Prosecco - Ce opțiuni să ai în vedere?
Prosecco - Ce opțiuni să ai în vedere?

Publicat 07 April 2022

Prosecco, alegerea potrivită pentru a sărbători fiecare clipă.

prosecco

Potrivit pentru serile romantice și călduroase de vară, dar și răsfăț personal, cu siguranță vinul care aduce prietenii împreună cel mai des este Prosecco. Originar din nord-estul Italiei, zona Veneto din Conegliano Valdobbiadene, Prosecco este un vin spumant, realizat din soiul de struguri Glera. Ușor și fin, dar electrizant și plin de viață, Prosecco are cele mai puține calorii dintre toate băuturile alcoolice, un pahar având chiar mai puține calorii decât o banană. Acest atribut i-a atras o mare popularitate fiind considerat feminin și delicat, prietenos cu dietele moderne și cele mai rafinate asteptări. 

În ultimii ani, tehnicile de producție s-au îmbunătățit într-un ritm amețitor și există o sete tot mai mare de experimentare. Ca urmare, calitatea spumei este din ce în ce mai mare, iar nivelurile de zahăr sunt mai scăzute, evidențiind terroir-ul, calitatea și stilul vinului. Într-adevăr, un pasionat de vin va găsi multe de descoperit în lumea Prosecco, care poate fi savurat cu orice ocazie: în timpul unui weekend prelungit, la aniversări, în vacanță sau acasă. Notele florale proaspete, aciditatea puternică și spuma catifelată se regăsesc în fiecare sticlă, făcând din Prosecco o băutură atât de îndrăgită în toată lumea.

Și pentru că Prosecco își face prieteni incredibil de ușor, vine și în mai multe variante, așa că e imposibil să nu te îndragostești de cel puțin una dintre opțiuni:

 

Prima variantă și cea mai intalnită este varianta brut, cu arome care amintesc de măr verde, pepene galben, pere și caprifoi – dându-i mai puțină dulceață decât te-ai putea aștepta, totuși mai dulce decât vinurile seci fără spumă.

Recomandarea noastră: Prior Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut

Cu un spectru aromatic larg, acest vin imbină subtil grația și finețea. Merele verzi și citricele apar că note fructate proeminente, care sunt echilibrate de nuanțe florale proaspete. Parfumul agil care îți inundă simțurile după degustare este viguros și uscat în același timp.

Prospețimea acestui vin face din acesta un aperitiv excelent cu fructe de mare și alimente îmbinate cu ulei de măsline extravirgin, cum ar fi salată de pește.

O altă variantă îndrăgită de Prosecco este varianta extra dry, cea mai bună variantă pentru cei care au grijă la dietă.

Recomandarea noastră: Prosecco DOC Millesimato Extra Dry

Iată un vin încărcat de istorie și tradiție. Încă din anii 1700, Millesimato este un vin emblematic pentru artă culinară italiană. Parfumul unic, subtil și îmbietor, vine din tehnică de fermentare la 13 grade, împreună cu vechimea propriu-zisă a viilor. Soiul Glera este prezent aici de aproape 300 de ani. În tot acest timp, a fost perfectat gustul înțepator, cu note de citrice, măr și păr. Este un vin ușor, cu conținut moderat de alcool, elegant și rafinat, care se potrivește perfect cu prosciutto, pește sau risotto.

Pentru cei care nu se feresc de un nivel mai ridicat al zahărului, Prosecco vine și în varianta mai dulce, cu toate acestea la fel de ușor de băut.

 

Recomandarea noastră: Suavis Valdobbiadene Prosecco Superiore Demi-Sec

De această dată ne aflăm în prezența unui minunat vin de desert, un alt produs al entuziasmului cramei Bortolomiol și al abilității lor remarcabile de a produce vin spumant.

Varianta Demisec este cea mai rară. Trebuie servit alături de desert la sfârșitul mesei datorită conținutului ridicat de zahăr. Dulceața vinului este minunat temperată de prospețimea sa, rezultând un vin care nu este totuși exagerat de dulce. Strugurii copți târziu au o aromă plăcută și o textură netedă, făcandu-l delicios împreună cu un desert de toamnă pe bază de castane.

 

Fie că alegi o variantă dulce sau extra-dry, cu siguranță te vei îndrăgosti de starea de spirit Prosecco. Spuma delicată, dar plină de caracter, îți va aduce aminte de prospețimea verii, iar aromele bogate vor acompania serile cu prietenii și conversațiile fără sfârșit, creând astfel amintiri de neuitat.