Vin vechi: cum îl alegi?
Vin vechi: cum îl alegi?

Publicat 06 June 2022

Vin vechi: cum îl alegi? De ce este una dintre cele mai bune alegeri? Cum alegi un vin vechi potrivit pentru tine? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

vin vechi

În ziua de azi, consumul de vin a devenit din ce în ce mai variat și accesibil. Dacă nu ești încă un împătimit al vinului, cu siguranță te vei bucura de o multitudine de sortimente de vinuri tinere, proaspete, care nu au stat în sticlă mai mult de un an. Totuși, una dintre cele mai interesante caracteristici ale vinului, în general, este că se schimbă pe măsură ce îmbătrânește, dezvăluind noi și noi gusturi și arome. 

În general, recunoaștem vizual un vin învechit prin două carcacteristici: culoarea lui pălește, nu mai este de un roșu aprins, iar densitatea îl face să lase urme pregnante pe pahar. De asemenea, băutură formează un cerc incolor de jur împrejur în pahar, care crește în dimensiune cu cât vinul este mai vechi. Totuși, diferențele nu se opresc aici. Ele țin în mare parte de gust și buchet. 

Dacă nu până demult vinurile aveau un conținut mai scăzut de alcool, o aciditate mai puternică și o aromă mai puțin fructată, astăzi producătorii de vin pun accent pe elemente total diferite, astfel că se bucură de o aciditate și de un conținut mai mare de alcool. Gusturile florale sau de fructe își pierd intensitatea, lasând loc pentru arome mai pământii, poate chiar de tutun. Acest lucru se datorează butoaielor din lemn în care sunt păstrate pentru îmbătrânire. În timp ce vinurile mai tinere pot oferi senzații delicioase și proaspete de savurat imediat, cele mai bune, în special cele roșii, dezvoltă adesea o gamă complet nouă de caracteristici pe măsură ce îmbătrânesc. 

De aceea, pasionații de vinuri își construiesc propriile pivnițe sau colecții de vinuri, astfel încât să se poată bucura de sticle din același tip de vin din prezent și din trecut, pentru comparație. Vinurile mai tinere au arome de bază, care sunt mai apropiate de gustul strugurilor în sine, în timp ce vinurile mai vechi au arome mai nuanțate și mai puternice. 

Care este sursa acestor schimbări? Nimic nu este vreodată static în lumea vinului. Acizii și alcoolii reacționează pentru a produce noi molecule atunci când intră în contact cu aerul. Alți compuși se pot dizolva, doar pentru a se recombina într-un mod diferit. Aceste procese apar necontenit și cu ritmuri diferite. Când deschizi o sticlă, prinzi vinul într-un alt stadiu al evoluției sale, cu subtilități noi și variate. 

Vinurile se schimbă și în textură. Vinurile albe uscate, mature , pot deveni groase și grase, în timp ce cele roșii au o textură mai fină. Acest lucru se datorează substanțelor chimice fenolice, cum ar fi taninurile, care se depun în timp sub formă de sedimente. Acești compuși se resping reciproc într-un vin tânăr, permițându-le să rămână suficient de mici pentru a pluti în lichid. Ei își pierd sarcina pe măsură ce vinul îmbătrânește și încep să se amestece, formând lanțuri care devin mai groase și mai grele. Deoarece suprafața taninurilor este redusă, au un gust mai fin, mai rotund și mai blând.

 Taninurile de sine stătătoare nu îmbunătățesc gustul vinului pe măsură ce îmbătrânește; temperatura este esențială pentru o bună învechire a vinului. Atunci când este expus la temperaturi mari, începe să oxideze. Aceasta înseamnă că moleculele de vin absorb mai mult oxigen, devin instabile și încep să se degradeze. Vinul oxidează, făcându-l să îmbătrânească prematur și să devină de nebăut. Pentru ca vinul să aibă un gust mai bun odată cu înaintarea în vârstă, o unitate de depozitare a vinului trebuie să mențină temperaturi scăzute și niveluri de umiditate regulate. Vinul se păstrează între 50 și 55 de grade Fahrenheit (10 până la 13 grade Celsius) pentru rezultate optime de îmbătrânire. Pentru a permite vinului să îmbătrânească corect, nivelul de umiditate trebuie să fie corect. Mucegaiul poate crește în zonele în care există prea multă umezeală, cum ar fi în jurul dopului de plută. Când nu există suficientă umiditate în aer, pluta se sfărâmă, permițând oxigenului să intre în sticlă și să provoace oxidare. 

În concluzie, este evident că se întâmplă multe într-o sticlă de vin lăsată să îmbătrânească. Pentru orice iubitor al vinului, una dintre cele mai complexe și complete experiențe este să guste exact același tip de vin din ani diferiți. Va putea fi observată călătoria gustului, a texturii și a mirosurilor prin timp, cu modificări încântătoare și cu noi arome din ce în ce mai surprinzătoare. Nu poți să iubești vinul fară să încerci magia acestui vin vechi