Wine tasting-ul sau degustarea de vinuri este o activitate care presupune evaluarea senzorială a vinului, practicată încă din antichitate sub o formă sau alta.
Degustarea vinului este văzută ca fiind o activitate care necesită un anumit grad de profesionalism și instruire, realizată de somelieri experimentați. Dar asta nu înseamnă că degustarea de vin nu se poate realiza și de către amatori, iubitori ai vinului, ca o activitate plăcută desfășurată împreună cu prietenii.
Dacă te numeri din această categorie, noi am realizat pentru tine o listă cu elementele cărora să le acorzi atenție și pașii pe care să-i urmezi pentru o degustare de vin ca la carte.
Odată turnat în paharul potrivit, prima caracteristică pe care o vei studia în procesul de wine tasting este aspectul. Ce culoare are vinul? Ba chiar mai mult, ce nuanță are? Pentru că vinurile nu sunt doar roșii sau albe. Cât de opac este? Este translucid, mat, tulbure? Culoarea și opacitatea nu influențează gustul vinului, dar ele dau privitorului indicii legate de notele pe care le-ar putea avea, de vechimea acestuia sau taninitate. Un vin cu o culoare mai intensă este probabil unul mai bogat, cu un nivel de taninitate mai ridicat, pe când o culoare deschisă, sau chiar pală, poate indica un vin mai proaspăt.
Un alt element important în legătură cu aspectul este modul în care acesta se scurge pe pereții paharului atunci când este agitat ușor. Liniile care se scurg pe marginea paharului după ce vinul a făcut contact cu sticla. Acestea se observă cel mai bine pe un fundal alb, cum ar fi o față de masă sau o bucată de hârtie. Grosimea dungilor lăsate de vin pe laturile paharului dau indicii legate de perioada de timp în care coaja strugurilor a fost în contact cu licoarea.
Înainte de a trece la următorul pas, e important să învârți vinul în pahar pentru a lăsa oxigenul să intre în contact cu acesta și a elibera aroma completă a băuturii. Apoi, poți trece la mirosit. De data aceasta vei avea în vedere două aspecte: aroma și buchetul. Aroma se referă la parfumul general al vinului, pe când buchetul se referă la straturile de arome diferite regăsite într-un singur vin.
Vei simți arome de flori, de citrice sau poate de stejar… Posibilitățile sunt nenumărate. Mirosul este un indicator al calității și sănătății vinului din pahar, motiv pentru care un vin care cuprinde multe arome este de obicei unul complex, de înaltă calitate.
Acum ai ajuns la etapa cea mai interesantă. Analiza gustului. Ia o gură mică și lasă băutura să ajungă în toate colțurile gurii. E foarte important să plimbi vinul în gură înainte de a-l înghiți sau chiar scuipa (dacă urmezi instrucțiunile ca la carte) pentru ca acesta să atingă toate papilele gustative care discern gusturi diferite.
În această etapă a degustării de vin, procesul se împarte din nou în trei faze: faza de atac, faza de evoluție și faza finală. Așa că, să le luăm pe rând.
Faza de atac se referă la prima impresie pe care vinul o lasă asupra paletei gustative. În această etapă se evaluează conținutul de alcool, aciditatea, nivelul de zahăr și nivelul de tanin. În mod ideal cele patru elemente se echilibrează fără ca unul dintre ele să iasă foarte mult în evidență față de restul.
Pentru a afla cât alcool conține vinul din paharul tău, fii atent la temperatura pe care o simți în gură. Cu cât este mai cald, cu atât este mai ridicat nivelul de alcool. Taninul dă senzația de uscăciune a gurii, asemănătoare ceaiului negru. Din nou, cu cât senzația este mai intensă, cu atât nivelul taninurilor este mai mare. Aciditatea se poate observa în funcție de cantitatea de salivă care se produce în gură după înghițire, iar cantitatea de zahăr se observă în funcție de cât de dulce este băutura. Toate aceste elemente analizate împreună spun cât este de intens și de complex e vinul. Dacă este unul ușor sau bogat, limpede sau tulbure, dulce sau sec.
Următorul pas este faza de evoluție, momentul în care vei evalua gustul propriu-zis pe care vinul în lasă gură și vei identifica profilul aromei vinului. În timpul acestei etape vei trece mai departe de primele arome mai generale și vei analiza tentele subtile ale băuturii. Acestea pot fi citrice, tropicale, florale, chiar erbacee.
Atunci când vorbim despre un vin roșu, se poate întâmpla să te lovești de o aromă de prune, cireșe sau fructe de pădure. În cazul unui vin alb, pe de altă parte, aromele peste care ai putea să dai sunt fructele tropicale, merele, perele, aromele florale sau chiar din natură, precum ierburi, unt sau miere.
Faza finală sau simplu, „finalul” este momentul în care vei descoperi cât de mult durează aroma vinului odată ce a fost înghițit. De obicei, un vin cu o fază finală persistentă este un vin de calitate mai înaltă pentru că dă posibilitatea de a savura gustul, de a îmbrățișa toate aromele combinate într-o singură înghițitură. Tot în această etapă, vei putea analiza și corpolența vinului sau greutatea acestuia. Un vin fiert ușor va avea o consistență asemănătoare apei, iar unul fiert la un nivel mediu va aduce în consistență a lapte. Un vin corpolent va avea o consistență mai degrabă similară unei smântâni lichide.
Iar, în final, dacă rămășițele gustului persistă în partea din spate a gurii și pe gât, s-ar putea ca vinul să fi fost puțin prea amar sau acid.
Acum că ai degustat vinul ca un profesionist, poți face evaluarea finală. Ți-a plăcut? A fost echilibrat sau puțin prea dulce pentru tine? Pentru a te ajuta să iei o decizie, noi îți sugerăm să îți notezi evaluarea. Astfel îți vei ajuta puțin și nivelul de încredere în sine în ceea ce privește degustarea de vin.
În final, notează-ți vinurile care ți-au plăcut cel mai mult. Nu uita de nume, producător și anul producției pentru a știi exact după ce să te uiți data viitoare. Spor la degustat!