Vin și sulfiți: ce este bine de știut?
Vin și sulfiți: ce este bine de știut?

Publicat 26 August 2022

Vin și sulfiți: ce este bine de știut? Care sunt principalele mituri pe care trebuie să le cunoști? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!


vin

Probabil ați auzit de multe ori că sulfiții sunt cauza durerilor de cap după ce ați băut vin roșu. Poate cineva v-a sugerat să rămâneți la vinul alb sau la vinul organic, deoarece conțin mai puțini sulfiți. Așa că, să risipim unele dintre cele mai răspândite concepții greșite și falsuri despre sulfiți, vin și dureri de cap. 

În primul rând, puțin context. Sulful și oxigenul se combină pentru a forma molecula chimică cunoscută sub numele de dioxid de sulf (sau SO2). Poate fi creat într-un laborator, dar se întâmplă și în mod natural. Servește că antioxidant și antibacterian, care ajută la conservarea alimentelor și a băuturilor. De când vechii romani au aflat că dioxidul de sulf ar împiedica vinul lor să se transforme în oțet, dioxidul de sulf a fost folosit în producția de vin. Dioxidul de sulf este încă folosit de vinificatori pentru a menține aroma și prospețimea vinurilor lor. 

Vinurile care depășesc 10 ppm (părți per milion) de sulfiți sunt obligate prin lege să poarte pe etichetă sintagma „conține sulfiți”. În plus, există niveluri maxime de sulfiți pe care le poate conține un vin, totuși legile locale diferă în acest sens. Până la 210 ppm de sulfiți sunt permise în vin în Uniunea Europeană. Limita superioară este de 350 ppm în Statele Unite. 

Este de reținut că vinurile produc în mod natural niveluri minore de sulfiți în timpul procesului de fermentație. Cu toate acestea, deoarece vinurile roșii includ o mulțime de antioxidanți care ajută la stabilizarea vinului în timpul depozitării, vinurile albe și șampaniile pot avea cantități mult mai mari de sulfiți decât vinurile roșii. De fapt, cantitatea medie de sulfiți din vinurile roșii este de 10-40 de părți per milion (ppm), în timp ce cantitatea medie de vinuri albe este de 75-150 ppm. Savurează Sauterne sau Moscato, vinuri dulci în general. Pot avea până la 350 ppm de sulfiți atunci când dieta lor conține mult zahăr. 

Așadar, iată că vinurile albe pot conține și mai mulți sulfiți, deci dacă vinul roșu vă provoacă dureri de cap, cauza nu este tipul de vin. Cel mai probabil, cauza ar fi deshidratarea generală, sau, poate nivelurile mai mari de zahăr dintr-un vin ușor mai dulce și aromat. Un alt mit care merita demontat este că doar vinul conține sulfiți. 

De fapt, majoritatea alimentelor care sunt conservate pentru mai mult timp, conțin niveluri mai mari de sulfiți decât o sticlă de vin. Dacă aveți sensibilitate la sulfiți, ar trebui să evitați și alimente precum sifonul, bomboanele, supele preparate, sucuri congelate, carnea procesată, chipsurile de cartofi, cartofii prăjiți și fructele uscate, deoarece toate au niveluri mai mari de sulfiți decât vinul. În plus, deoarece ciupercile, creveții, siropul de arțar conțin cantități moderate de sulfiți, iar dacă aveți un stomac foarte sensibil, poate fi necesar să le evitați. Sulfiții nu sunt susceptibili să vă provoace vreun rău dacă nu sunteți alergic la ei specific sau nu aveți vreo sensibilitate rară. 

Mulți oameni mai cred că sulfiții sunt în mod fundamental artificiali. Pe lângă posibilitatea unei reacții alergice, multor persoane nu le plac sulfiții deoarece consideră că sunt un adaos nenatural la vin. Deși acest punct de vedere este rezonabil, este vital să rețineți că sulfiții sunt, de asemenea, un produs secundar tipic al procesului natural de fermentație în drojdie. 

Prin urmare, sulfiții vor fi prezenți în vinul dvs. chiar dacă nu adăugați SO2 suplimentar. Igiena îmbunătățită a cramei, metodele viticole mai atente pentru a asigura struguri sănătoși (adică fără putregai) și o mai bună înțelegere a modului în care dioxidul de sulf se descompune și se leagă în timpul vinificației au redus semnificativ necesarul de adaos de SO2 în timpul vinificației. 

Mulți vinificatori de astăzi așteaptă până când fermentația se termină înainte de a adauga sulfiți în mod artificial. În concluzie, teama că sulfiții ar putea să vă facă rău este doar alimentată de niște mituri. În realitate, indicația de pe etichetă că ar conține sulfiți nu ar trebui să vă sperie. De asemenea, chiar și vinurile organice conțin aceste niveluri, chiar și cele albe sau spumantele. Nu există niciun indiciu sau studiu care să ateste că sulfiții sunt dăunători pentru organism, așa că vă invităm să vă bucurați de un pahar de vin de calitate din selecția vinoitalia.ro