Vin spumant alb - află tot!
Vin spumant alb - află tot!

Publicat 16 May 2022

Vin spumant alb - află tot! Cum îți dai seama dacă este o alegere potrivită pentru tine și ce trebuie să iei în considerare înainte de a-l alege? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

vin spumant

Veche de secole, arta vinului este într-o continuă evoluție. Atât tradiția, cât și experiența se împletesc cu mijloacele tehnologice și generează noi și noi gusturi și arome. Fie că ești un cunoscător pasionat de vin, fie că doar te bucuri de un pahar din când în când, cu siguranță cel mai popular tip de vin este cel alb spumant. Potrivit atât la aniversari sau întâlniri cu prietenii, cât și în seri romantice de vară sau pe faleză în vacanță, vinul spumant este asociat de oricine cu relaxarea, celebrarea și buna dispoziție. 

Un prim aspect important pentru a-ți găsi vinul preferat este să începi să te familiarizezi cu cramele și zonele geografice care au o lungă istorie în fabricarea spumantului. Cu cât tradiția locală este mai bogată, cu atât vinul care ajunge în paharul tău vă fi mai de calitate. Rețete păstrate din generație în generație asigură folosirea experienței pentru un produs final mai bun an de an. 

Este imposibil să vorbim despre spumant fară să ne oprim asupra satului Prosecco, din Veneto, Italia. Acest colț magic al Italiei, între orașele Valdbiadenne și Conegliano, este locul în care se face spumant dintr-un soi nobil de strugure: Glera. Nu degeaba este cel mai popular spumant din lume - îți poate da impresia de un vin dulce, dar spumantul din Prosecco te poartă într-o călătorie de arome, de la măr verde la pepene, pară, miere sau vanilie și ciocolată neagră, fară să devină de un dulce greu de suportat. 

 invităm așadar să încercați două tipuri de spumant, o combinație perfectă pentru a fi savurată vara, pe malul Mării Mediterane:

Revì Brut Trentodoc

Brilla Prosecco

Bulele apetisante și fresh fac din vinul spumant o variantă ideală pentru combinarea cu alte băuturi în cocktailuri. De asemenea, când cumperi vin spumant, sticla poate fi etichetată cu termeni precum „brut”, „uscat” sau ceva asemănător. Aceste cuvinte fac aluzie la nivelul de „dulce” din sticla pe care o cumpărați. Pentru a determina acest nivel se folosește cantitatea de zahăr rezidual în grame per litru de vin. Deoarece terminologia poate fi confuză, am defalcat cele patru niveluri principale de uscăciune și cu ce se potrivesc cel mai bine mai jos: 

Extra dry – conține cel mai puțin zahăr, între 0 și 6 grame/litru, vin care practic pierde aproape tot zahărul conținut în timpul procesului de fermentație. Este cel mai “uscat” dintre spumante și se potrivește perfect cu sashimi, creveți sau chiar cartofi prăjiți. 

Brut – cel mai popular dintre spumantele albe, pentru că îmbină un iz dulce cu tăria bulelor, conține undeva până în 12 grame de zahăr/litru și este un vin perfect de savurat împreună cu platouri de brânzeturi sau cu risotto. 

Demi-Sec – 12-50 gr/litru, spumantul care într-adevăr are un gust dulce, dar la fel de proaspăt ca orice spumant, este cel mai rar, dar și cel mai complex în arome. Gustul lui poate varia de la căpșune la cheesecake, fiind o excelentă alegere alături de desert.

În concluzie, când vorbim despre orice alt vin, ce trebuie să știi și despre cel spumant este că nu vei găsi vinul preferat din prima, decât în cazuri extrem de rare și implicând foarte mult noroc. În fascinanta lume a vinurilor și în imensitatea ei, cheia este experimentarea. Odată ce testezi mai multe soiuri de struguri, vei începe să recunoști aromele care te tentează cel mai des și vei începe să cauți anumite soiuri, zone de producție sau note. Și ce e superb în arta vinului, e că vei fi în continuare surprins, chiar și dacă ai ales deja vinul preferat, așa că nu te opri niciodată din încercat lucruri noi.

Iar dacă ai nevoie de un stop de inspirație nu uita să verifici ce noutăți am adaugat pentru voi în lista de produse – vezi ultimele noutăți aici și încearcă ceva nou chiar azi!