Regiuni
Regiunile viticole ale Italiei
Atunci când spui regiuni viticole ale Italiei te gândești cu siguranță la un vin bun, ce provine de pe cele mai întinse și însorite podgorii, dar mai ales din zonele unde producătorii își dedică mare parte din timp pentru ca vinul rezultat să fie cel spre care să te întorci mereu cu același drag.

Italia dispune de o suprafață de 702.000 de hectare de viță de vie, astfel că devine unul dintre cei mai mari producători de vin de bună calitate din lume. În anul 2018, Italia producea 19% din cantitatea totală de vin din lume, ocupând prima poziție.
Veneto

Veneto înseamnă vin bun, cu etichete diverse, astfel încât ai de unde să alegi exact ceea ce îți dorești și ai nevoie.

Veneto este o regiune în nord-estul Italiei cu o suprafață de 18.391 km² și 4,5 milioane de locuitori. Capitala regiunii este Veneția.

Se învecinează la est cu Friuli - Venezia - Giulia și Marea Adriatică, la nord cu Austria, la nord-vest cu Trentino - Alto Adige, la vest cu Lombardia și la sud cu Emilia-Romagna. Un aspect geografic interesant este, fără îndoială, Laguna Veneția. Este traversată la sud de râurile Po și Adige, în centru de Brenta și la nord de Piave. În vest este Lacul Garda iar în nord-vest întâlnim Alpii.

Regiunea produce atât struguri albi, cât și negri, într-o măsură aproape egală, iar dintre toți strugurii cultivați aici, soiurile indigene Glera, Garganega și Corvina Veronese reprezintă aproape jumătate din culturile totale ale regiunii. Veneto este, în același timp, și un mare cultivator de soiuri internaționale de vin bun, cum sunt Merlot, Moscato Bianco, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Nero sau Sauvignon Blanc.

Vezi vinuri
Sardinia

În Sardinia întâlnești numeroase podgorii, dar mai ales oameni muncitori și producători de vin de bună calitate.

Sardinia are o suprafață de 24.090 km² și o populație de 1,65 milioane de locuitori. Insula era numită „Ichnusa” de fenicieni și „Sandalyon” de greci.

Sardinia este o regiune a Italiei, cu capitala regională la Cagliari. Regiunea este subdivizată în cinci provincii: Cagliari, Sassari, Nuoro, Oristano și Sud Sardinia. Insula conține numeroase zone turistice extraordinare incluzând Costa Smeralda, Costa Paradiso și Gennargentu. Regiunea este faimoasă pentru plajele sale, dar este bogată și în alte alte tipuri de obiective turistice interesante.

Vedetele din Sardinia în ceea ce privește soiurile de struguri sunt Bovale și Cannonau, ambele provenind din Spania datorită influenței puternic resimțite pe insulă. Alte soiuri cultivate în această regiune sunt Carignano, Monica, Nasco și Vermentino.

În concluzie, dacă vrei un vin bun, nu ezita să încerci sortimentele ce provin de aici.

Vezi vinuri
Toscana

Toscana iese în evidență ca fiind o regiune viticolă importantă a Italiei, dar mai ales ca fiind o zonă unde poți degusta cele mai elegante sortimente de vin.

Toscana este o regiune în centrul Italiei, având graniță cu Lazio la sud, Umbria la est, Emilia-Romagna și Liguria la nord, și cu Marea Tireniană la vest. De multe ori este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase părți ale Italiei.

Toscana este de asemenea cunoscută pentru vinurile sale (cele mai faimoase fiind Chianti, un vin bun recunoscut al Italiei, Morellino di Scansano și Brunello di Montalcino) și pentru cele 120 de regiuni protejate, sub formă de rezervații naționale.

Sangiovese este soiul de struguri emblematic al Toscanei și este principalul ingredient al faimosului Chianti. Printre soiurile cunoscute ale regiunii se mai numără și Brunello, Malvasia, Morellino și Vernaccia, cu ajutorul cărora se produc preponderent vinuri seci, cu un gust bogat. 

Vezi vinuri
Marche

Marche este o regiune în mijlocul Italiei, cu cinci provincii: Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata și Pesaro e Urbino. Pe lângă frumusețea zonei, aici poți consuma un vin cu o aromă aparte, ce provine din soiurile de struguri Montepulciano și Sangiovese. 

