Vin, calitatea sau cantitatea - de știut
Vin, calitatea sau cantitatea - de știut

Publicat 26 May 2022

Vin, calitatea sau cantitatea - de știut! Calitatea sau cantitatea, care este cel mai important aspect de care trebuie să ții cont atunci când alegi un vin? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

vin

În general, nu doar când vorbim despre vin, suntem învățați că ar trebui să fim mai atenți la calitatea lucrurilor, nu la cantitate. Alegerea unui vin de înaltă calitate este o chestiune de maturizare a gusturilor și o înțelegere a artei vinului și a tuturor aspectelor care țin de producerea acestei minunate băuturi. Istoria și tradiția, împreună cu progresul tehnologic înregistrat de-a lungul timpului sunt factori de luat în seamă atunci când începi să îți cunoști preferințele și să te bucuri de experiența unui pahar de vin foarte bun. 

Un vin de calitate este sănătos în cantități moderate, iar plăcerea de a savura diferite arome, gusturi complexe și particularități ale fiecărui soi de struguri în parte ar trebui să fie baza pentru relația ta cu aceasta băutură. Vinul este una dintre puținele băuturi alcoolice recunoscute pentru beneficiile pe care le poate aduce pentru sănătate. Este plin de antioxidanți, ajută la o circulație bună, iar restveratrolul pe care îl conține poate regenera mai repede celulele pielii, ajutând consumatorul de vin să își mențină aspectul tânăr mai mult timp. Cu toate că vinul nu are un procent mare de alcoolizare, totuși, pentru a te putea bucura doar de beneficiile aduse de aceasta băutură, consumul zilnic nu trebuie să fie într-o cantitate foarte mare, recomandăm un consum moderat. 

Potrivit mai multor studii, aportul zilnic de vin recomandat pentru bărbați este de două pahare (300 ml) și un pahar (150 ml) pentru femei. Consumul acestei cantități de vin se referă la potențiale avantaje pentru sănătate. Consumul în exces față de cantitatea recomandată poate chiar provoca probleme de sănătate. 

Așadar, toți experții recomandă consumul unui vin cât mai calitativ în detrimentul cantității mari. Claritatea, nuanța și intensitatea culorii unui vin pot oferi informații despre calitatea acestuia. Vinurile care par tulburi nu sunt recomandate pentru consum. Culoarea și intensitatea culorii pot ajuta la identificarea tipului de vin, precum și a vechimii acestuia. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât culoarea va păli, iar densitatea va fi mai mare. Un vin nobil vechi va lăsa urme pe marginea paharului și se va simți greu, corpolent. Un vin roșu aprins, cu o culoare vibrantă și cu arome tari, complexe, este cu siguranță un vin tânăr de calitate superioară. 

Bineînțeles că nu este necesar ca un vin bun să fie neapărat învechit. În afara de aspectul vinului atunci când este în pahar, poți determina calitatea unui vin și prin anumite indicii regăsite pe etichetă.  Alege întotdeauna o etichetă care îți spune anul în care a fost produs vinul și soiul exact de struguri din care este făcut. Cu cât este mai exact determinat locul geografic de unde provin strugurii, cu atât calitatea vinului este mai ridicată. Cramele care produc astfel de vin sunt cele nobile, cu o lungă istorie în arta vinului. Ținând cont de aceste aspecte, vei vedea că poți începe să îți conturezi gusturile, vei ști ce tip de vin și ce ce soi de struguri preferi. 

Un alt aspect de luat în considerare atunci când citim o etichetă este recomandarea culinară. Se știe că arta vinului și arta culinară sunt strâns legate, iar un producător de vin de tradiție îți va preciza pe sticlă care sunt recomandările de servire. Dincolo de propria preferință de gust, vei descoperi frumusețea din alte tipuri de vin atunci când sunt alături de mâncarea potrivită. În vremuri contemporane, de luat în considerare ar fi și protecția mediului. 

Cu cât vinul este mai de calitate, cu atât știi că strugurii au fost culeși cu grijă și atenție, cât mai natural și fără a fi folosiți aditivi. În plus, un consum moderat și responsabil de vin, ajută și la cantitatea de gunoi produsă. Vinul ar trebui să fie o experiență complexă, specială, o călătorie în lumea simțurilor, o băutură care trebuie savurată.

 În concluzie, este general știut că vei aprecia calitatea vinului din ce în ce mai mult pe măsură ce ești mai informat. Inevitabil, odată ce începi să consumi vin, vei descoperi „secrete” care te vor ajuta să ai parte de o experiență cât mai specială. Încet,  încet,  vei lua în considerare toate aspectele care țin de fabricarea unui vin de înalta calitate: vei citi atent eticheta, vei alege anumite regiuni unde se produce vin bun, vei potrivi vinul cu diverse preparate sau, de ce nu, cu diverse evenimente importante la care poate fi servit. Ar fi păcat să nu te bucuri de tot ce înseamnă arta vinului, așa că alege mereu calitatea unui vin ci nu cantitatea, bucură-te de savoare, de mirosuri și gusturi inedite, stabilește-ți preferințele și bea moderat.