Soiuri de struguri

Soiuri de struguri

Italia pune la dispoziția iubitorilor de vin 20 de regiuni viticole diferite, fiecare cu propriile caracteristici. De la Valle d'Aosta, Lombardia și Trentino-Alto Adige, la granița de nord, până la Puglia, Basilicata și Calabria, în sudul Italiei, și până la insulele Sardinia și Sicilia, aproape fiecare parte a țării găzduiește podgorii viticole. Diferențele geografice ale țării determină cultivarea unei game largi de soiuri de struguri și producerea multor stiluri de vin.

Italia găzduiește sute de soiuri de struguri autohtoni, mai multe decât orice altă țară. Cu peste 350 de soiuri native care cresc în cele 20 de regiuni viticole, Italia este responsabilă pentru producerea unora dintre cele mai frumoase vinuri de soi de pe planetă. Acestea sunt vinuri obținute în principal sau chiar în întregime dintr-un singur soi de strugure.

De la popularele soiuri albe, cum sunt Verdicchio, Inzolia sau faimosul Glera din care se produce prosecco, și până la apreciatele soiuri negre, cum sunt Nebbiolo, Sangiovese sau chiar Merlot care este cultivat în 14 din cele 20 de regiuni ale țării, Italia are de oferit câte ceva pentru absolut fiecare gust sau nivel de experiență.

Numele soiului
Descriere
Învechire
Soi de struguri roșii, deosebit de important în sudul Italiei, cultivat în principal în Campania și Basilicata, dar și în alte regiuni în cantități mai mici. Vinurile produse cu acești struguri se disting prin caracterul lor taninos și auster, culoarea rubinie intensă și aroma bogată.
5–50 ani
Cunoscut și sub numele de Lancellotta, acest soi de struguri roșii este foarte răspândit în regiunea Emilia-Romagna. Asemănător familiei Lambrusco, acest strugure este folosit mai ales pentru proprietățile sale colorante, iar uneori este folosit chiar și în producerea vinului Lambrusco Reggiano, într-un procentaj mic.
7–8 luni
Arneis este un soi autohton de struguri albi din Piemont. Vinurile produse din acest soi sunt uscate, vii și corpolente, iar dacă sunt consumate atunci când sunt tinere, sunt considerate superioare.
3–5 ani
Barbarossa este un soi de struguri roșii, întâlnit în mod tradițional în podgoriile din Liguria, dar care în prezent se găsește și în regiunea Emilia-Romagna. Acesta produce vinuri roșii cu corp mediu și aromă fructată, dar cel mai adesea apare sub formă de rosé sau grappa.
-
Soi de struguri negri, răspândit în Piemont, Oltrepò Pavese și Emilia-Romagna. Caracteristica sa principală este nivelul ridicat de aciditate, chiar și atunci când este complet copt. Vinurile produse cu acest strugure sunt caracterizate de o culoare roșie-purpurie, cu o aromă fructată și un grad ridicat de aciditate.
3–5 ani
Denumit și Charbono, este un soi de struguri pentru vin roșu foarte răspândit, cu o istorie complicată. Originar din podgoriile alpine din Savoia, în estul Franței, este acum plantat mai ales în Napa Valley și în Argentina. Vinurile din acest soi au, în general, cu o corpolență medie, aciditate ridicată și arome de fructe de pădure.
10–20 ani
Strugure roșu deosebit de răspândit în Sardinia. Acesta s-a răspândit din Peninsula Iberică în timpul dominației aragoneze și a format în timp două soiuri distincte: Bovale Sardo (răspândit în toată Sardinia, adesea însoțit de Cannonau și Pascale di Cagliari) și Bovale di Spagna (răspândit în provincia Oristano, unde este vinificat împreună cu alți struguri roșii).
2–4 ani
Strugure roșu din Piemont, răspândit în special în provinciile Asti și Alessandria. Această viță de vie dă naștere unor vinuri spumante cu un conținut scăzut de alcool, cu culoare rozalie și o aromă cu tentă de căpșuni.
max. 2 ani
Clonă a soiului Sangiovese, acest strugure a fost izolat de Ferruccio Biondi Santi, creatorul vinului Brunello di Montalcino. Este o viță de vie care se coace târziu și este foarte rezistentă. Ciorchinii din acest soi sunt foarte mici și au o coajă închisă la culoare.
10–20 ani
Cabernet Franc este un soi de struguri negri, originar din zona Gironde, Franța. Vița de vie este folosită pe scară largă și în Italia, mai ales în nord-estul țării, în special în Friuli, dar există culturi și în Veneto, Toscana și în sud, în Puglia și Sicilia.