Marche se află pe malul Mării Adriatice, între regiunile Abruzzo și Emilia-Romagna. Lanțul Munților Apenini separă regiunea de Umbria învecinată, cu care are însă foarte multe în comun: ambele se află într-una dintre cele mai active zone din sudul Europei din punct de vedere seismic.

Printre cele mai fine vinuri roșii din regiune sunt produse din soiurile de struguri Montepulciano și Sangiovese, care domină regiunea centrală a Italiei. Verdicchio este un alt soi foarte popular al acestei zone, un soi alb antic, dar cu o aromă fresh. Soiurile Lacrima di Morro, Passerina și Pecorino fac și ele parte din oferta ispititoare a zonei. Dorim să îți facem cunoștință cu un vin italian de bună calitate, astfel că poți apela cu încredere la sortimentele de vinuri din această regiune.

Vezi vinuri
Campania

În Campania bei vin produs din soiul de struguri numit Aglianico. Este roșu și corpolent, ușor de recunoscut printre cunoscători.

Campania este o regiune din Italia de sud, cu deschidere  la Marea Tireniană, la sud de Lazio.

Numele vine direct din latină, romanii numind-o Campania Felix, care înseamnă „pământ norocos” în limba latină.

Cel mai răspândit vin din această regiune este cel produs din strugurii Aglianico. Aceștia produc un vin roșu bogat și corpolent. Alte soiuri cunoscute ale acestei zone sunt Falanghina—un soi care produce un vin alb cu o aciditate crescută, Greco di Tufo—care se potrivește perfect cu rețetele tradiționale locale cu fructe de mare, și Piedirosso—struguri negrii din care se produce unul dintre cele mai distinctive vinuri din Campania.

Vezi vinuri
Piemonte

Vino Italia aduce vin italian ce provine și din această regiune a țării și asta pentru că este de bună calitate, cu o aromă aparte.

Piemontul este înconjurat în trei părți de Alpi, incluzând muntele Monviso, de unde izvorăște râul Po. Regiunea are graniță cu Franța și cu regiunile italiene Lombardia, Liguria și Valle d'Aosta.

Șesul Piemont este o regiune agricultural fertilă, ce produce grâu, orez, porumb și struguri; în regiune se mai află de asemenea centre industriale majore, cum ar fi orașul Torino, reședință a producătorului de automobile FIAT.

Piemontul este renumit pentru producția de vin Barolo și Barbaresco, provenite din strugurii din soiul Nebbiolo. Tot aici se cultivă și faimoșii struguri Dolcetto, dar și alte soiuri cunoscute precum Grignolino, Moscato Bianco, Barbera, Arneis, Bonarda sau Brachetto. Nu ezita să cercetezi asupra cramelor din această regiune și asupra propunerilor la un vin cu specific italian.

Vezi vinuri
Puglia

În Puglia poți găsi vin bun, vin italian, recunoscut atât în regiune, cât și în întreaga lume.

Apulia (numită în italiană Puglia) este o regiune din sudul Italiei, situată între Marea Adriatică și Marea Ionică, aproape de Albania, care cuprinde „tocul” și „pintenul” marii cizme a Peninsulei Apenine. La sud-vest, țărmurile sale sunt scăldate de apele Golfului Taranto (Marea Ionică), iar la nord, de valurile Adriaticii.

Din punct de vedere fiziografic Apulia este, în comparație cu alte colțuri ale peninsulei, ținutul italian cel mai puțin caracteristic: terenurile muntoase ocupă numai 1% din suprafața sa, iar câmpiile 54%. Restul regiunii este alcătuit din podișuri. Clima este subtropicală cu veri lungi și fierbinți în care bate vântul cald și uscat numit „sirocco”, primăveri și toamne călduroase, ierni scurte și ploioase.

Puglia este o mare cultivatoare de struguri din soiul Primitivo, dar și Fiano, Negroamaro, Susumaniello, Nero di Troia și Verdeca, astfel că te invităm să încerci un vin produs în aceste locuri din aceste soiuri de struguri.

Vezi vinuri
Lombardia

Lombardia este una dintre cele 20 de regiuni ale Italiei, având capitala la Milano. Este o zonă viticolă importantă, aici poți degusta vin din soiuri precum Pinot Nero, Chardonnay sau Marzemino.

