Publicat 04 April 2022
Vin italian: care sunt cele mai cunoscute soiuri de struguri și ce este bine de știut?
Frumoasele tărâmuri ale Italiei au fost mereu lăudate pentru mâncarea și vinul ce se găseau aici. Cu o istorie îndelungată și un rol important în identitatea și cultura țării, nu mare ne este mirarea că faima lor a depășit de mult granițele acelor ținuturi, iar astăzi au ajuns un etalon al calității și sunt prezente în meniuri internaționale.
Aceste ținuturi erau numite cândva de grecii „Oenotria” sau „tărâmul vinurilor”; clima îngăduitoare de aici fiind mediul viticol perfect, iar romanii responsabili de o contribuție vastă în dezvoltarea tehnicilor de producție actuale. Se pare că ei au descoperit că vasele închise ermetic păstrează mai mult timp vinul, că vinul învechit poate avea un gust mult mai bun decât cel tânăr, au folosit pentru prima dată vasele de lemn pentru pastrare și chiar dopul de plută. În epoca contemporană podgoriile din Veneto, Toscana sau Sicilia nu mai au nevoie de introduceri formale, iar aromele lor sunt deja faimoase și apreciate internațional.
Multe dintre vinuri poartă aceeași denumire și împrumută caracteristicile soiurilor de struguri din care sunt obținute (native sau împrumutate): Merlot, Pinot Noir, Riesling, Cabernet Sauvignon sau Chardonnay. Aceasta nu este o regulă, de exemplu: soiul Cortese, cultivat în mod special în regiunea italiană Piemont, se află la baza vinului Gavi, are un ton clar de flori de mușețel. Gustul este rafinat, corcondant și persistent cu note minerale echilibrate. Un alt exemplu ar fi strugurii Auxerrois ce sunt utilizați în procesul de obținere a faimoaselor vinuri Malbec.
Prestigiul emblematicelor soiurilor italienești a fost clădit în timp și varietatea lor este greu de capturat în cuvinte, în funcție de zonele de proveniență vom aminti câteva dintre recomandarile noastre:
Veneto – în această regiune se găsesc în proporție aproape egală soiuri de struguri albi și negri cu nume de soiuri locale, precum Glera, Garganega și Corvina Veronese, reprezentând peste jumătate din cultura produsă aici – vezi selecție aici;
Sardinia – vedetele Sardiniei în ceea ce privește soiurile de struguri sunt Bovale și Cannonau, ambele având la bază proveniența spaniolă datorită influențelor puternice zonale. Alte soiuri cultivate în această regiune sunt Carignano, Monica, Nasco și Vermentino. – vezi selecția aici;
Toscana – cu Sangiovese ca cel mai vestit soi datorită faimosului Chianti ce se produce din el, în această zonă se mai cultivă și Brunello, Malsavia, Morellino și Vernaccia, acestea fiind recunoscute pentru vinurile seci cu gust bogat pe care îl oferă. – vezi selecția aici;
Marche – situată în centrul Italiei, cele cinci provincii ce o alcătuiesc sunt consacrate pentru soiurile Montepulciano și Sangiovese ce domină această regiune a Italiei. Verdicchio este un alt soi foarte popular al acestei zone, de un alb antic, dar cu o aromă fresh. Soiurile Lacrima di Morro, Passerina și Pecorino fac și ele parte din oferta ispititoare de tonuri. – vezi selecția aici;
Piemonte – îmbrățișată de munți, această bogată zonă agricolă este renumită pentru producția de vin Barolo și Barbaresco, provenite din strugurii din soiul Nebbiolo. Tot aici se cultivă și faimoșii struguri Dolcetto, dar și alte soiuri cunoscute precum Grignolino, Moscato Bianco, Barbera, Bonarda sau Brachetto. – vezi selecția aici;
Campania – Sau „pământul norocos” în latină, este un tărâm cu adevărat binecuvântat cu deschidere la Marea Tireniană. Cel mai răspândit vin din această regiune este cel produs din strugurii Aglianico. Aceștia produc un vin roșu bogat și corpolent de un farmec distins. Alte soiuri cunoscute ale acestei zone sunt Falanghina – un soi care produce un vin alb cu aciditate crescută și Piedirosso – soi de struguri negri din care se produce unul dintre cele mai distinctive vinuri din Campania – vezi selecția aici;
Lazio - Grechetto sau Grechetto Bianco este un soi grec apreciat în primul rând pentru amestecul lui cu alte soiuri și foarte cultivat în zonă, un soi de struguri de vin alb italian de origine greacă. Un alt soi popular provenit din Lazio și unul dintre cele mai răspândite din lume este Trebbiano; Cesanese Comune este un soi de struguri de vin roșu italian care este și el cultivat aici și despre care poveștile spun că era folosit în vinificația romană.
Denumită și „țara celor 500 de soiuri de viță de vie” nu mai este nici o surpriză că Italia reprezintă unul dintre cei mai mari producători de pe mapamond, iar dacă soiurilor autohtone le adăugăm și pe cele câteva soiuri internaționale regăsite astăzi în zonă, oferta devine copleșitoare. Te invităm așadar să descoperi cu emoție toată oferta și să încerci, de ce nu, toate recomandările noastre din linkurile de mai sus explorând oferta atent selecționată. – click aici.
Italia creează un vin cu poveste, iar singura oportunitate de a înțelege cu adevărat meșteșugul acesta transmis peste generații este de a gusta vinul în toată măiestria sa. Completează perfect o varietate delicioasă de meniuri, servit discret alaturi de secrete ale gastronomiei internaționale în cele mai prestigioase restaurante din lume, vinul italienesc este o veritabilă cascadă de savoare.
Deși asortarea vinului la masă suferă modificări în funcție de zona unde călătorești, în Italia regulile sunt destul de simple: vinul roșu este pentru paste cu sos tomat, cele cu sos pe bază de brânză sau vegetale se servesc cu vin alb; fructele de mare sunt compatibile cu rose sau anumite soiuri de alb.
Rasfață-ti simțurile și surprinde persoana iubită cu o cină romantică sau impresonează-ți prietenii cu un vin de excepție dar mai ales nu uita să le împărtășești despre colecția de vinuri fine italiene Vinoitalia.
Care este preferatul tău și mai ales în ce combinație culinară?