Vin spumant: cum se fabrică?
Vin spumant: cum se fabrică?

Publicat 27 August 2022

Vin spumant: cum se fabrică și ce este bine de știut despre procedura de vinificație ale acestora? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!


vin spumant

Desi poate părea greu de imaginat, efervescența vinului nu a fost întotdeauna văzută favorabil. Vinificatorii din antichitate, mai ales din climatele reci, au renunțat timp de generații la sticlele care ar refermenta atunci când sunt încălzite, rezultând bule accidentale. Dar în secolul al XVII-lea, vinificatorii francezi au început să controleze procesul și au creat o serie de tehnici pentru a face vin spumant. 

Există mai multe vinuri spumante disponibile astăzi, de la Șampanie la Cava, toate preparate folosind tehnici ușor diferite. Dioxidul de carbon (CO2), care este absorbit în timp ce fermentația are loc sub presiune, dă vinului spumant bulele sale specifice. Ca urmare, atunci când se adaugă zahăr și drojdie la un vin de bază, se generează o fermentație secundară, care este modul în care se produc majoritatea vinurilor spumante. 

În trecut, procedura s-a bucurat de popularitate în locurile în care era dificil să se maturizeze strugurii. Acest lucru a fost făcut pentru a crește conținutul de alcool și a produce gusturi puternice sau pentru a contracara aciditatea dură. Cu toate acestea, vinul spumant este acum produs în întreaga lume, iar multe locații au caracteristici distincte proprii. 

Metoda tradițională 

Metoda tradițională este folosită pentru a crea multe dintre cele mai bune vinuri spumante din lume. Pentru producerea vinului spumant sunt necesare două faze de fermentație. Procesul inițial de fermentație transformă zahărul în alcool, în timp ce a doua etapă implică captarea dioxidului de carbon care este emis ca produs secundar al fermentației pentru a produce efervescență. Pentru a păstra aciditatea necesară pentru a crea vinul de bază, sau cuvée, strugurii de vin spumant sunt recoltați mai devreme în timpul recoltării. 

Sucul din strugurii storși este fermentat pentru producerea de vin. Aceasta este faza inițială a fermentației. Vinul este adesea uscat (nu rămâne dulce) și are un conținut scăzut de alcool (aproximativ 10 %). Pentru a crea cuvée proprie a fiecărei vinărie, vinificatorii combină frecvent o serie de vinuri de bază. Procesul de asamblare este termenul folosit pentru a descrie amestecul vinului de bază. Tirajul este procesul de fermentare a unui cuvée înainte de îmbuteliere. Pentru ca a doua fermentație să aibă loc în sticlă, acest lucru este necesar. Dioxidul de carbon creat de drojdia care digeră zahărul este captat de capacele coroanei, mai degrabă decât de dopuri. 

Ca rezultat, se creează efervescenta și conținutul de alcool crește la aproximativ 12%. Îmbătrânirea care urmează este faza prelungită, costisitoare a producerii vinului spumant cu metoda tradițională. După ce a consumat tot zahărul (autoliza drojdiei), drojdia care a fost adăugată în timpul etapei de tiraj piere în cele din urmă și se așează pe fundul sticlei. Cremitatea, biscuitul și aromele prăjite întâlnite în mod obișnuit în vinurile spumante mature sunt rezultatul autolizei drojdiei. 

Cel mai consumat vin spumant produs în acest fel este șampania. Metoda clasică este folosită și pentru a produce alte vinuri, inclusiv Méthode Cap Classique din Africa de Sud, Metodo Classico din Italia și Crémant din Franța (dar nu din regiunea Champagne). 

Metoda Rezervorului sau metoda Charmat 

Metoda rezervorului, care a fost dezvoltată în timpul progreselor industriale de la începutul secolului al XX-lea, este metoda principală folosită pentru a produce vinuri Prosecco și Lambrusco. Principala distincție între metoda rezervorului și metoda convențională este că sticla individuală nu mai este folosită ca vehicul pentru transformarea vinului plat, în vin spumant. În schimb, vinurile de bază sunt adăugate într-un rezervor de mărimi considerabile împreună cu amestecul de zahăr și drojdie. Rezervorul este presurizat pe măsură ce vinul trece printr-o a doua fermentație, care este urmată de filtrare și îmbuteliere fără învechire suplimentară. 

Există și alte tehnici de fabricare a vinului spumant, dar ele nu sunt utilizate în mod obișnuit pentru a produce vin de înaltă calitate. Pentru a elimina timpul și cheltuielile cu îmbutelierea separată, tehnica de transfer folosește fermentația secundară în sticle la fel ca în procesul convențional, dar sticlele sunt apoi golite într-un rezervor presurizat, filtrate și reîmbuteliate. Carbonarea standard, care adaugă în mod natural CO2 unui vin liniștit înainte de îmbuteliere, este folosită numai în vinurile spumante de calitate inferioară. 

Spumantul este o băutură care se potrivește perfect pentru orice eveniment din viața dvs, fie că vorbim de aniversări sau de seri de vară cu prietenii, dar este și un răsfăț de savurat în tihnă.  Așadar, vă invităm să vă bucurați de oferta largă de vinuri spumante de pe vinoitalia.ro