Destinațiile turistice majore din regiune includ orașele istorice, culturale și artistice: Milano (care este cea de-a doua destinație turistică de top din Italia), Brescia, Mantova, Pavia, Como, Cremona, Bergamo, Sondrio, Lecco, Lodi, Varese, Monza și Brianza și lacurile Garda, Como, Maggiore și Iseo.

Cele mai cunoscute și apreciate vinuri italiene din această regiune sunt cele produse din soiurile de struguri Marzemino, Pinot Nero și, nu în ultimul rând, Chardonnay.

Vezi vinuri
Emilia-Romagna

Emilia-Romagna este o regiune din nordul Italiei, dar și o zonă producătoare de vin. Are o formă asemănătoare cu un triunghi dreptunghic, fiind limitată de Marea Adriatică la est, râul Po la nord și de Apenini la sud. Regiune dens populată, în special în partea de câmpie, Emilia-Romagna este printre cele mai bogate regiuni italiene și este în general privită și ca fiind una dintre cele mai frumoase zone pentru locuit. Bucătăria regiunii Emilia-Romagna este una dintre cele mai caracteristice pentru Italia.

Agricultura este principala activitate economică: cultivarea cerealelor, cartofilor, porumbului, roșiilor și a cepei sunt cele mai importante, împreună cu cea a fructelor și a strugurilor destinate producției de vinuri. Creșterea animalelor este și ea dezvoltată, în special cea a porcilor și a bovinelor.

Pe lângă Lambrusco, cel mai faimos soi de struguri din zonă, regiunea este cunoscută producătoare și a soiurilor Ancellotta, Barbarossa, Barbera, Bonarda, Lancellotta și Sangiovese. Vino Italia îți propune mai multe sortimente de vin din această regiune.

Vezi vinuri
Friuli Venezia Giulia

Friuli Veneția Giulia este o regiune autonomă din nord-estul Italiei, cu o suprafață de 7.844 km² și 1,18 milioane de locuitori. Este o mare producătoare de vin, având podgorii imense. Friulia este situată între regiunile Veneto și Trentino-Tirolul de Sud, republicile Austria și Slovenia și Marea Adriatică. Cele mai importante orașe sunt Trieste și Udine.

Solul este compus din straturi alternante: calcar argilos, cunoscut sub numele de „ponca” și gresie (nisipuri calcificate—bogate în var, potasiu și fosfor).

Aici sunt cultivate soiuri de struguri autohtoni precum: Friulano, Ribolla Gialla, Malvasia, Verduzzo, Picolit, Refosco dal Peduncolo Rosso, Schioppettino și Pignolo, dar și soiuri internaționale precum Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Pinot Bianco, Merlot și Cabernet Franc. Încearcă un vin bun de aici!

Vezi vinuri
Sicilia

Atunci când spui Sicilia, spui tradiții, peisaje, mâncare și vin bun.

Sicilia este una dintre regiunile autonome ale Italiei și cea mai mare insulă din Marea Mediterană. Insula este cunoscută de peste 200 ani pentru producția sa de cereale, măsline și vin.

Sicilia este renumită pentru vinul produs aici, din soiul de struguri Nero D’Avola, dar multe dintre podgoriile de pe Muntele Etna se concentrează pe alte soiuri, cum ar fi: Catarratto, Frappato, Inzolia, Viognier sau Zibibbo, plus cele internaționale, Cabernet Franc, Merlot și Syrah. 

Nimic nu se compară cu a bea un vin tocmai în regiunea în care este produs.

Vezi vinuri
Basilicata

În Basilicata găsești numeroase crame unde te poți bucura de aroma unui vin elegant, apreciat peste tot în lume.

Basilicata, cunoscută în trecut și ca Lucania, este o regiune din sudul Italiei cu o populație de 586.690 locuitori (2011). Basilicata este alcătuită din două provincii: Potenza și Matera.

Aici este cultivat Aglianico, un strugure negru cultivat în special în regiunile sudice ale Italiei. Împreună cu Sangiovese și Nebbiolo reprezintă cele mai cunoscute trei soiuri italiene. 

