Vin: afla totul despre decantor
Vin: afla totul despre decantor

Publicat 07 August 2022

Vin: afla totul despre decantor și de ce acesta este un instrument necesar? Iată mai multe informații de interes!

vin

Orice cunoscător de vin ar trebui să aibă un decantor la îndemână alături de o sticla de vin, mai ales dacă vorbim de vinuri roșii, cu precădere cele învechite. Cel mai important rol al decantorului este că separă sedimentele de pe fundul sticlei de lichidul propriu-zis. 

Practic, decantarea reprezintă turnarea lentă a conținutului sticlei în alt recipient, ca pas intermediar între sticla și paharul pe care îl savurăm. Această turnare lentă nu ar trebui să deranjeze sedimentele formate natural pe fundul sticlei și ar trebui să faciliteze ajungerea în pahar a unui lichid “strecurat”. Sedimentul, care poate fi extrem de fin, tinde să distrugă aroma și expresia vinului. Deși unii vinificatori doresc să-și îmbutelieze produsele cu sedimente reziduale, majoritatea vinificatorilor tradiționaliști se opun oricărei tulburări în sticlă. Asimetria vizuală va afecta inevitabil modul în care vedem inițial un vin atunci când îl apreciem. 

Cu toate acestea, sedimentul este inevitabil în sticlele care au stat în pivinţă peste 1 an. Se recomandă să lăsați o sticlă de vin să rămână pe verticală câteva zile după ce o scoateți dintr-o pivniță cu depozitare orizontală, astfel încât sedimentul să se depună pe fund și să nu se amestece cu vinul. Chiar și câteva ore sunt de preferat decât nimic. În plus, nu este o idee bună să oferiti la masă un vin vechi recent adus. Mișcarea afectează starea solidă a vinului dacă nu îi acordați timpul adecvat pentru odihnă. 

În al doilea rand, aerarea de la decantare îmbunătățește aroma, datorită proceselor chimice care se întâmplă la contactul băuturii cu oxigenul. Procesul de adăugare a oxigenului într-un lichid este cunoscut sub numele de aerare. Acest lucru este denumit frecvent ca: “lăsarea vinului să respire”. Prin relaxarea taninurilor și prin eliberarea gazelor care s-au acumulat în lipsa de oxigen, aerarea îmbunătățește și amplifica aroma vinului. Când vinul este decantat, nuanțele și aromele care stau latente în sticlă au loc să crească și să se dezvolte. 

Dacă la deschiderea unei sticle este eliberat un miros de ouă vechi sau de chibrit aprins, ne este indicată de obicei prezența hidrogenului sulfurat. Acest component poate fi eliberat după ce vinul a fost decantat timp de 30 până la 60 de minute, permițându-vă să vă bucurați de aromele naturale prezente în vin. Dacă trebuie să accelerați lucrurile, puteți învârti vinul sau îl puteți turna înainte și înapoi, deși acest lucru este recomandat doar pentru vinurile roșii robuste, unde într-adevăr învârtirea paharului provoacă diferențe sesizabile de gust foarte rapid. 

Vinul reacționează la aer atât în mod bun, cât și în detriment, iar multe dintre aceste reacții durează câteva ore sau chiar zile pentru a se manifesta complet. Acesta explică de ce un vin va avea mai întâi un gust bun înainte de a-și pierde în cele din urmă aroma, după ce a fost expus la aer pentru prea mult timp și motivul pentru care vinul trebuie depozitat cu dop, dacă este consumat pe parcursul a mai multe zile. Pentru o decantare corectă, timing-ul este vital. 

În cazul nefericit al spargerii sau deplasării dopului în timpul depozitarii, decantarea conservă vinul. Uneori, un dop se va rupe, trimițând particule solide în paharele de vin, pe care nu le doriți. Pluta se vă aglomera lângă gâtul sticlei pe măsură ce turnați într-un alt recipient (sedimentul face același lucru). Dacă dopul se destramă, strecurați lichidul în timp ce decantați pentru a prinde bucățile mai mici. 

Cele mai multe tipuri de vin pot fi decantate, inclusiv tânăr, bătrân, roșu, alb și chiar rose. În realitate, aproape toate vinurile câștigă din decantare, chiar și pentru o perioadă scurtă, fie și doar pentru aerare. Cu toate acestea, datorită taninurilor lor mai puternice, vinurile roșii tinere și robuste necesită în special contactul cu aerul.

Acestea fiind spuse ai grijă ca decantorul personalizat să nu îți lipsească, de vinuri bune nu vei duce lipsă atâta timp cât explorezi site-ul vinoitalia.ro. Specialiștii noștrii mereu vor adăuga arome noi în lista ofertelor, iar tu trebuie doar să alegi comanda și să savurezi în tihnă. Noroc!