Vin bun: idei de depozitare
Vin bun: idei de depozitare

Publicat 30 June 2022

Vin bun: idei de depozitare: ce trebuie să faci pentru a păstra o lungă perioadă de timp vinul, după desfacerea sticlei? Care sunt cele mai potrivite recomandări și ce este bine de știut? Iată mai multe informații!

vin bun

Se știe deja că vinul, mai ales cel roșu, poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate: multitudinea de antioxidanți prezenți în vin ajuta la o tensiune arterială corectă, protejează împotriva bolilor grave, cum ar fi cancerul și mențin pielea tânără și elastică. Totuși, vă puteți bucura de toate aceste lucruri, dacă mențineți un consum zilnic moderat: recomandarea ar fi un pahar pentru femei și două maxim pentru bărbați. Astfel, apare întrebarea, cum păstram vinul proaspăt, după ce sticla a fost desfăcută? 

Vinul se poate păstra timp de trei până la cinci zile dacă este depozitat corect după deschidere. Astuparea unei sticle de vin pe jumătate terminată cu pluta originală care a venit împreună cu sticla este cea mai simplă modalitate prin care un băutor de vin o păstrează. Acest pas este destul de ușor dacă sticla ta de vin are o închidere cu șurub. Această sarcină ar putea fi o provocare dacă vinul pe care l-ați achiziționat ar avea un dop de plastic. Rezultatele dvs. cu un dop real vor varia în funcție de calitatea dopului. Introduceți întotdeauna capătul de plută care era îndreptat spre interior când ați cumpărat sticla. 

Colectarea unui vin rămas cât mai curând posibil, îl va ajuta să-și păstreze atributele naturale, în timp ce îi crește durata de valabilitate. Vinul ar trebui să fie astupat din nou, învelind dopul în hârtie ceară și alunecându-l la loc. Ceara va facilita introducerea dopului și va garanta că nicio bucată rătăcită de plută nu va cădea în sticlă. Dopurile din cauciuc pentru vin pot face o etanșare etanșă dacă recuparea nu este o opțiune, cum ar fi dacă dopul este fracturat. În cele din urmă, o pompă de vid pentru vin este o opțiune de upgrade pentru dop, permițându-vă să eliminați aerul dintr-o sticlă deschisă pentru a crea o închidere aproape etanșă. 

Toate sticlele de vin trebuie păstrate în poziție verticală după deschidere pentru a minimiza suprafața expusă la aer. Ar trebui să vă aerisiți vinul înainte de a-l bea, chiar dacă prea multă oxidare ar putea distruge aroma vinului (și prea multă expunere la aer poate distruge strălucirea spumantului). Daca știți că îl veți consuma relativ repede, puteți chiar să îl turnați într-un decantor cu o suprafață mare pentru a spori parfumurile și a înmuia vinurile cu mult tanin sau mult alcool. 

Este natural să puneți vinurile albe deschise în frigider, deoarece sunt de obicei cele mai apreciate răcite. Orice fel de răcire ar putea părea inadecvat atunci când vine vorba de vin roșu, deoarece caracteristicile sale sunt cel mai bine afișate la temperaturi mai ridicate. Cu toate acestea, nu ar trebui să vă îngrijorați să puneți vin roșu deschis în frigider. Procesul de oxidare, printre altele, este încetinit de temperaturile mai scăzute. Vinul roșu sau alb care a fost resigilat și păstrat la frigider poate rămâne destul de proaspăt timp de până la cinci zile. 

Vinul îmbătrânește la viteze diferite în funcție de tip. La doar una până la trei zile după deschidere, vinul spumant și vinurile roșii ușoare (cum ar fi pinot noir) vor fi în continuare potabile. Odată reastupat, un vin alb plin, precum un chardonnay, poate dura două până la trei zile. Roșii cu corp (cabernet sauvignon, merlot) și alburile deschise (sauvignon blanc și pinot gris) se pot păstra până la cinci zile după deschidere. Sigur că, ținând cont de toate aceste aspecte, vă asigurați că sticla dvs păstrează cele mai înalte standarde de calitate. 

Totuși, frumusețea acestei băuturi stă și în faptul că se dezvoltă și modifică în timp. Vestea bună e că, desi vinul mai vechi va avea un gust mai puțin aromat și vă avea mai multă aciditate, nu va deveni toxic. În cele din urmă, se transformă doar în oțet. Chiar și syrah sau pinot care a depășit aroma sa de vârf este savurat de anumiți pasionați de vin. Nu e nicio problemă să consumati un vin desfăcut de câteva zile, dacă are gust bun pentru dumneavoastră.