Vin sec – care sunt recomandările Vino Italia?
Vin sec – care sunt recomandările Vino Italia?

Publicat 23 March 2023

În materie de vin sec, Vino Italia pune la dispoziție o gamă largă de sortimente, venite din regiuni diferite ale Italiei. Acestea sunt în număr de 157 și sunt completate de 2 variante de vin sec produse în Argentina și încă 9 produse în România.        

Vino Italia este, în prezent, principalul distribuitor de vin din România, alegând să aducă în casele voastre sortimente ce provin din crame renumite ale Italiei. 

Am ales să propunem câteva idei de sortimente diferite de vin, făcute din soiuri atent alese, cultivate pe terenuri viticole ce se bucură de un climat diferit și care sunt potrivite pentru ocazii diferite. 

 

  1. Pieve Vecchia Bianco Veronese – vin alb din Veneto

Vinul Pieve Vecchia Bianco Veronese are la bază strugurii Garganega, un soi de struguri versatil, cu o capacitate de coacere pe o perioadă lungă. 

Acest sortiment de vin trece printr-un proces de fermentație în oțel, urmând să stea timp de 12/15 luni în butoaie. Vinul poate fi vândut de abia după ce stă o perioadă de 6 luni în sticlă, pentru a finaliza procesul de maturare. 

Pieve Vecchia are o culoare aurie și o aciditate aparte. Vinul te învăluie numaidecât într-o aromă de fructe albe coapte, lăsând un gust de migdale și patiserie uscată. 

Fiind un vin alb, Pieve Vecchia se consumă alături de fructe de mare sau alimente precum risotto, sparanghel și carne albă. 

 

  1. Spritz L'Aperitivo – vin frizzante din Veneto

Spritz L'Aperitivo este un vin  cu un gust dulce amar, fiind un mix al mai multor soiuri de struguri din regiunea Veneto. 

Vinul are un miros citric, acompaniat de note tropicale și de ierburi. 

Fiind un vin frizzante, Spritz L'Aperitivo, la o temperatură de 8-10° C se azociază aperitivelor, mai ales a celor pe bază de brânză sau tartien colorate. 

 

  1. Pinot Grigio Rosé – vin rose din Veneto

Pinot Grigio Rosé este unul dintre cele mai iubite sortimente de vin din întreaga lume. Acest lucru se poate datora eleganței pe care o are soiul de struguri din care este făcut, mai ales pentru că plantațiile se bucură de un sol bogat în lut și o climă perfectă.

Recolta este inițial păstrată la 0°C, urmând ca ulterior să fie presați. Vinul este format din două tipuri de recolte, una fermentată care dă aciditate vinului și una proaspătă, ce conferă băuturii un gust fructat. Varianta fermentată este ținută în tancuri de oțel inoxidabil, la temperaturi scăzute, până la obținerea celei de-a doua recolte. 

Aroma acestui vin este o combinație între gusturile de pere, fragi și flori uscate, iar nuanța pe care o obține vinul este cea de cupru, cu nuanțe de roz.

Pinot Grigio Rosé este un vin versatil, care poate fi consumat împreună cu aperitive sau preparate din pește.

 

4. Chianti Classico Lodolaio Riserva – vin roșu din Toscana

          După cum bine știți, Toscana este una dintre cele mai cunoscute regiuni ale cărei crame exportă vin în întreaga lume. Vinurile produse în Toscana sunt apreciate mai ales pentru calitatea lor, motiv pentru care au prins rapid popularite.

          Chianti Classico Lodolaio Riserva are la bază producția viilor antice. Acest sortiment de vin trece printr-un proce specific până ajunge să fie îmbuteliat și distribuit ulterior.

          Timp de 35-40 de zile acesta stă la macerat în rezervoare din beton, urmând ca după prima decantare să se rafineze 12 luni, dar numai în butoaie din stejar francez. Procesul prin care trece și butoiul în care este ținut vinul sunt cele care reușesc să dea un gust diferit vinurilor produse din același soi de strugure. 

          În următoarea etapă, vinul este transferat în rezervoare de oțel, apoi îmbuteliat. 

          Culoarea este una speciale, roșul aprins având și relexe violete. Mirosul este asemănător fructelor roșii, iar gustul cald. 

          Chianti Classico Lodolaio Riserva este sortimentul care însoțește perfect preparatele care au la bază carne roșie, ori vânat. 

 

          Acestea sunt cele patru variante de vin sec, venite din regiuni minunate ale Italiei. Am ales propuneri de vin care merg perfect în contextul unor evenimente și preparate asociate diferite, pentru ca mereu să ai alături de tine băutura perfectă. 

          Vino Italia distribuie toate aceste vinuri, dar și o selecțe mult mai mare, regăsită pe site.