Vin: cum îi afli defectele?
Vin: cum îi afli defectele?

Publicat 26 July 2022

Vin: cum îi afli defectele? Care sunt aspectele asupra cărora trebuie să acorzi atenție? Iată mai multe informații!

vin

Vinul, probabil cea mai populară băutură din lume, vine într-o multitudine de gusturi, arome și senzații. Produsul final din sticla pe care o desfacem este rezultatul atent al multor ani de tradiție, muncă și tehnologie. Că în orice proces complex, cei care păstrează vinul un timp îndelungat și cei care fac controlul calității sticlelor trebuie să țină cont de multe aspect, pentru a se asigura că vinul nu prezinta defecte. Mai jos, câteva indicii prin care ne putem da seama că băutură la care ne uitam nu se ridică la standardele necesare.

În primul rând, mirosul poate trăda un vin cu defecte. Majoritatea erorilor de vinificație pot fi găsite pur și simplu mirosind vinul respectiv. Tot ce trebuie să faci este să fii conștient de câteva mirosuri de avertizare. Veți ști că vinul dvs. este probabil în regulă dacă nu puteți miroși niciunul dintre ele. În funcție de modul în care vinul tău reacționează la factorii externi, aceste mirosuri pot fi dulci sau neplăcute și medicale, cum ar fi substanțele chimice sau oțetul. Modificările tipice ale aromei includ mirosuri de tip acetic. Puteți detecta următoarele mirosuri atunci când microorganismele din vinul dvs. încep să producă acid acetic: miros de oțet, de varză murată, un iz înțepător, usturoi, cauciuc sau chiar miros de resturi menajere. 

Al doilea aspect vital este culoarea, de obicei mai maro decât ați putea anticipa. Vinul alb capătă o nuanță mai închisă de maro atunci când este expus la aer. Vinul purpuriu începe să arate maro și își pierde unele din nuanțele sale vii de roșu sau violet atunci când se oxidează. Acest lucru este normal și anticipat în vinurile mature, atât roșii, cât și albe. Este posibil că vinul să fi fost expus la prea mult aer dacă este tânăr – mai puțin de unul sau doi ani. S-ar fi putut întâmpla în cramă sau în timpul procesului de îmbuteliere, sau ar putea indica faptul că sticla a fost deschisă de câteva zile. Vinurile devin frecvent maronii în timp când sunt expuse la oxigen, la fel ca fructele. Schimbările de culoare în vinul nedeschis apar în mod natural pe măsură ce îmbătrânește și nu sunt de obicei un semn că vinul nu e bun.Cu toate acestea, merită remarcat faptul că vinul tău a început să sufere modificări chimice. Prin urmare, dacă sticla nu a fost destinată să se maturizeze și vezi o schimbare de culoare, probabil că nu mai este bună. 

Un alt indiciu că vinul nu este bun este prezența bulelor la un vin care nu ar trebui să aibă. Un indicator de avertizare că fermentația are loc în sticlă este atunci când vă așteptati ca vinul să fie nemișcat și ajunge în pahar cu spumă. Solicitați o a doua sticlă, dar dacă are aceleași probleme, este timpul să încercați un alt vin. În vin, germenii bacterieni se formează spontan. Ocazional, au potențialul de a crește și de a modifica aroma vinului. Aceasta miroase a gerbil. Acest lucru se întâmplă mai frecvent în vinurile „naturale” care nu au fost tratate cu dioxid de sulf. Un indiciu că defectul cunoscut sub numele de aciditate volatilă sau a fost cauzat de bacteriile acidului acetic din vinul dvs. Puțină aciditate poate adăuga complexitate și poate fi un lucru pozitiv, dar când domină, se transformă într-un defect.

Chiar și așa, nu e o problemă majoră consumul, totuși unele persoane care sunt sensibile pot experimenta arsuri. Vinurile devin adesea “proaste” din cauza îmbătrânirii neconforme. Cu toate acestea, dacă există o defecțiune a vinului, chiar și sticlele de vin nedeschise se pot strica. Un defect rezultă dintr-o problemă naturală, tehnici proaste de vinificație sau greșeli în timpul procedurii de depozitare. La fel ca atunci când gustați un vin care a fost deja deschis, aromele sau aromele ciudate pot indica frecvent defecte ale vinului. 

Vestea bună este că un vin cu defecte nu este periculos pentru organism, acesta devine arareori toxic pentru organism. Vinul devine cu adevărat toxic în extrem de rare cazuri, de cele mai multe ori doar nu mai este plăcut la gust și poate oferi probleme digestive. Chiar dacă o sticlă proastă de vin nu vă va face neapărat rău, este recomandabil să o aruncați și să o luați de la capăt cu o sticlă nouă. Examinarea caracteristicilor unei sticle de vin despre care sunteți sigur că a mers prost pentru o perioadă este o abordare excelentă pentru a vă antrena simțurile pentru a identifica vinul rău.