Chardonnay: evenimente potrivite
Chardonnay: evenimente potrivite

Publicat 26 August 2022

Chardonnay: cel mai consumat vin alb din lume atunci când vine vorba de un eveniment! 

Este făcut din struguri cu coajă verde care se pot adapta la diferite condiții climatice și pot produce vinuri variate la diferite valențe de preț și arome. Chardonnay poate fi, fie bogat și plin de aromă de stejar, fie crocant și limpede.

Chardonnay

Pentru că Chardonnay este ușor de cultivat, vinificatorii îl adoră. În plus, Chardonnay are o calitate de „pânză goală”, care permite vinificatorilor să experimenteze cu tehnica lor și să-și transmită stilul unic vinului, deoarece caracteristicile sale nu sunt la fel de distinctive că cele ale altor soiuri, cum ar fi Riesling sau Sauvignon Blanc.

Datorită naturii sale, Chardonnay este o bună reflectare a mediului și a regiunii în care crește. Poate avea gust tropical (mango sau ananas) în climatele mai calde, în timp ce fructele din livadă, se potrivesc bine cu aciditatea răcoritoare a strugurilor din climatele mai reci. Este meșteșugul vinificatorului să capteze acea expresie fără a o masca cu stejar în exces sau alte metode.

Deoarece poate prospera într-o varietate de climate și este ușor de cultivat, Chardonnay este de departe cel mai popular vin alb. Oferă vinificatorului libertatea de a-l face untos și corpolent sau delicat și ușor. Cu toate acestea, Chardonnay este adesea un vin uscat, cu corp mediu spre plin, cu un alcool scăzut și un nivel moderat de aciditate. Aromele sale variază de la măr și lămâie până la papaya și ananas, iar când este învechit cu stejar, dezvăluie, de asemenea, note de vanilie.

Chardonnay este excepțional de demn de îmbătrânire datorită acidității sale placute. Această aciditate se transformă în vinuri mai moi și mai complexe pe măsură ce îmbătrânește. Deși lemnul este frecvent folosit pentru învechirea vinului, rezervoarele din oțel sau cisternele de piatră pot fi folosite și pentru măturarea vinului fără a-i conferi o aromă de stejar. 

Chardonnay, acest soi nobil, este foarte potrivit într-o varietate mare de evenimente, mai ales dacă acestea implică mai multe feluri de mâncare. Fiind un vin alb, este mai mult decât potrivit pentru evenimente vara în grădină sau în spații deschise, dar și pentru sezonul rece. Așă că alegi să savurezi un Chardonnay la terasă pentru o aniversare restrânsă sau îl treci în meniul unui eveniment de amploare, acesta va fi cu siguranță apreciat și ușor de adaptat meniului. 

Luați în considerare greutatea preparatului și a vinului atunci când luați decizii de asociere cu artă culinară. Sortimentele de Chardonnay mai ușoare și mai acide se potrivesc perfect cu pește alb ferm, somon, homar, midii și creveți, printre alte tipuri de crustacee. Feriți-vă de mâncărurile extrem de fierbinți care eclipsează aroma vinului.

Chardonnay-urile mai bogate se potrivesc bine cu carnea de porc sau pasăre, mai ales când sosurile sunt cremoase sau untoase. Pastele Primavera și Alfredo sunt, de asemenea, preferate cu un Chardonnay. Sortimentele mai bogate se potrivesc în mod natural cu alimente de toamnă, cum ar fi dovleacul prăjit și varză de Bruxelles, deoarece au nuanțe de mere.

Vestea bună este că acest soi de vin merge perfect și singur, și ca aperitiv. Fiind atât de divers în arome, totuși ușor și răcoros, Chardonnay poate fi savurat la evenimente cu mese bogate, dar și înainte de alte băuturi, sau ca băutură principală la terasă.

În concluzie, atunci când organizați orice eveniment, și doriți să faceți oaspeții să se simtă speciali, și să vă asigurați că evenimentul va fi amintit din toate motivele potrivite, alegeți Chardonnay. Bineînțeles că este importantă mâncarea la evenimente, dar vinul este la fel de important dacă vreți să va uimiți oaspeții.

Cu atât de multe tipuri superbe din care să alegeți, selectarea vinului pentru un eveniment poate părea o sarcină dificilă, dar, în general, este o idee bună să selectați cel puțin un vin roșu și unul alb, Merlot și Chardonnay fiind cele mai adaptabile. Nu ezitați să alegeți din selecția oferită de Vino Italia și să creați un eveniment de neuitat! 

Avănd colaborări cu crame de tradiție de pe tărâmul consacrat al Italiei, specialiștii noștri vă oferă consultanță gratuită pentru a alege vinul perfect și cantitățile optime pentru acesta. Așă că nu ezitați să ne contactați. Suntem aici pentru tine!