Pahar vin: tips&tricks
Pahar vin: tips&tricks

Publicat 28 August 2022

Pahar vin: atunci când credeai că le știi deja pe toate, mai înveți ceva nou, iată mai multe informaţii despre cum să îl alegi pe cel potrivit.

 pahar vin

Atunci când credeai că le știi deja pe toate, mai înveți ceva nou. Pe lângă temperaturile adecvate de depozitare și consumul alături de diverse alimente, fiecare sortiment de vin necesită și un anumit tip de pahar pentru servire. Indiferent dacă este dulce sau uscat, alb sau roșu, robust sau ușor, vinul trebuie servit după reguli ușor speciale pentru a-și atinge întreg potențialul de gust. 

Este știut că densitatea și poziționarea vaporilor la diferite tipuri de vin variază în funcție de forma paharului și astfel gama din care puteți alege (pahare înalte sau scunde, pahare subțiri sau mai largi, pahare de capacitate mare și mică etc), poate face dificilă alegerea paharului de vin potrivit. 

Dacă te întrebai : “Ce trebuie să iau în considerare atunci când aleg paharul pentru vin?”, acest articol este pentru tine! 

În primul rând, pentru a discuta despre pahare trebuie să știți de ce sunt importanți vaporii din vin? Ei formează o parte foarte importantă din consumul vinului, sau, cum ar spune cunoscătorii, creează nas, adică aromele soiului. Marea majoritate a aromelor din vin sunt produse de molecule aromatice care interacționează și eliberează diverse note în urmă unor procese chimice.

Baza, tulpina, bolul și marginea formează cele patru secțiuni ale unui pahar de vin. Stabilitatea paharului este asigurată de bază. De acolo, tulpina alungește forma și oferă un mâner pentru cel ce savurează, asta pentru a evita creșterea temperaturii vinului din interiorul acestuia. În plus, împiedică aderența inestetică a amprentelor pe vasul din sticlă. 

Posibil cel mai semnificativ aspect al paharului este vasul. Trebuie să fie suficient de larg pentru a învârti cu ușurință vinul fără a stropi sau vărsa nimic din el și totuși trebuie să fie conic pentru a concentra și a păstra parfumul vinului. De exemplu, vinurile roșii cu mult corp necesită mult spațiu pentru aerisire și eliberarea de arome. Prin urmare, în timpul servirii acestor vinuri, este necesar un pahar de capacitate mai mare. 

În schimb, vinurile albe sunt adesea servite în pahare mai mici, în formă de „U”, care sunt mai înguste decât paharele de vin roșu. Acest lucru nu numai că permite aromelor din vin să se dezvolte pe deplin, dar ajută și la menținerea temperaturii mai reci a vinurilor albe.

În cele din urmă, pentru că prelungesc existenţa bulelor caracteristice, paharele în formă de „flaut” sunt frecvent folosite pentru a servi vinurile spumante.

Bordul reprezintă marginea superioară a paharului de vin. O margine netedă nu va împiedica curgerea vinului de la pahar la gură, iar o margine mai subțire distrage mai puțin atenția de la gust pentru băutorii de vin, în timp ce savurează băutura.

În comparație cu paharele de vin alb, paharele de vin roșu sunt adesea mai înalte și de capacitate mai mare, permițând vinului să fie expus la mai mult oxigen. De obicei, vinul roșu are nevoie de mai mult timp pentru a se „deschide”, așa că vasul mai mare îi oferă mai mult spațiu de respirație pe măsură ce aromele îi sunt dezlănțuite.

Majoritatea producătorilor oferă pahare de vin specifice pentru diverși struguri și regiuni, făcute special pentru tipul de vin respectiv. Acest lucru este excelent dacă aveți un stil sau un soi de struguri preferat, dar nu este atât de eficient dacă nu aveți un tip de vin preferat. Un pahar de vin „universal” ar fi perfect în această situație deoarece există și pahare care funcționează bine cu aproape orice tip de vin.

Formă de vas largă este ideală pentru vinuri roșii puternice precum Bordeaux, Cabernet și Merlot. Vasul mare cu o intrare conică/închisă este susținut de o bază largă și tulpină medie spre mare. Datorită acestui design, mai mult oxigen poate interacționa cu vinul, ceea ce face că etanolul să se evapore. Vinul este mai fin și are mai multe arome de fructe datorită deschiderii mai late.

Pentru vinurile roșii medii spre pline, cum este cazul unui Malbec, forma perfectă de pahar este mai scurtă și are un bol mai mic. Deoarece vinul este destinat să vă contacteze palatul treptat prin deschiderea mai îngustă, se presupune că va atenua aromele dure și condimentele. Bolurile mai înguste au tendința de a se înclina ceva mai mult, ceea ce ajută la captarea aromei.

Cele mai late și scurte dintre cele mai populare pahare de vin roșu sunt făcute pentru Pinot Noir și Burgundy. Mirosurile mai bogate sunt mai ușor de captat, iar bolul mare ajută la concentrarea aromelor intense către porțiunea dreaptă a limbii. Că urmare, este clar că există o suprafață mai mare, ceea ce permite ca o cantitate mai mare de oxigen să atingă vinul.

Pentru vinurile albe, de obicei, puteți servi vinuri Riesling și Sauvignon Blanc în același tip de pahar. Vasul, care este de obicei mai subțire decât paharele de vin roșu, se va înclina ușor și va avea o tulpină de lungime medie. Vasul mai mic face mai simplă distingerea aromelor concentrate ale vinului, reducând în același timp cantitatea de oxigen din pahar.

Majoritatea paharelor Chardonnay sunt opusul paharelor Sauvignon Blanc și Riesling menționate mai sus. În timp ce bolul unui pahar Chardonnay este mai mare decât un pahar Burgundy sau Pinot Noir, este semnificativ mai îngust și are o tulpină mult mai scurtă. Cu acest bol mai mare, se poate forma o suprafață largă, care este perfectă pentru vinuri albe cu corp, cum ar fi Chardonnay învechit în stejar.

Nu uita, că indiferent de tipul de pahar pe care îl alegi, un pahar de vin se ține corect, doar de piciorul paharului. Indiferent dacă vreți să investiți în multe pahare de diverse tipuri, sau dacă preferați să încercați mereu un alt tip de vin într-un pahar universal, vă așteptăm pe vinoitalia.ro pentru o gamă largă de vinuri excepționale, potrivite pentru orice gust sau ocazie.