Vin nuntă, care sunt opțiunile pe care le ai?
Vin nuntă, care sunt opțiunile pe care le ai?

Publicat 27 April 2022

Vin nuntă: de ce trebuie să ții cont înainte de a alege acest vin pentru nuntă? Care sunt cele mai întâlnite recomandări? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

vin nuntă

Majoritatea mirilor probabil știu deja că vor avea nevoie de un anume fel de vin la nunta lor, dar dacă nu sunteți un cunoscător de vin, selectarea unuia perfect, dar și accesibil, poate fi puțin dificil. Am adunat mai jos câteva sfaturi și asocieri de vinuri, conform celor mai frecvente întrebări adresate echipei Vinoitalia.ro, care sperăm să îți fie utile în această călătorie frumoasă. 

Ce face un vin să fie bun de nuntă?

Un vin bun de nuntă se potrivește bine cu masa de la recepție și are calitatea pe care ți-o dorești pentru un eveniment atât de special, încadrându-se concomitent și în bugetul tău, pentru că discutăm, de regulă, de un număr mare de invitați. 

Cum să alegi vinul perfect pentru nuntă?

La un eveniment mare, cum ar fi o nuntă, alegerea unui vin bun vorbește despre un echilibru fin între a găsi ceva pe care cuplul îl adoră, dar a ține cont și de preferințele invitaților. Vinul de nuntă perfect este ceva care poate fi savurat atât de cei începători, cât și de pasionații de vin. De obicei, nu este momentul să încerci asocieri aleatorii sau vinuri cu adevărat puternice.

Excepția ar fi dacă ai avea o ceremonie mică și intimă a prietenilor apropiați și a familiei. În acest caz, vă puteți distra puțin mai mult cu meniul de băuturi.

Cum să asociezi vinul cu meniul de nuntă?

Dacă nu sunteți sigur ce vin doriți, puteți oricând să faceți referință la meniul de eveniment pentru a vă ghida cu această decizie. Unul dintre cele mai vechi sfaturi în materie de meniuri reușite este să asociezi vinul cu mâncarea. Ideea este să alegeți vinuri care să se potrivească cu tipul de carne pe care o serviți și cu aromele mesei. 

În general, o bună comunicare cu echipa restaurantului ales simplifică mult tot procesul pentru că, cele mai multe locații de eveniment, restaurante și/sau firme de catering, au somelierul lor intern și colaborari cu diverse crame de renume. 

De exemplu, pentru antreuri de pui cu o baza de sos citrică sau cremoasă se recomandă un Chardonnay alb, iar pentru o bază de sos tomat un medium roșu de tip Sangiovese, în aceelași timp, dacă luați in calcul invitații cu meniu vegetarian, la antreurile vegetariene se iau în considerare un alb ușor de tip Sauvignon Blanc sau un roșu purpuriu de tip Syrah atunci când vorbim de rădăcinoase. 

Atunci când vorbim de arome culinare cu pește sau fructe de mare, regulă „vin alb cu pește” nu este neapărat una de urmat. Peștele mai gras, cu aromă mai puternică, cum ar fi somonul sau mahi-mahi, se potrivește bine cu vinuri roșii mai ușoare, cum ar fi Pinot Noir. Dacă preferați un vin alb cu unul dintre acești pești cu aromă mai puternică, alegeți un alb mai puternic, precum un Chardonnay.

Ca și în cazul puiului, luați în considerare aromele care merg împreună cu felul de mâncare. Aromele mediteraneene ușoare, cum ar fi lămâia și ierburile, ar putea necesita un vin mai ușor, cum ar fi Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio. Dacă se folosește o aromă mai puternică, un alb mai puternic, cum ar fi un Riesling, poate fi o opțiune.

Într-o varietate atât de vastă se recomandă la acest capitol să te lași pe mână experților, experiența organizării mai multor eveniment făcând ca recomandările lor să fie mereu bune de luat în calcul. Cei mai pretențioși, și cu bugetele pe măsura, gusturilor lor aleg chiar varianta de o varietate mai mare și somelieri incluși în personalul de servire. 

Pereche vin – meniu după sezon, mit sau realitate? 

