Șampanie și prosecco: diferențe
Șampanie și prosecco: diferențe

Publicat 09 August 2022

Șampanie și prosecco: diferențe pe care ar fi bine să le cunoști! Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

prosecco

Atât pentru marii cunoscători de vinuri, cât și pentru cei care se bucură de un pahar din când în când, cu siguranță vinul spumant este pe primele locuri în topul preferințelor. Potrivit pentru orice fel de aniversare, cu un conținut ușor mai scăzut de alcool și aromat ca o zi de vară, spumantul aduce bucurie la orice masă și poate fi servit ca aperitiv sau alături de o gamă foarte generoasă de preparate culinare. 

Cu siguranță, cele mai cunoscute tipuri de spumant sunt prosecco și șampania, așa că ne vom opri în acest articol pentru o comparație între cele doua. În primul rând, zona de unde vin băuturile sunt prima diferență foarte importantă, atât din punct de vedere al terroir-ului (solul unde sunt cultivate strugurii), cât și al soiurilor de struguri din care se produce spumantul. Strugurii Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier sunt folosiți în producția de șampanie, o băutură franțuzească produsă doar în zona Champagne, de unde și provenientă numelul. Vinul Prosecco provine dintr-un sat numit Prosecco din nord-estul Italiei, aproape de orașul Trieste, zona Veneto. Majoritatea acestui vin este produs din struguri Glera, adesea cunoscuți ca struguri Prosecco, dar poate conține și Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera sau alte câteva feluri. 

Totuși, vinul Prosecco cere ca 85% din strugurii utilizați în producția sa să provină din struguri Glera. Ultimele 15% ar putea fi formate din alte soiuri de struguri precum Chardonnay și Pinot Noir. În funcție de mediul în care este cultivată, Glera poate avea arome și trăsături diferite. Glera este un soi semi-aromatic prin natură, dar atunci când este cultivat într-o podgorie plană, cu recolte nerestricționate, aromele pot fi neutre. 

O alta diferență importantă între cele două vinuri este metoda de producție: șampania este făcută prin așa numita metoda „tradițională”: Șampania fermentează prima dată într-un rezervor, iar a doua oară, odată ce au fost adăugate sedimentele și drojdiile, are loc în interiorul unei sticle. Aceste adăugări aduse sticlei de șampanie sunt cele care permit procesul de carbonare. Bulele sunt produse în această atmosferă intens presurizată, care durează aproximativ șase până la opt săptămâni. După aceea, sticlele sunt puse într-o pivniță și lăsate să fermenteze. 

În ceea ce privește Prosecco, Metoda Charmat-Martinotti este metoda preferată pentru fermentarea secundară. Rezervoare mari din oțel inoxidabil sunt folosite pentru această fermentație secundară. Este mult mai ieftin să produci vin atunci când este fermentat a doua oară într-un rezervor, decât să fie pus în sticle individuale, de aici rezultând și diferența de preț substanțială între cele două băuturi. Acest lucru asigură o aprovizionare consistentă și comercializată la un preț rezonabil, împreună cu termenul minim de 30 de zile pentru un Prosecco mai puțin costisitor. Prosecco-urile care costă mai mult sunt învechite până la nouă luni. Există, totuși, unele excepții, iar anumite Prosecco sunt supuse unei fermentații secundare cu metoda tradițională, în sticle.

Bineînțeles, pentru că soiurile, terenul și metodele de fabricație sunt diferite, există diferențe de aromă, gust și potrivire cu felurile de mâncare. Șampania conține bule delicate, de lungă durată, din cauza presiunii ridicate sub care are loc carbonatarea. Șampaniile fine au frecvent arome care amintesc de migdale, cu note de coajă de portocală și cireșe albe. Șampania are adesea mirosuri ciudate de coajă de brânză de la învechirea particulelor de drojdie. Aceste arome, pe de altă parte, aduc mai mult a pâine prăjită, brioșă sau biscuiți în șampaniile superioare, datate de epocă. 

Pentru că este făcut din struguri Glera, Prosecco are o aromă mai fructată și florală, în general mai dulce. Rezervoarele mari din oțel sunt folosite pentru procesul de maturare, ceea ce are ca rezultat mai puțină presiune și bule mai ușoare, mai spritzer, care nu sunt la fel de durabile ca cele din șampanie. Sticlele fine de Prosecco prezintă de obicei caracteristici de cremă de banane, alune, vanilie sau fructe tropicale.

În final, și în ceea ce privește mâncarea, avem diferențe, deşi se știe că un vin spumant de calitate poate servi singur ca aperitiv delicios. De exemplu, Prosecco are gust bun cu brânză, crustacee și mezeluri. În plus, funcționează fantastic ca aperitiv, ideal înainte de următoarea masă! Este opțiunea perfectă de alcool pentru oricine care dorește să se răsfețe fără să încalce bugetul datorită aromei sale fructate și prețului rezonabil. Crustaceele, legumele murate și aperitivele prăjite crocante se potrivesc bine cu șampania. În mod surprinzător, șampania merge perfect și cu chipsuri de cartofi! 

În concluzie, cele două băuturi se aseamănă în unele privințe, și sunt diferite total în altele. Așadar, provenind din doua zone unde tradiția și istoria își spun cuvântul, iar cultivatorii își stiu bine meseria, nu vă rămâne decât să vă bucurați în mod alternativ de cele două super experiențe cu vin spumant: prosecco și șampanie.