Degustare vin: 9 pași pentru a deveni expert
Degustare vin: 9 pași pentru a deveni expert

Publicat 24 March 2022

Degustare vin: 9 pași pentru a deveni expert. Iată mai jos totul despre această artă!

degustare vin

A fi expert în vinuri poate fi o călătorie lungă, dar nu imposibilă și asta pentru că există anumiți pași pe care dacă îi urmezi nu ai cum să dai greș din arta degustării vinului.

A deveni expert în degustare vin înseamnă a înțelege aromele, dar mai ales a face cunoștință cu vinurile bune, astfel încât să știi ce anume să comanzi pentru a avea parte de cea mai bună experiență.

În mai puțin de un an, poți deveni expert în degustare vinuri, astfel încât să îi înveți și pe alții sa facă ceea ce faci tu și să cunoască soiuri de struguri, vinurile bune, modul de ciocnire al paharelor, etc.

Pentru a deveni un maestru, trebuie să știi că ai nevoie de motivație, de încredere, dar mai ales de curiozitatea de a observa vinul mai departe de a fi o simplă băutură, observându-l prin aromă, suplețe și eleganță.

  1. Descoperă aroma vinului

Pornind de la vinuri modeste la cele mai cunoscute, poți descoperi aroma vinului și mai ales, poți face o comparație.

Ian Cauble – maestru somelier, a descoperit plăcerea vinului savurând o sticlă de Bogle Petite Sirah, un vin simplu, dar cu un gust bun.

Pentru a descoperi aroma vinului este bine să începi cu ceea ce îți place, fie că este vorba despre un vin alb sau despre unul roșu sau rose.

Țineți câteva clipe vinul în gură, ajutându-vă de papilele gustative ale limbii pentru a-l descoperi.

Nu rămâneți la un singur fel de vin, chiar dacă vă place. Treceți de la vinuri cunoscute la mai puțin cunoscute, de la vinuri seci la cele dulci și tot așa. În acest fel veți căpăta experiență și veți dobândi mai ușor capacitatea de a descoperi vinul bun dintr-o multitudine de propuneri ce aparțin producătorilor.

2.Încearcă un vin bun.

Fie că vorbim despre Cabernet, Pinot, Chardonnay – toate merită descoperite, ba mult mai mult de atât. Descoperă vinuri din regiuni cunoscute sau mai puțin cunoscute. Dă șanse fiecărei sticle de vin să o încerci și poate așa vei descoperi cel mai bun vin. 

Vinul cel mai bun nu este perfect, dar întotdeauna este UNIC.

3.Experiențe noi

Dă-ți voie să ai noi experiențe. Încearcă pe cât de mult posibil, până vei învăța să faci diferențe, până ce vei descoperi gama de vinuri care-ți place.

Citește etichetele vinurilor, recenziile lor, urmărește toate noutățile și astfel vei cunoaște mai multe despre cum să deosebești vinul.

Desigur, te vei lupta cu multe informații care nu îți sunt de folos, dar acest lucru nu trebuie să te descurajeze.

4.Citește cărți despre...VIN.

Da! Există cărți despre vin care descriu istoria vinului, regiunile viticole, sortimentele de struguri.

Astfel, vei cunoaște ce înseamnă recoltarea târzie și mai ales cum influențează acest lucru licoarea din sticla de vin, cum se păstrează un vin pentru învechire, de ce este Sangiovese un soi de struguri atât de popular.

Ai găsit o carte despre vinuri? Dacă nu, îți recomandăm “Atlasul Mondial al Vinului” de Hugh Johnson și Jancis Robinson.

5.Consumă cele mai îndrăznețe vinuri!

Și vom putea continua: și doar așa vei cunoaște.

Syrah, Malbec, Touriga National, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, toate acestea merită încercate.

Nu ezita să încerci orice fel de vin, dar mai ales pe cele cu recenzii bune.

6.Încearcă vinuri “ciudate”.

Nu te opri la cel preferat pentru că astfel nu vei putea deveni un expert în degustare vin. Încearccă vinuri cunoscute, dar și pe cele mai puțin cunoscute, sau chiar pe cele mai îndrăznețe, ciudate.

Caută mereu vinuri noi și nu ezita să le încerci.

7.Treci la vinuri elegante.

Un vin elegant este un vin subtil, un vin ce “merge” perfect lângă o friptură bună.

Un expert în degustare vin reușește să identifice subtilitatea vinului, să îi aprecieze eleganța. Dacă nu poți încă să vezi diferențele, înseamnă cu nu ai testat încă foarte multe vinuri.

Se spune că vinurile de o astfel de calitate provin din regiuni cu climă rece. Dacă nu ai testat niciunul de acest gen, fii fără grijă: mai e timp.

8.Încearcă șampania și vinurile dulci.

Vinurile dulci înseamnă un răsfăț, însă doar atunci când sunt alese de cunoscători.

Fie că vorbim despre vinuri spumante sau vinuri dulci obișnuite, acestea au acel ceva “aparte” care trebuie identificat de un cunoscător.

9.Expert în vinuri – etapa finală!

După multe încercări și degustări vin, iată că ai ajuns aici. Știi ce să alegi și ce anume este potrivit pentru orice fel de mâncare. Cu toate acestea, vinul înseamnă descoperire continuă, așa că nu te opri niciodată.

Vino Italia îți pune la dispoziție o gamă completă de vinuri italiene din care poți gusta pentru a primi acest gen de experiență.