Vin spumant: bine de știut!
Vin spumant: bine de știut!

Publicat 30 July 2022

Vin spumant: bine de știut!  Care sunt asocierile culinare potrivite pe care le poți realiza? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

vin spumant

Cel mai popular tip de vin, chiar și pentru necunoscători, probabil că este vinul spumant. Potrivit pentru aproape orice ocazie, de la aniversari și până la seri de vară cu prietenii, spumantul este veselie, bună dispoziție și prospețime. 

Orice tip de struguri, alb sau roșu, poate fi folosit pentru a face vin spumant, care este un vin carbogazos. Deși vinurile albe spumante sunt cele mai populare, sunt disponibile și vinurile roșii sau, într-o măsură mai mică, chiar rosé. Vinurile spumante vin într-o varietate de arome, de la uscat la dulce, în funcție de strugurii utilizați, de regiunea în care au fost cultivați și de procesul de vinificație folosit. 

Prosecco este un vin spumant produs în Italia din struguri Prosecco sau Glera. Pentru a fi denumit legal Prosecco, vinul trebuie să fie produs în nord-estul Italiei, în mod tradițional zona Veneto. Tehnica Charmat este folosită în mod obișnuit pentru a face acest vin, ceea ce are ca rezultat un vin proaspăt și tânăr. Orice podgorie care folosește cel puțin 85% struguri Gleră poate folosi termenul „Prosecco” pentru a-și descrie vinul. Prosecco vine în două soiuri diferite. Dacă o sticlă este marcată „spumante”, înseamnă că este foarte carbogazoasă; dacă este marcat „frizzante”, sugerează că există câteva bule mai puțin. Opțiunea pe care să o cumpărați depinde în totalitate de preferințele și nevoile dumneavoastră individuale. 

Vinurile spumante tind să fie mai sănătoase decât vinurile roșii sau albe. Pe dimensiunea porției, au mai puține calorii în medie. În plus, carbonatarea te poate face să te simți mai sătul mai repede, determinându-te să mănânci mai puțin. Cu toate acestea, este esențial să vă amintiți tipul de vin spumant pe care îl beți. Sticlele marcate cu „brut” sau „extra brut” sugerează că a fost folosit mai puțin zahăr în producție și, prin urmare, sunt considerate de obicei mai sănătoase. Alcoolul mediu în volum (ABV) al vinurilor spumante este de obicei mai mic decât cel al altor soiuri.

Stilul bogat și mirosurile de nucă sunt caracteristici ale vinurilor spumante cremoase și corpolente. Procesul de fermentare în butoaie de stejar produce aromele de nuci, făcând acest vin foarte potrivit pentru mai multe tipuri de mâncare, de la aperitiv la desert. Totuși, spumantul se remarcă alături de brânzeturi și legume. 

Vă prezentăm în continuare 3 tipuri de spumant care se împletesc perfect cu aromele brânzeturilor proaspete sau maturate: 

Miòl Brut

Acest Prosecco făcut din struguri Glera, se asortează minunat cu bucătăria internațională de fuziune, aperitive cu piersici și mâncăruri tradiționale venețiene, cum ar fi risotto cu legume de sezon, brânzeturi proaspete și ușoare de la Trevigianei, precum și condiment, foietaj și friptură de carne albă. 

Revì Demisec Trentodoc

Acest spumant alb de o culoare galben pai se servește rece la maximum 8 grade. Are un buchet fin cu arome de fructe coapte, ceea ce îl face perfect alături de un platou de brânzeturi. Este făcut din Chardonnay în combinație cu Pinot Noir și este un vin care a stat 38 de luni în butoaie. Fiind un vin recomandat și la desert, acesta merge de minune cu produse de patiserie sau plăcinte cu brânză cremoasă. 

61 Franciacorta Brut

Brut 61 Franciacorta provine din struguri Chardonnay, amestecați cu un procent mic de struguri Pinot Noir, proveniți din cele mai potrivite podgorii din Lombardia. După o presare moale cu fracționarea musturilor, prima fermentație alcoolică are loc în cuve de oțel. La începutul primăverii, cuvée-ul este asamblat și vinul obținut este îmbuteliat pentru a fermenta a doua oară conform metodei clasice și pentru a putea da naștere bulelor sugestive tipice acestui vin. Berlucchi Brut 61 are o culoare galben pai, cu un perlaj fin, subtil și continuu. Indiciile de piersici și pere, alături de notele de citrice, creează un buchet de mare finețe. La gust este viu, proaspăt, plin de viață și precis. O mângâiere sapid-minerală plăcută însoțește gustul și o relaxează până la un finisaj citric de neegalat, care se asortează perfect cu brânză maturată, legume proaspete și aperitive.

Atunci când vine vorba de meniuri vegetariene sau vegane, vinurile spumante sunt o alegere inspirată și cu care nu poți da greș și este în egală măsură o alegere bună și pentru perioadele de post creștinesc. Iată de ce, să ai mereu în casa ta o sticlă de vin spumant sau prosecco este o recomandare ce trebuie luată în considerare. Potrivit pentru orice aniversare de care poate ai uitat, doar ca aperitiv pentru musafiri sau ca o plăcere vinovată la finalul unei zile aglomerate, chiar și în perioadele de post.