Vin alb: tip de pahar
Vin alb: tip de pahar

Publicat 24 August 2022

Vin alb: tip de pahar - iată mai multe informații despre alegerea celui potrivit!

Orice vin pe care îl savurați va avea de obicei un gust mai bun dacă este savurat dintr-un pahar de vin potrivit. Deși poate nu este cea mai verificată știință, atât de mulți băutori de vin știu instinctiv că este adevărat acest fenomen, și deci îl recomandă.

vin alb

Există diferite tipuri de pahare de vin, așa cum ar atesta orice somelier. De fapt, indiferent dacă beți o sticlă scumpă de vin pentru o ocazie specială sau vinul dvs obișnuit, folosirea paharului de vin adecvat va îmbunătăți aroma vinului și plăcerea generală a oricărei experiențe.

Orice pahar de vin are 3 componente importante, plus marginea, care va fi în general cât de subțire posibilă pentru a ușura degustarea. Baza, care este adesea denumită picior, este cea care ține paharul de vin în poziție verticală și stabilă. Piciorul paharului este un element crucial, pentru a nu influența temperatura lichidului din pahar, corect este ca paharul să fie ținut de picior, acesta fiind legătura între baza și bol sau vas. Vasul, care găzduiește efectiv vinul, este componenta cea mai semnificativă. Deoarece aveți nevoie de spațiu deasupra vinului (până în partea de sus a paharului) pentru a aduna mirosurile. Se recomandă să umpleți paharul până la punctul cel mai lat al vasului, ci nu complet. Acest lucru maximizează contactul vinului cu aerul și oferă și un aspect rafinat.

După ce mirosurile s-au acumulat în vasul paharului, puteți învârti delicat vinul în pahar pentru a elibera în continuare parfumurile și a te lăsa să te bucuri de toate aromele pe care le conține vinul.

În comparație cu paharele de vin roșu, paharele de vin alb sunt adesea mai scurte și au un bol mai mic, ceea ce permite vinului să fie mai aproape de nas, deoarece parfumurile sunt  mai blânde. Acestea păstrează vii parfumurile florale, mențin temperatura scăzută și cresc aciditatea vinului.

Sauvignon Blanc și alte vinuri cu corp ușor până la mediu, fructate sau înflorate, se beau din pahare cu picior lung și bol mai îngust. Notele delicate florale și de fructe nuanțate, sunt captate în bolul subțire al paharului înalt, care direcționează aromele direct către nas. Astfel, aciditatea este cel mai ușor detectată pe părțile laterale ale gurii, iar din cauza formei paharului, care încurajează limba să se curbeze în formă de „U”, vinul curge mai lin din partea din față a limbii către mijlocul gurii.

Chardonnay și alte vinuri robuste, se consumă din pahare cu bol larg la mijloc, dar îngust la margine. Astfel este accentuată dulceața vinului datorită găurii mai mari care direcționează vinul spre vârful și părțile laterale ale limbii. Deschiderea mai mare din mijloc echilibrează însă dulceața și aciditatea de pe gust, în timp ce bolul oferă cea mai mică cantitate de aerare pentru a concentra parfumul vinului.

Riesling și alte vinuri dulci precum cele de desert, sunt consumate de obicei în cele mai scunde pahare. Per total mai mic, cu o margine mai îngustă, acest pahar direcționează vinul spre fundul gurii și spre centru pentru a evita să fie copleșit de dulceață prezentă.

În ceea ce privește spumantul, bulele sunt punctul central. Datorită formei mici a paharului de tip flaut, se mențin notele de fructe și orice potențiale arome de drojdie în centrul atenției, dar permite și efervescenței să dureze mai mult în timp ce își păstrează prospețimea. Cu toate acestea, un pahar mai larg de vin alb sau un pahar universal este deseori de preferat pentru Prosecco, care este acum mai popular ca niciodată. Un pahar în formă de lalea permite bulelor să curgă ceva mai abundent decât un pahar de vin flaut, iar aromele puternice nu vor dispărea din cauza deschiderii generoase.

Deși cu siguranță va puteți bucura de orice vin cu o singură pereche de pahare, s-ar putea să descoperiți că vă limitează plăcerea dacă intenționați să beți o varietate de soiuri diferite. Acest lucru este valabil mai ales dacă alegeți să sorbiti vin roșu dintr-un pahar de vin alb mai mic. Se spune că recunoști exact pasiunea unui împătimit al vinului după diversitatea paharelor pe care le deține. 

Deși gama de dimensiuni și forme poate fi prea mare, soiul și sticla potrivite pot face o diferență uriașă, așa că procurați-vă paharul potrivit măcar pentru vinurile pe care le consumați cel mai des și bucurați-vă de plăcerea pe care combinația o oferă.