Pinot noir și sănătatea
Pinot noir și sănătatea

Publicat 10 July 2022

Pinot Noir - de ce poate fi o alegere potrivită pentru sănătatea ta? Ce este bine de știut despre acest vin și de ce este atât de recomandat? Iată mai multe informații!

Pinot Noir

Când vine vorba de alcool care este bun pentru tine, vinul roșu este în fruntea listei. Antioxidanții din vinul roșu vă pot proteja celulele de deteriorare, în timp ce polifenolii din vinul roșu vă pot ajuta inima. Vinurile albe și rose le au și ele, deși în cantități mai mici. 

Datorită cantităților mari de resveratrol, Pinot Noir este considerat cel mai sănătos vin. Pinot noir este un vin roșu sec cu caracteristici de cireș, zmeură și pământ. Pinot noir este ocazional învechit în butoaie de stejar francez, dând o aromă de vanilie și stejar. Este creat din struguri cu coajă subțire și are un conținut scăzut de zahăr, calorii și alcool. Antioxidanții vinului roșu sunt cei mai importanți responsabili pentru beneficiile sale pentru sănătate. 

Resveratrolul a fost asociat cu reducerea riscurilor de cancer, accident vascular cerebral și boli de inimă, printre altele. Resveratrolul poate ajuta la prevenirea deteriorării vaselor de sânge, la scăderea colesterolului LDL (cel „rău”) și la evitarea formarii cheagurilor de sânge. Resveratrolul este un fungicid natural care protejează strugurii de creșterea mucegaiului. Deoarece vinul roșu este fermentat cu coajă de struguri pentru o perioadă mai lungă de timp decât vinul alb, conține mai mult resveratrol. Soiurile de struguri cu coajă subțire, cum ar fi pinot noir, au niveluri mai ridicate de resveratrol, deoarece sunt mai susceptibile la atacul mucegaiului. Pentru a maximiza gradul de resveratrol dintr-un vin, contactul vinului cu oxigenul trebuie redus la minimum. 

Proprietățile antioxidante ale resveratrolului ajută la ameliorarea durerilor articulare prin reducerea degradării cartilajului. În esență, Pinot Noir este bun pentru inima ta datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. S-ar putea să vă prelungiți durata de viață bând unul până la două pahare de vin pe zi. Sensibilitatea la insulină și sănătatea creierului sunt ambele îmbunătățite. Pinot noir poate ajuta la prevenirea cancerului la unele persoane.

De asemenea, deși practic vinurile roșii nu au zahăr rezidual, Pinot Noir are adesea un nivel de zahăr la început mai scăzut înainte de fermentare, rezultând un vin cu mai puțin alcool și mai puține calorii decât, de exemplu, Cabernet Sauvignon. Din cauza pielii subțiri, Pinot Noir are mai puțini tanini, care, deși pot avea propriile lor beneficii pentru sănătate, pot agrava arsurile la stomac la persoanele predispuse la acestea. 

Nu este prima dată când specialiștii menționează beneficiile pentru sănătate ale Pinot noir. Datorită antioxidanților inerenți vinului roșu, un studiu din 2016 a indicat că consumul unei cantități mici sau medii de vin poate reduce riscul de a avea demență mai târziu în viață. Un alt studiu din 2015 a indicat că cei care au băut vin alb sec sau roșu sec, inclusiv Pinot Noir, aveau niveluri mai mari de colesterol HDL ("colesterol bun") decât cei care au băut exclusiv apă sau alte vinuri albe. Potrivit studiilor, consumul a două pahare de vin roșu în fiecare zi poate ajuta chiar și la slăbit. Un studiu asupra femeilor care au băut vin a descoperit că șansele lor de a deveni obeze au fost reduse cu 70%. Potrivit experților, consumul de vin a întârziat inițial creșterea în greutate a femeilor. Pinot Noir este unul dintre cele mai bune vinuri roșii cu conținut scăzut de calorii, cu doar 123 de calorii și patru carbohidrați per porție de cinci uncii. În plus, procesul de vinificație din prezent asigură un conținut scăzut de zahăr. Deși Pinot Noir este puțin probabil să vă vindece toate problemele de sănătate, are cele mai puține efecte secundare dacă beți în mod responsabil, așa că dați-vă voie să consumați un pahar de vin roșu pe zi și bucurați-vă de aroma unică și experiența încântătoare aduse de această băutură deosebită.