Aglianico este uneori numit „Barolo din sud” (il Barolo del Sud) datorită capacității sale de a produce vinuri fine rafinate, complexe, precum celebrul vin din Piemont, Barolo.

Abruzzo

Abruzzo este o zonă turistică importantă, dar pe lângă acest lucru este și o regiune cât se poate de apreciată pentru acel vin de bună calitate pe care îl produce.

Abruzzo este o regiune din sudul Italiei, cu o suprafață de 10.763 km pătrați și o populație de 1,3 milioane de locuitori. Regiunea este împărțită în patru provincii: L'Aquila, Teramo, Pescara și Chieti. Abruzzo se învecinează cu regiunea Marche la nord, Lazio la vest și nord-vest, Molise la sud și Marea Adriatică la est. Din punct de vedere geografic, Abruzzo este împărțit într-o zonă muntoasă în vest, care include Gran Sasso d'Italia și o zonă de coastă în est, cu plaje pe Marea Adriatică.

Montepulciano, un soi de struguri roșii cultivați aici, atunci când este maturat produce vinuri colorate cu aciditate moderată. Trebbiano di Lugana sau turbiana este un soi de struguri albi cultivat într-o zonă mică la sud de Lacul Garda. Pecorino este un alt soi de struguri albi care crește în această regiune, dar și în Marche, Toscana, Umbria și Lazio. Tot aici, în centrul Italiei, se cultivă și soiul de struguri albi, Passerina. Încearcă un vin bun din Abruzzo!

Calabria

Calabria este o regiune aflată în sudul peninsulei italice, la sud de Napoli, dar și o regiune producătoare de vin. Limitată în nord de regiunea Basilicata, Calabria se învecinează cu Sicilia peste strâmtoarea Messina. Regiunea ocupă 15.079 km² și are o populație de 2,09 milioane, iar capitala acesteia este la Catanzaro.

Nerello Mascalese este cultivat în principal în partea de nord-est a Siciliei. Acest soi, deși poate fi folosit pentru cupaje, este adesea folosit în proporție de 100% pentru crearea unui vin. Se crede că acești struguri sunt o descendență a strugurilor de vin calabrieni Mantonico Bianco.

Lazio

Spui Lazio și sigur te gândești la acel vin alb italian, ce provine din soiurile de struguri Grechetto Bianco.

Lazio este o regiune din Italia centrală, mărginită de Toscana, Umbria, Abruzzo, Molise, Campania și Marea Tireniană. Capitala regională este Roma.

Numele regiunii provine de la populația antică de latini, din care se trag romanii.

Lazio este foarte importantă pentru istorie, artă, arhitectură, arheologie, religie și cultură în general. Patrimoniul orașului Roma este doar o parte din adevăratele comori împărțite de-a lungul sutelor de orașe, sate, mănăstiri, biserici, monumente, și alte locuri destinate religiei.

Aici se cultivă Grechetto sau Grechetto Bianco, un soi de struguri de vin alb italian de origine greacă. Acesta este cultivat în primul rând pentru a fi amestecat cu alte soiuri. Un alt soi popular provenit din această regiune este Trebbiano, unul dintre cele mai răspândite soiuri de struguri din lume.

Cesanese Comune este un soi de struguri de vin roșu italian care este cultivat în principal în regiunea Lazio și care are origini foarte vech, spunându-se că ar fi fost folosit în vinificația romană. Astăzi este rar văzut în afara acestei regiuni. 

Vino Italia îți face cunoștință cu vin bun italian, ce provine de la cele mai vestite crame ale regiunii.

Liguria

În Liguria te poți bucura de un vin italian, de bună calitate.

Caracteristicile topografice ale regiunii influențează clima Liguriei care este o primăvară veșnică, însoțită de o briză marină răcoroasă. Lanțurile muntoase ale Alpilor și Apeninilor ridică o barieră în calea vânturilor reci dinspre nord, făcând clima Liguriei să fie cea mai blândă și plăcută din întreaga Italie. Iernile sunt blânde și ploioase, iar verile calde, dar nu excesive.

Vinurile Liguriei sunt printre cele mai bune din Italia și chiar din lume. Cel mai cunoscut dintre acestea este Vernaccia, produs din struguri de pe dealurile însorite dintre Genova și La Spezia.