Perioada anului în care vă veți căsători poate juca, de asemenea, un rol important atunci când alegeți vinul de nuntă și acest lucru nu este doar o legendă urbană. La nunțile de toamnă sau de iarnă, invitații tăi vor dori să se încălzească, astfel încât o masă copioasă asociată cu un vin roșu le va însenina starea de spirit. O salată ușoară și un vin alb fructat s-ar putea să nu aibă același efect. În același timp, pentru o nuntă de vară în aer liber, invitații tăi vor avea nevoie de puțină ușurare de căldura copleșitoare a anotimpului și vor aprecia o băutură răcoroasă, cum ar fi vinul alb, un rosé parfumat sau un vin spumant.

Pereche vin -meniu după tema nunții, recomandat sau nu?

Ne dorim să găsim modalități de a vă face ziua specială unică, așa că ne place ideea de a vă concentra alegerile de vin în jurul temei nunții. O nuntă pe tema plajei cu fructe proaspete și fructe de mare în meniu s-ar combina bine cu un vin cu note tropicale, adesea găsit în vinurile albe, precum Chardonnay sau Sauvignon Blanc, iar dacă ai tematică colorată, vinul de desert sau antreu se poate asorta la culoare. Acest lucru va adăuga o notă de originalitate evenimentului și nu va rămâne neobservat un detaliu atât de unic. 

Recomandat sau nu, este o alegere personală și individuală, multe evenimente neavând o temă în jurul căreia să fie structurate, ci aleg mai degrabă o variantă de bucătarie internațională și tradiții locale.

Care sunt cele mai populare vinuri de nuntă?

Vinurile roșii de nuntă populare sunt Cabernet Sauvignon, Pinot Noir și Rose.

Vinurile albe de nuntă populare sunt Chardonnay și Sauvignon Blanc 

Vinurile spumante populare sunt spumante de desert, trandafirul spumant și Prosecco. 

De cât vin ai nevoie pentru nunta ta?

A rămâne fără vin va opri petrecerea mai repede decât poți spune „noroc!”. Pentru a vă asigura că acest lucru nu se întâmplă, veți dori să calculați de cât alcool veți avea nevoie, luând în considerare câteva lucruri precum numărul de oaspeți, durata evenimentului și ce alte băuturi se servesc. 

Pentru a începe, dă-ți seama de câte băuturi alcoolice vei avea nevoie în general. Regula de bază pentru orice sărbătoare este 2 băuturi de persoană pentru prima oră și 1 băutură de persoană pentru fiecare oră după. Dacă serviți doar vin, calculați aproximativ o sticlă de persoană pentru un eveniment mai lung (patru ore sau mai mult).

 

Deci, dacă ați avea o recepție de 4 ore pentru 100 de adulți, vă puteți aștepta să serviți 500 de băuturi. Desigur, dacă știi că prietenii și familia ta sunt fani ai unui anume tip de bautură și/sau vin, atunci cel mai bine este să supraestimezi acest număr! Meniurile restaurantelor și al firmelor de catering de multe ori vin și cu băuturile incluse cantitativ, tocmai pentru a ajuta mirii să nu mai facă ei aceste calcule. 

Câte pahare de vin sunt într-o sticlă?

O sticlă normală de vin de 750 de mililitri conține aproximativ cinci pahare, o cutie de vin conține 12 sticle, sau aproximativ 60 de pahare de vin. Dacă serviți bere, vin și cocktailuri la nunta dvs., furnizarea a 1 sticlă de vin pentru fiecare 4 invitați ar trebui să fie suficientă. Acest lucru va oferi suficient vin pentru ca toată lumea să savureze un pahar la cină și un oarecare exces cantitativ pentru cei care preferă vinul.

Începeți să degustați vinuri acum!

Cel mai bun mod de a-ți da seama ce vinuri ar trebui să servești la nunta ta este să le testezi! Dacă preferați să începeți degustarea de vinuri acasă, în comoditatea casei tale, atunci nu uita să alegi ceva din selecția oferită de site-ul Vinoitalia.ro

Fiecare sticlă în parte are descrierea ei și recomandări de servire, asortări culinare de succes sau temperatura de servire făcând tot procesul de explorare unul foarte facil. 

Nu mai sta pe gânduri, delectează-te acum cu arome noi și răsfăță-te cu un vin de calitate la următoarea cină!