Vin roșu spumant: bine de știut!
Vin roșu spumant: bine de știut!

Publicat 03 June 2022

Vin roșu spumant: bine de știut! De ce acest vin roșu spumant este o alegere potrivită? Ce este bine de știut înainte de a cumpăra un vin roșu spumant? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

vin roșu spumant

Este clar pentru toți iubitorii de vin, că ori de câte ori avem de sărbătorit o ocazie specială, o aniversare, sau doar într-o seară relaxantă de vară cu prietenii, vinul spumant este o alegere care nu poate da greș. Cu siguranță cel mai popular tip de spumant este cel alb brut, dar, de fapt și în cazul acestui vin, variantele sunt infinite. 

Puține lucruri sunt mai atrăgătoare decât nuanțele minunate de roz ale unei noi sticle de rosé spumant. Cu toate acestea, există poate ocazii în care este nevoie de un spumant care este puțin mai întunecat și enigmatic, cum ar fi vinul roșu spumant. În ceea ce privește aroma și textura, varianta roșie poate fi la fel de bogată și atrăgătoare ca și omologii săi roz și auriu.

Roșiile spumante, ca și alburile spumante, sunt obținute prin fermentarea de două ori a vinului roșu și adăugarea de dioxid de carbon pentru a crea textura caracteristică. Nu există restricții cu privire la care soiurile de struguri roșii pot fi transformate în spumant, astfel, calitățile lor, de la aromă la gust, sunt la fel de diverse precum strugurii folosiți pentru a le face. În ciuda acestui fapt, erupția de bule de pe limbă, textura cremoasă și finisajul taninurilor fine transformă radical vinul faţa de rezultatul fermentației inițiale. 

Vinul roșu spumant poate atrage și persoanele care caută ceva diferit deoarece structura generală plăcută și ușor de băut a vinului, îi poate atrage pe cei care sunt începători în această artă. Un vin roșu spumant va fi, fără îndoială, un adevărat spectacol lângă un desert. 

Stilul vinului, pe de altă parte, are suficientă complexitate pentru a face față și felului principal de mâncare. Spumantul roșu este versatil, fiind ușor de combinat cu o carne albă sau roșie, cu fructe uscate sau chiar cu pește la grătar. 

Vinurile roșii spumante au mai puțin alcool, mai mult acid și sunt mai ”șocante” pentru papilele gustative decât vinurile roșii liniștite. Pe de altă parte, au mai multe fructe, corp și structură decât alburile spumante și rosé-urile, făcându-le extrem de flexibile cu alimentele. Gustul variază de la note florale subtile, până la gust intens de fructe roșii: afine, mure, cireșe negre. 

În continuare, vă recomandăm două dintre vinurile roșii spumante pe care le puteți regăsi în portofoliul VinoItalia, pe care este necesar să le încercați! 

Lambrusco, categoric cel mai popular spumant roșu, este un vin din regiunea Emilia-Romagna din Italia. O multitudine de soiuri de struguri sunt folosite pentru a crea acest spumant deosebit. De aceea, vinurile rezultate pot varia de la foarte uscat la dulci, de la proaspete și crocante, de la fructate și cu note de condimente, dar și tanice. Lambrusco este de obicei asociat cu mâncăruri tradiționale din Emilia-Romagna, cum ar fi lasagna, paste bolognese și pizza. 

C'era Una Volta Reggiano Lambrusco Rosso Amabile, cu un gust puternic de fructe roșii, este de un roșu rubiniu, aprins, special creat pentru a fi consumat tânăr și proaspăt. Gustul este, deși intens, echilibrat, cu un buchet complex și se potrivește foarte bine cu friptură sau mezeluri. Ca orice spumant, poate fi de asemenea consumat singur, ca aperitiv, fiind cu siguranță o alegere inedită.

Raboso Fiore, produs în celebra regiune Veneto din soiul Raboso, are reflexe interesante de violet și este de asemenea un vin care merită consumat când este tânăr. Merge perfect la masa de prânz, alături de carne, paste sau aperitive. Gustul său inedit de violete de câmp și aroma de cireșe sunt scoase cel mai bine în evidenţă atunci când este servit foarte rece în pahare mari, unde băutura poate lua contact cu aerul pe o suprafață cât mai vastă. 

Așadar, iată cum devin modalitatea ideală de a vă anima ocaziile speciale și de a adăuga un strop de deliciu oricărei întâlniri festive. Deși poate nu atât de populare la noi în țară, aceste vinuri sunt minunat de aderente, plăcut amare și aromate. Drept urmare, orice cunoscător de vin ar trebui să încerce spumantul roșu, și negreșit va avea o surpriza plăcută, adăugând acest tip de spumant pe lista de preferințe.