Italia pune la dispoziția iubitorilor de vin 20 de regiuni viticole diferite, fiecare cu propriile caracteristici. De la Valle d'Aosta, Lombardia și Trentino-Alto Adige, la granița de nord, până la Puglia, Basilicata și Calabria, în sudul Italiei, și până la insulele Sardinia și Sicilia, aproape fiecare parte a țării găzduiește podgorii viticole. Diferențele geografice ale țării determină cultivarea unei game largi de soiuri de struguri și producerea multor stiluri de vin.
Italia găzduiește sute de soiuri de struguri autohtoni, mai multe decât orice altă țară. Cu peste 350 de soiuri native care cresc în cele 20 de regiuni viticole, Italia este responsabilă pentru producerea unora dintre cele mai frumoase vinuri de soi de pe planetă. Acestea sunt vinuri obținute în principal sau chiar în întregime dintr-un singur soi de strugure.
De la popularele soiuri albe, cum sunt Verdicchio, Inzolia sau faimosul Glera din care se produce prosecco, și până la apreciatele soiuri negre, cum sunt Nebbiolo, Sangiovese sau chiar Merlot care este cultivat în 14 din cele 20 de regiuni ale țării, Italia are de oferit câte ceva pentru absolut fiecare gust sau nivel de experiență.