5–10 ani
Cannonau este cel mai răspândit strugure roșu din Sardinia. Această viță de vie de origine spaniolă prosperă chiar și în zonele aride, și poate produce vinuri corpolente și longevive. Garnacha, Alicante, Granache sunt câteva dintre sinonimele folosite în alte țări pentru a indica Cannonau.
3–5 ani
Soi de struguri negri cultivat în special în regiunile Lazio și Sardinia. Vinul produs cu acest strugure are aciditate, taninuri și culoare, dar nu este atât de bogat în arome. Această viță de vie se coace târziu și se dezvoltă doar zonele cu climat mai cald.
3 luni–2 ani
Soi de struguri albi dominant în Sicilia, cultivat în principal în provinciile Trapani și Palermo. Această viță de vie este autorizată în disciplinarea a trei DOC siciliene, inclusiv Alcamo și Etna. Catarratto este de asemenea utilizat și pentru producția de Marsala.
3–4 ani
Soi de struguri albi, răspândit în întreaga lume. Vinul produs din acești struguri este caracterizat de un nivel relativ ridicat de alcool, lăsând adesea o senzație de ușoară dulceață. Viticultorii îl apreciază, de asemenea, și pentru adaptabilitatea sa.
3–10 ani
Corvina este un strugure roșu italian, un component cheie al vinurilor Valpolicella, alături de Rondinella. Caracteristica sa principală este aroma de cireșe amare, precum și lipsa de culoare și de tanin. Vinurile Corvina tind să fie de un roșu deschis și cu o structură mai ușoară. De asemenea, soiul este folosit și pentru a produce celebrul vin Amarone.
2–20 ani
Dolcetto este un strugure de vin cu pielea închisă la culoare din dealurile Monferrato din nord-vestul Italiei. Acesta produce vinuri ușoare, fructate, cu o culoare care variază de la rubiniu intens la violet. Vinurile se caracterizează în special prin aciditatea lor scăzută, de unde provine și numele soiului, care înseamnă „micul dulce”.
1–3 ani
Soi de struguri albi cultivat aproape exclusiv în provincia Benevento din Campania. Se spune că Falanghina este soiul de struguri din spatele Falernian, cel mai faimos vin din Roma antică și sursa de inspirație pentru Falerno del Massico.
1–2 ani
Fiano este un soi de struguri pentru vin alb de înaltă calitate, utilizat pe scară largă în sudul Italiei, în special în Campania. Acest soi deține note florale și de miere, și arome de fructe tropicale, precum ananasul. Această viță de vie dă naștere unor vinuri robuste și persistente.
3–5 ani
Soi de struguri roșii foarte răspândit în Sicilia, care produce vinuri ușoare și fructate. De culoarea cireșelor, aromate și sărace în taninuri, vinurile Frappato de soi au un corp ușor și amintesc puțin de un Beaujolais bun.
4–6 ani
Friulano, numit uneori și Sauvignonasse sau Sauvignon Vert, este un soi de struguri cunoscut pentru rolul său în vinurile albe din Friuli, în nord-estul Italiei. Aceste vinuri, de obicei varietale, sunt vii și fructate, cu tente citrice și adesea cu o notă de mineralitate.
1–5 ani
Soi de struguri albi deosebit de productiv, cultivat în special în zonele Veronese, Mantuan și Vicenza. Dacă este controlat în mod corespunzător în ceea ce privește randamentul, poate da vinuri albe foarte delicate și plăcute. Din acest strugure se obține celebrul Soave, în care este prezent cu procente între 70–100%.
3–5 ani
Glera este un sinonim vechi al strugurilor Prosecco din nordul Italiei și numele sub care este acum cunoscut oficial acest soi. Acest strugure cu coajă verde este cultivat de sute de ani în regiunile Veneto și Friuli, fiind cunoscut mai ales pentru producerea vinurilor spumante Prosecco.
1–3 ani
GRECO
Greco este un soi de struguri albi cultivat în principal în Campania, în sudul Italiei, și asociat în special cu Greco di Tufo DOCG. Cele mai bune vinuri produse cu acest strugure pot varia de la tipuri fresh, cu note de ierburi aromate, și până la vinuri corpolente, cu note fructate.
1–3 ani
Soi de struguri roșii din Piemont, răspândit în districtul Monferrato. Vinurile care derivă din această viță de vie nu sunt foarte structurate și au o culoare slabă, chiar dacă vinul este foarte bogat în taninuri datorită abundenței semințelor de struguri.