Pigato sunt strugurii albi care se găsesc în zona Riviera di Ponente din Liguria, care produc vinuri robuste, aromate, cu fructe din belșug. Strugurele de vin alb Vernaccia di San Gimignano este cel mai cunoscut soi de Vernaccia și produce un vin aromat cu aciditate bună și gust citric. Alege să bei un vin italian alb sau roșu din Liguria.

Molise

Molise se distinge prin Montepulciano, acel soi de struguri care produce un vin de bună calitate.

Molise este o regiune din sudul Italiei care, până în 1963, a făcut parte din regiunea Abruzzi e Molise, alături de regiunea Abruzzo. Scindarea, care nu a intrat în vigoare decât în 1970, face din Molise cea mai tânără regiune din Italia. Acoperind 4.438 kilometri pătrați, aceasta este a doua cea mai mică regiune din țară, după Valea Aosta, cu o populație de 313.348 de locuitori. 

Strugurele Montepulciano este plantat pe scară largă în centrul și sudul Italiei, mai ales în Abruzzo, Lazio, Marche, Molise, Umbria și Apulia și este un soi permis în vinurile DOC produse în 20 din cele 95 de provincii italiene. Montepulciano este rar întâlnit în nordul Italiei, deoarece strugurii au tendința de a se coace târziu și pot fi excesiv de „verzi” dacă sunt recoltați prea devreme. Când este complet maturat, Montepulciano poate produce vinuri profund colorate, cu aciditate moderată. 

Trentino-Alto Adige

În această regiune poți consuma vinuri italiene, vinuri albe sau vinuri roșii, toate de bună calitate.

Trentino-Alto este o regiune autonomă a Italiei, situată în partea de nord a țării. Regiunea are o populație de 1,1 milioane de locuitori, din care 62% vorbesc limba italiană ca limbă maternă, 30% vorbesc dialecte germane și mai multe limbi străine sunt vorbite de comunitățile locale de imigranți. 

Aici regăsim următoarele soiuri de struguri: Gewürztraminer, Lagrein, Marzemino, Moscato Bianco, Müller-Thurgau, Pinot Bianco, Riesling, Sauvignon Blanc, Teroldego Rotaliano. Nu ezita să încerci un vin bun din aceste sortimente.

Umbria

În Umbria bei vin din Sangiovese, Sagrantino sau Verdicchio, trei soiuri cunoscute.

Umbria este o regiune a Italiei centrale. Acesta include lacul Trasimeno și cascada Marmore și este traversat de râul Tibru. Este singura regiune fără ieșire la mare din Peninsula Apennin. Capitala regională este Perugia.

Regiunea este caracterizată de dealuri, munți, văi și orașe istorice, cum ar fi centrul universitar din Perugia, Assisi, un sit al Patrimoniului Mondial asociat cu Sf. Francisc de Assisi, Terni, Norcia, Città di Castello, Gubbio, Spoleto, Orvieto, Todi , Castiglione del Lago, Narni, Amelia, Spello și alte orașe mici.

Principalele soiuri de struguri regăsite în această regiune sunt Grecchetto, Sagrantino, Sangiovese și Verdicchio. Nu ezita să încerci un vin de la cramele de aici.

Valle d'Aosta

Zona este cunoscută și prin acel vin de bună calitate, galben, elegant.

Valea Aosta, sau Val d'Aosta în limbaj popular, este o regiune autonomă montană din nord-vestul Italiei. Se învecinează cu Auvergne-Rhône-Alpes, Franța, la vest, Valais, Elveția, la nord și Piemont, Italia, la sud și est. Capitala regională este Aosta.

Acoperind o suprafață de 3.263 km² și având o populație de aproximativ 128.000 de locuitori, este cea mai mică și mai puțin populată regiune din Italia. Regiunea Văii Aosta a fost prima regiune din Italia care a abolit subdiviziunile provinciale. Funcțiile administrative provinciale sunt asigurate de guvernul regional, regiunea fiind împărțită în 74 de commune.

Blanc de Morgex este un soi de struguri emblematic zonei, un soi de culoare galben pai, cu tendință spre un galben verzui. Aroma sa este delicată, cu tente de ierburi de munte, în timp ce gustul este proaspăt și acid. Alege un vin de aici, pe care îl poți cumpăra de pe Vino Italia.

Parteneri
Cramele noastre