Vin vechi - află lucruri „noi”!
Vin vechi - află lucruri „noi”!

Publicat 05 April 2022

Vin vechi și tot ce este bine de știut. Iată mai multe informații! 

vin vechi

Vinul vechi înseamnă mai înainte de toate condiții de păstrare optime, dar mai ales îndeletnicirea unor generații și străduința acestora de a păstra licoarea de pe vremea romanilor atât de bine încât să își păstreze gustul și aroma la fel de bune.

Se spune că un vin învechit se pregătește, și nu se întâmplă miraculos și bineînțeles a generat tradiții seculare în arta de păstrare a vinului

Fascinația oamenilor pentru vinuri învechite este un subiect vast și trebuie discutate multe aspecte, mai ales că nu toate vinurile nobile se pot și îmbutelia în același an când a fost produs. Unele necesită cațiva ani de maturare pentru a își atinge adevărata valoare, iar timpul necesar pentru învechire diferă de la soi la soi. Așadar, ne-am propus astăzi să punctăm câteva lucruri, sperăm „noi”, despre vinurile „vechi”, astfel încăt tu să îți îmbunătățești cunoștințele și să te ajute în alegerile făcute. 

Culoarea 

 

Vinurile albe își pot schimba culoarea de la lămâie pal, la auriu, la chihlimbar și chiar maro, pe măsură ce îmbătrânesc. Rozurile cu nuanțe vibrante de somon pot dezvolta tonuri de piele de ceapă pe măsură ce se maturizează. Oxidarea împinge, în general, roșul de la capătul violet al spectrului la culori brune sau maro pe măsură ce îmbătrânesc.

Cantitatea de aer rămasă în gâtul sticlei după ce a fost sigilată și cât de poros este închiderea determină viteza de oxidare. Pluta naturală a permis un schimb minim de oxigen, motiv pentru care majoritatea vinurilor învechite sunt încă îmbuteliate sub dop.

Aroma

Mirosul unui vin nou se numește aromă în timp ce un vin considerat matur ne răsfață simțurile cu buchetul lui. 

Gustăm arome primare în vinurile tinere, cum ar fi ierboase în Sauvignon Blanc, prune în Merlot, caise în Viognier și citrice în Riesling. De asemenea, pot fi detectate note secundare legate de procesele de vinificație, cum ar fi aroma de vanilie a stejarului sau nuanțe de unt din fermentația malolactică.

Când vinurile îmbătrânesc, vorbim despre note terțiare, sau arome care apar cu timpul. Acest lucru ar putea însemna idei tinere, vibrante, de fructe proaspete, care devin mai blânde și sugestive pentru fructe uscate în timp. Miere, note de plante, fân, ciuperci, piatră și murdărie, care anterior erau acoperite de note principale îndrăznețe, ies în prim-plan.

Care este sursa acestor schimbări de gust? Nimic nu este vreodată static în lumea vinului. Acizii și alcoolii reacționează pentru a produce noi molecule atunci când intră în contact. Alți compuși se pot dizolva, doar pentru a se recombina într-un mod diferit. Aceste procese apar necontenit și cu ritmuri diferite. Când deschizi o sticlă prinzi vinul într-un alt stadiu al evoluției sale, cu subtilități noi și variate.

În timp ce proporțiile de alcool, acizi și zaharuri rămân constante, aromele variază.

Unele vinuri au nevoie de ceva timp pentru a-și arăta culorile reale. În timp ce taninurile înmuiate sunt un mod în care se arată vârsta vinului, notele terțiare ale vinului sunt de obicei mai complexe și mai plăcute decât notele primare de fructe ale vinurilor mai tinere, mai unidimensionale.

Toate acestea sunt arome dobândite, departe de accesibilitatea originală a fructelor tinere. Mulți cunoscători de vinuri, însă, le caută în special. Aceste vinuri pot păstra reținerea unui sezon rece sau căldura uscată a unei veri fierbinți, chiar și după ani. Vinurile mature, aflate la apogeul creșterii lor, vorbesc elocvent despre timp și locație.

Modul de păstrare

Un vin bun poate deveni foarte repede „defect” dacă nu este păstrat corespunzător, cel mai des întâlnit fenomen fiind oxidarea. De exemplu, dacă sticla este depozitată în picioare, chiar și un vin cu o capacitate mare de învechire va fi predispus la oxidare, iar dopul se poate usca într-un mediu fără o umiditate de sub 50% și invers, dopul poate prinde mucegai. 

Paradisul păstrării vinului a fost mereu o pivniță răcoroasă cu o umiditate relativă de aproximativ 60 %, unde vinul se păstrează în poziție orizontală. Așă că dacă ai făcut greșeala să depozitezi o sticlă de vin bun primită cadou, în vitrină, află ca este mai bine  să rămână acolo și să nu încercați să îl mai consumați. Vinurile ținute la temperaturi mai ridicate tind să îmbătrânească până la de 7 ori mai rapid decât cele ținute la temperatura normală și asta nu  într-un mod benefic. 

Se recomandă o temperatură de 10 – 13 grade constant și întuneric absolut, sticlele nu trebuie expuse la  razele soarelui. 

Este o experiență aproape spirituală să degustați vinuri istorice care au durat zeci de ani, dacă nu secole pentru a atinge „perfecțiunea” dorită de creator. Atât de profundă această ispită, încât popular se spune despre multe lucruri „bune” în ziua de astăzi că sunt „ca un vin învechit”, iar dacă vrei să descoperi singur despre ce vorbim, nu ezita să încerci din selecția pe care ți-am pregătit-o și să ne împărtășești favoritul tău. CLICK AICI