3–5 ani
Incrocio Manzoni este o familie de soiuri de struguri care poartă numele profesorului Luigi Manzoni de la cea mai veche școală de oenologie din Italia. Manzoni a creat noile soiuri de struguri prin selectarea, încrucișarea și altoirea vițelor din diverse podgorii. Cele mai de succes soiuri din această familie sunt Manzoni Bianco și Manzoni Moscato.
2–15 ani
Inzolia (sau Ansonica) este un soi de struguri albi cultivat în Sicilia și în Toscana. Deși este cel mai cunoscut ca fiind un ingredient în vinurile Marsala, în prezent este văzut din ce în ce mai mult ca un vin alb sec și proaspăt, folosit în amestecuri, dar și ca soi unic. Vinurile Inzolia sunt moderate ca aromă și tind să prezinte caractere de nuci și citrice.
1–4 ani
Soi de struguri roșii, originar din regiunea Marche și caracterizat de o maturare timpurie.
Lacrima este un soi de struguri cu coaja închisă la culoare, care în prezent este folosit aproape exclusiv în vinurile Lacrima di Morro d'Alba DOC. Vinurile Lacrima sunt aromate, cu caractere florale și condimentate.
7–8 luni
Soi de culoare închisă, cultivat în principal în provinciile Modena și Reggio Emilia, dar și în Piemont, Trentino și Basilicata. Vinurile produse din acest soi de struguri sunt vioaie și nu sunt predispuse la învechire, perfecte pentru consum pe tot parcursul anului.
1–3 ani
Lancellotta sau Ancellotta este un soi roșu care se găsește în principal în Emilia-Romagna. A fost supranumit „strugurele lipsă”, folosit în amestecul unor vinuri Lambrusco, datorită culorii sale bogate și a parfumului și gustului intens.
7–8 luni
Malvasia, în diferitele sale varietăți, albe și roșii, uscate și dulci, este un soi răspândit în toată Italia. Totuși, Friuli produce cel mai bun vin alb monovarietate italian pe bază de Malvasia. Malvasia Bainca se găsește în Sicilia, Basilicata și Sardinia, pe când Malvasia Nera, este foarte răspândită în Trentino.
3–20 ani
Marzemino este un soi de struguri cu coacere târzie, cu pielea închisă la culoare. Acesta este cultivat cel mai des în Trentino și Lombardia, și dă viață unor vinuri ușor spumante. Acest soi se mai cultivă și în regiunile Veneto și Emilia-Romagna.
2–4 ani
Acest soi este al doilea cel mai plantat soi roșu din lume, după Cabernet Sauvignon. În Italia, acesta este cultivat în 14 din cele 20 de regiuni. Merlot este un soi de struguri pentru vin roșu cu legături istorice puternice cu Bordeaux și sud-vestul Franței.
3–10 ani
Soi de struguri roșii răspândit în Sardinia, de origine incertă. Acest soi se vinifică singur pentru a obține DOC Monica di Sardegna sau împreună cu alți struguri, cum ar fi Cannonau și Bovale Sardo, pentru a obține DOC Mandrolisai.
-
Soi de struguri roșii de origine toscană foarte răspândit în Italia, în special în Abruzzo, Marche și Molise. Vinurile produse cu acești struguri au o culoare rubinie intensă, cu arome fructate și un potențial considerabil de învechire. Soiul este cunoscut și sub numele de Cordisco, Morellone, Primaticcio sau Uva Abruzzi.
5–10 ani
Morellino este denumirea locală a soiului de struguri Sangiovese, produs în regiunea Maremma, pe coasta Toscanei. Acesta are o tradiție veche, dar obscură, în ceea ce privește producția de vin. Se spune că numele ar putea proveni de la cireșele Morello, cireșe de o culoare închisă cu aciditate mare.
5–20 ani
Sub această denumire intră mai multe soiuri de struguri albi aromatici. În Italia se mai numește și Moscato di Canelli. Acesta produce în general vinurile Asti și Moscato d'Asti. În Tirolul de Sud se cultivă Moscato Giallo și Rosa, iar în sudul Italiei, Moscato d'Alessandria este foarte răspândit.
1–10 ani
Nasco este un soi străvechi cultivat cu precădere în Sardinia. Este un strugure cu coaja deschisă la culoare care se găsește în general în vinurile dulci Passito și în vinurile licoroase fortificate din jumătatea sudică a insulei. Vinurile albe seci obținute din acest soi sunt mai puțin frecvente.
min. 2 ani
Soi autohton de struguri de culoare închisă, prezent aproape exclusiv în Piemont. Această viță de vie dă viață unora dintre cele mai bune și mai longevive vinuri din lume. În Barbaresco și Barolo, vinurile pe bază de Nebbiolo ating complexitatea și plenitudinea maximă a gustului.
