar și un alt beneficiu promițător în acest sens. Capacitățile de stimulare a imunității sunt unul dintre avantajele sale, atribuite conținutului său de antioxidanți. Vinul roșu poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea microbiomului sau a bacteriilor bune din stomac. Un microbiom sănătos vă poate ajuta să evitați bolile, dar un microbiom nesănătos vă poate reduce funcția imunitară și vă poate face mai predispus la îmbolnăvire. 

În concluzie, consumul ușor până la moderat de alcool este legat în mod evident de avantajele cardiovasculare și de alte beneficii pentru sănătate. Deși nu există un consens asupra faptului că vinul roșu este mai util decât alte tipuri de vin, concentrația mare de polifenolici antioxidanți din vinul roșu, precum și potențialele caracteristici antiinflamatorii ale resveratrolului, recomandă consumul moderat de vin roșu, cu numeroase beneficii.