Vin roșu: 5 lucruri de știut
Vin roșu: 5 lucruri de știut

Publicat 11 April 2022

Vin roșu: care sunt cele mai interesante curiozități despre acesta? Iată mai multe informații de interes pentru tine! 

vin roșu

Vinul roșu este cel mai răspândit soi de vin la nivel mondial, cu rădăcini care datează din deltele nisipoase ale Egiptului Antic și include soiuri și amestecuri precum Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir. Este cunoscut pentru nuanțe vibrante, gusturi complexe și taninuri energizante. Producția de soiuri roșii prosperă în diferite zone de poveste și bogate cultural din întreaga lume, reflectând cu mândrie regiunile istorice de proveniență.

Există nenumărate lucruri de învățat despre cultivarea, producția și consumul de vin, la fel cum sunt nenumărate lucruri de învățat despre orice pasiune sau ramură. Cu atât mai mult cu cât ele sunt clasificate diferit în funcție de zona de proveniență. Din acest fascinant univers al vinului, astăzi vă prezentăm 5 lucruri mai puțin știute despre vinul roșu,  pentru a vă ajuta să aflați mai multe despre minunile cuprinse într-o astfel de sticlă.

  1. Vinul roșu este foarte benefic pentru sănătate

Iubitorii de vin se pot bucura să afle că este mai bine pentru sănatate să bei cantități mici de vin roșu decât să nu bei deloc.

Poate fi un șoc, dar mai multe studii au descoperit că un consum moderat de vin roșu este un obicei foarte sănătos. De ce? Antioxidanții vinului roșu reduc riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și este asociat cu multe alte efecte benefice asupra organismului. Desigur, a nu se uita că vinul se savureză, nu se consumă, iar efectele lui benefice dispar în cazul unui consum în exces, din cauza conținutului de alcool. 

Taninul, pigmenții de culoare, aromele de vin, resveratrolul și peste 5.000 de substanțe chimice vegetale suplimentare sunt polifenoli. Procianidinele, o formă de tanin condensat prezentă și în ceaiul verde sau ciocolata neagră, sunt cei mai căutati polifenoli din vin din motive de sănătate. Această substanță chimică a fost legată de prevenirea formării plăcii de colesterol în vasele de sânge, ceea ce este favorabil sănătății inimii, longevității și sistemului imunitar.

Așadar, fă-ți o favoare și include-l in alimentația ta zilnică, dar limitează-ți consumul spre savurare, nu consum. 

2. Cojile de struguri dau vinului culoarea

Spre deosebire de vinurile albe, care sunt preparate prin separarea sucului de coaja strugurilor, vinurile roșii rămân în contact cu coaja strugurilor pe tot parcursul procesului de fermentație.

Interacțiunea dintre suc și piele în timpul acestui proces are ca rezultat profilurile unice de arome de fructe, observate în sticlele tale preferate de Pinot Noir, pe lângă culorile profunde și uimitoare ale vinului roșu.

Coaja strugurilor roșii conține, de asemenea, melatonină, care ajută la explicarea proprietăților binecunoscute de inducere a unui somn calitativ. 

3.Fiecare tip de vin roșu necesită un pahar diferit.

Când vine vorba de vin, paharul potrivit este esențial pentru a profita la maximum de aroma vinului.

Vă recomandăm un pahar mare „Bordeaux” pentru vinurile roșii cu corp, deoarece are o deschidere mai mare și este excelent pentru a oferi un gust mai fin, fără a compromite mirosurile esențiale găsite în selecțiile mai îndrăznețe, precum Cabernet Sauvignon și pahare medii pentru Pinot Noir sau Merlot. 

4.Vinul roșu este decantat (turnat într-un recipient separat înainte de servire) de către pasionații de vin din mai multe motive.

Decantarea îndepărtează mai întâi vinul din sedimentul care se acumulează în sticlă pe parcursul procesului de învechire. Această separare împiedică orice sediment nedorit să strice aroma unui soi roșu sau a unui amestec de soiuri.

În al doilea rând, procedura de decantare „aerează” vinul prin introducerea de oxigen, ceea ce îmbunătățește aroma.

5.Doar strugurii emană numeroasele parfumuri observate în vinul roșu.

Aromele de cireșe, fructe de pădure, dulceață și ierburi din acel pahar de vin roșu pe care îl savurați chiar acum provin din strugurii fermentați și vinul este maturat în butoaie de stejar. Vinurile roșii sunt făcute dintr-o varietate de struguri care oferă mirosuri și arome de fructe, ierburi, flori, condimente și ingrediente pământești. Acestea nu sunt adăugate la vin; în schimb, sunt derivate din componente organice găsite în acizi și cojile de struguri. Merlot, de exemplu, are arome de cireșe negre, zmeură, cedru și chiar tutun.

Desigur, motivele pentru a te bucura în tihnă de un pahar de vin roșu sunt variate, precum varietatea aromelor în care se prezintă, iar din lista lungă adugăm și că este un bun afrodisiac și tratament antistres. 

 

Cu cât înveți mai mult despre vin, cu atât înveți defapt să apreciezi mai mult vinificatorii care își pun inima și sufletul în fiecare sticlă. Vinificația este un tip de artă, iar cei care o practică sunt cu adevărat maeștri ai acestei ramuri. Cu tradiții seculare transmise din generație în generație, valori proprii și rețete secrete,  multe crame oferă tururi ghidate și degustări care vă vor oferi o perspectivă asupra procesului de vinificație și a oamenilor din spatele vinului, asta dacă doriți să intrați în tainele din spatele fiecărei sticle. Dacă doriți să vă alintați simțurile puteți începe deja să experimentați aici, sute de arome așteaptă să fie descoperite și apreciate. 

Cel mai romantic dintre vinuri, rafinat, sănătos, consumat la ocazii dar și plăcere vinovată individulă. Așadar, tu ce vin roșu încerci astăzi?