10–20 ani
Negroamaro este un soi de struguri cu pielea închisă la culoare, asociat cu regiunea Puglia de cel puțin 1.500 de ani. Cel mai frecvent întâlnit într-un amestec, alături de Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese sau Montepulciano, Negroamaro este apreciat pentru culoarea sa profundă, taninurile sale medii și aromele de fructe de pădure.
3–5 ani
Cunoscut și sub numele de Calabrese, este cel mai important soi de struguri roșii din Sicilia. Vinurile produse cu acest strugure autohton sunt apreciate pentru corpolența care derivă din el, precum și pentru potențialul de învechire și pentru caracteristicile organoleptice clare și fine.
5–10 ani
Nero di Troia, numit și Uva di Troia, este al treilea cel mai important dintre soiurile de struguri negri indigeni din Puglia, după Negroamaro și Primitivo. Acest soi ocupă o suprafață viticolă de aproximativ 1.800 de hectare.
3–10 ani
Passerina este un soi de struguri vechi și tradițional folosit în vinurile albe din regiunea viticolă Marche din centrul Italiei. Majoritatea viței de vie Passerina se găsește în provincia Piceno din Marche, dar plantații semnificative există în toată Italia centrală.
20–40 ani
Pecorino este un strugure de vin cu coajă deschisă folosit în regiunile de coastă estică ale Italiei, în special în Marche și Abruzzo. Un vin clasic pe bază de Pecorino este sec și mineral, de culoare galben-pai și are un buchet elegant și floral de salcâm și iasomie.
2–10 ani
Picolit este un soi de struguri albi utilizat la producerea de vinuri dulci de recoltă târzie și a vinului Passito din Friuli Veneția Giulia. Soiul are o istorie îndelungată, dar este în producție și astăzi în Colli Orientali del Friuli Picolit DOC și este considerat pe scară largă ca fiind un cult favorit printre cei care îl cunosc.
-
Piedirosso este un soi de struguri vechi, cu coajă neagră, care se găsește în toată Campania, Italia. Vinurile monovarietale obținute din Piedirosso tind să aibă o culoare rubinie închisă și să fie corpolente, cu taninuri moi. Aromele tipice ale acestor vinuri includ prune, cireșe și fructe de pădure.
2–5 ani
Pignolo este un strugure cu coajă închisă la culoare, originar din Friuli. Are o reputație îndelungată de a produce vinuri de culoare intensă și de înaltă calitate. În prezent, se bucură de o renaștere în Italia, producând vinuri tanante, întunecate și bogate, cu arome de mure și prune.
10–15 ani
Pinot Bianco este denumirea italiană a soiului de struguri Pinot Blanc. În Italia, acesta este răspândit în nord-est—Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli și Lombardia—iar în general, produce un vin alb cu o aciditate puternică. În Lombardia, această aciditate este extrem de apreciată pentru vinurile spumante.
5–10 ani
Denumit și Pinot Gris, în Italia este răspândit mai ales în Friuli, unde dă naștere unor vinuri albe caracterizate de o aciditate ridicată. Este prezent și în Lombardia, unde este folosit aproape exclusiv în industria vinurilor spumante. Se găsește, de asemenea, în Emilia Romagna și Trentino Alto Adige.
1–3 ani
Cunoscut și ca Pinot Noir, acest soi de struguri negri este răspândit în Italia în nord-est și în Lombardia, unde este utilizat în principal în industria vinurilor spumante. În 2016 acesta a fost cel mai plantat soi de struguri la nivel global, fiind un soi adoptat și adorat în regiunile viticole din întreaga lume.
3–5 ani
Soi de struguri de culoare închisă din sudul Italiei, foarte răspândit în Puglia. Acesta produce vinuri de culoare intensă, structurate și cu un conținut ridicat de alcool, cum sunt Primitivo di Manduria și varianta sa, Dolce Naturale, care după cum îi spune numele, este un vin dulce în mod natural.
1–3 ani
Soi de struguri negri prezent în Veneto, Raboso este defapt o mică familie de două soiuri de struguri pentru vin roșu, Raboso Piave și Raboso Veronese, două vinuri strâns legate între ele. Vinurile produse din acest soi au, de obicei, taninuri agresive și aciditate ridicată.
3–5 ani
Refosco este un soi de struguri de culoare închisă din regiunea Friuli, care produce vinuri viguroase. Cea mai bună subvarietate se numește Refosco del Peduncolo Rosso. În general, vinurile produse cu Refosco au o culoare intensă, arome de prune și migdale, corp mediu și aciditate puternică.
4–10 ani
Soi de struguri cunoscut și sub numele de Ribolla Gialla, care oferă vinuri ușoare și arome florale. Acesta este diferit de soiurile Ribolla Verde—un soi mai puțin popular, și de Ribolla Nera, care este adesea denumit și Schioppettino.
3–5 ani
Cultivat pe scară largă în zona Veronese, în special în Valpolicella, dar și în zona Mantua, Rondinella este un soi de struguri roșii. Acest strugure este folosit pentru a produce magnificul vin Amarone della Valpolicella.
2–20 ani
Soi de struguri roșii cultivat în principal în Italia Centrală, care produce vinuri cu un bun nivel taninic și de aciditate. În diferitele sale variante, este soiul de bază al vinurilor de calitate din Toscana, singurul autorizat în Brunello di Montalcino, baza amestecului Chianti și a Vino Nobile di Montepulciano.
5–20 ani
Denumit adesea și simplu Sauvignon, acesta este un soi de struguri albi aromatici și parfumați, din care se produc unele dintre cele mai populare vinuri albe uscate din lume. Caracteristica tipică a acestui strugure este aroma sa pătrunzătoare. În Italia, se găsește în Friuli Venezia Giulia și Trentino Alto Adige.
1–5 ani
Schioppettino este un soi de struguri cu pielea închisă la culoare, originar din Friuli Veneția Giulia, în colțul extrem de nord-estic al Italiei. Acesta se folosește în producerea unor vinuri aromate, care se caracterizează printr-un corp mediu.
4–5 ani
Susumaniello este un soi de strugure roșu de vin mai puțin cunoscut, cultivat în Puglia, în sudul Italiei. Cultivat aproape exclusiv în zona Salice Salento și într-un număr mic de podgorii din jurul Brindisi, acesta se numără printre cei mai rari struguri de vin din lume.
3–5 ani
Syrah este un soi de struguri de culoare închisă, care dă vinuri de înaltă clasă, condimentate, cu o culoare intensă și o structură complexă, și care beneficiază de maturare în butoi. În Italia se găsește în Sicilia, unde este vinificat singur sau amestecat cu Nero D'Avola.
5–10 ani
Verdeca este un soi de struguri pentru vin alb relativ rar din Puglia. În prezent, se găsește aproape exclusiv în provinciile Taranto și Bari. Acest soi ajută la producerea unui vin neutru și este folosit în industria Vermutului.
min. 2 ani
Verdicchio este un soi de struguri pentru vin alb, cultivat de sute de ani în regiunea Marche. Este un soi versatil, folosit atât pentru vinuri de masă ușoare, cât și pentru vinuri mai complexe, demne de a fi maturate. Este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune soiuri de struguri pentru vin alb din Italia și se găsește în podgorii din întreaga țară.
1–3 ani
Soi de struguri albi din nord-estul Italiei. Cele mai bune rezultate se obțin în Dealurile de Est, dând atât vinuri uscate, cât și dulci. Verduzzo dulce este mai rar, dar mult mai interesant decât cel sec, zona clasică a acestui vin fiind Ramandolo.
2–5 ani
Vermentino este un strugure de vin alb cultivat în nord-vestul Italiei, sudul Franței și insulele vecine Corsica și Sardinia. Este un soi de struguri plăcut și aromat, care oferă un vin alb cu corp, aciditate și aromă. În Italia, el este cel mai răspândit în Sardinia și Liguria.
1–3 ani
Vernaccia este o denumire sub care se regăsesc mai multe soiuri de struguri. Majoritatea strugurilor Vernaccia au pielea deschisă la culoare și produc vinuri albe ușoare, dar există și Vernaccia cu pielea închisă la culoare, grupate sub denumirea convenabilă de Vernaccia Nera.
min. 2 ani
Soi de struguri albi de origine franceză, care prosperă în zonele aride sau foarte uscate. Vinurile produse cu acești struguri au o aromă foarte particulară și intensă, care amintește de piersici și caise. Vița de vie este răspândită nu numai în Franța, ci și în Australia și în California, iar în Italia este cultivată în Pantelleria.
1–3 ani
Zibibbo sau Muscat de Alexandria, este un soi de struguri folosit în principal pentru a produce faimosul Moscato di Pantelleria în diferitele sale variațiuni, conferind vinurilor acele trăsături aromatice caracteristice pe care numai acești struguri le pot oferi. Vinurile rezultate sunt dulci și aromate, cu un conținut de alcool variind între 12,5° și 23° în funcție de tip.
5–100 ani
Parteneri
Cramele noastre