Vinuri: ce să nu lipsească din colecție?
Vinuri: ce să nu lipsească din colecție?

Publicat 31 May 2022

Vinuri care nu trebuie să lipsească dintr-o colecție: de ce să ții cont înainte de a le alege și care sunt cele mai recomandate opțiuni? Iată mai multe informații!

vinuri

Pentru un pasionat de vin, ideea de a avea o colecție personală de vinuri chiar în confortul apartamentului poate părea cel puțin o provocare, dar și o idee bună. O sticlă de vin este mereu la îndemână pentru a completa o cină romantică, o vizită neașteptată sau un răsfăţ personal,  în schimb,  spaţiul de depozitare nu este atât de ofertant și prin urmare trebuie să te rezumi la un număr redus de sticle. 

De cele mai multe ori, o colecție personală, cuprinde sortimente de vin pe placul și gustul personal, transformând-o într-o selecție cel puțin egoistă. Cum gusturile diferă, de la persoană la persoană și nu toate tipurile de vin se pretează la orice ocazie, o selecție atentă a ceea ce cuprinde o "colecţie de apartament" are o importanţă aparte. 

Datorită sistemelor de conservare a vinurilor si unităților de depozitare pe care tehnologia le-a dezvoltat în epoca modernă, acum vă puteți răsfăţa cu un pahar de vin proaspăt direct din confortul locuinţei,  fără a necesita un spațiu foarte generos. Cu puțină planificare, un bar de vinuri bine aprovizionat poate funcţiona pentru toate ocaziile, de la aperitivul servit într-o după amiază ploioasă, până la vinuri de desert pentru a-i servi pe musafirii inopinanţi. 

Potrivit recomandărilor somelierilor și pasionaţilor de vin, există câteva categorii de luat în considerare atunci când stocaţi sticle pentru un bar de apartament. Desigur, în aceste recomandări, puteți adăuga o notă personală, trecând în listă vinurile preferatele, aceasta devine personală, unică şi creativă.

 1. Un vin de aperitiv, preferabil Riesling sau Rose spumant

Fiind vinuri de aperitiv, sunt mereu la îndemână şi încântă un procent mare de pasionaţi de vinuri. Riesling-ul este un strugure dinamic, iar vinurile din acest stil sunt o modalitate excelentă si accesibilă de a-ţi începe seara bine, completând o discuţie bună si fiind uşor de asortat cu multe alimente, rose-ul spumant cu reflexile sale rubinii si aromele florale delicate reprezintă și el o alegere înțeleaptă. Recomandările noastre fiind: 

Miòl Rosé 

Alb de Petro Vaselo 

2. Un vin spumant 

Vinul spumant este echivalentul conceptului de "little black dress". Mereu la îndemână şi potrivit pentru orice ocazie festivă sau şi mai bine spus, reprezintă acel ceva ce transformă orice eveniment într-o ocazie specială. 

Că alegi să mergi pe un alb spumant cum este Imperiale Millesimato sau vrei să te delectezi cu un rose spumant de calitate cum este Bendis Rose, un lucru este cert, nu poţi da greş cu un spumant şi e bine să nu lipsească din opţiunile tale. 

Se recomandă stocarea a două tipuri de vinuri spumant, acidulate, o versiune mai accesibilă pentru sărbătorile de zi cu zi, mai comune și una mai fină pentru momentele cu adevărat speciale. 

3. Un Chardonnay ușor

La fel ca şi vinurile pentru aperitiv, acesta este o alegere simplă, dar valoroasă. Chardonnay-ul se potriveşte cu o mare varietate de feluri de mâncare, de la carne de pasăre până la peşte alb, iar majoritatea oamenilor sunt familiarizaţi cu Chardonnay, pentru că sunt vinuri uşor de băut singure, drept aperitiv. Îţi recomandăm să încerci Redentore Chardonnay

4. Un vin roşu corpolent

Atunci când pregătiți o friptură delicioasă la tavă, o tocană cu aromă consistentă sau serviţi brânzeturi maturate, aveţi nevoie de un vin cu arome la fel de îndrăzneţe. Taninurile din aceste roşii mai puternice intensifică aromele bogate și savuroase. 

Există o gamă largă de opțiuni, iar printre clasice se numără Caberbet Sauvignion, amestecurile de Merlot, Malbec și Syrah, iar ca recomandare îţi propunem să încerci un Alteo Amarone. Cunoscut drept sinonim al calității, acest vin de înaltă clasă te va cuceri prin eleganța și puterea sa.

5. Un vin de desert 

Vinul de desert este foarte îndrăgit datorită aromelor dulci şi, de cele mai multe ori, este acel ceva ce face un desert memorabil. Există vinuri de desert ce se asortează perfect cu produse de patiserie, dar și prăjituri de casă, cremoase și aromate şi, deci,  prin prezenţa lui în colecţia personală,  mereu va satisface căutătorii de arome dulci. Din vastul lor univers vă prezentăm un vin în tonuri de galben auriu cu note fine de miere și vanilie – Verduzzo.

Şi pentru că ce este mai frumos decât să savurezi vinul preferat la o vorbă cu un prieten, este subînțeles că lista vinurilor alese trebuie să conţină şi minim 2 sticle din preferatul deţinătorului, una pentru consum personal și una pentru a fi savurată alături de persoanele dragi. Da, visul suprem al iubitorilor de vin este o pivniță mare cu condiţii perfecte de temperatură şi umiditate, încărcată cu comori din întreaga lume a producătorilor de vin, cu toate acestea, nu toţi deţinem un spațiu sau buget necesar pentru a aduce la realitate această fantezie. Cu toate acestea, dacă îţi place să consumi vin în mod regulat și îţi place să explorezi printre arome și gusturi, includerea unor vinuri versatile, a unui spumant bun sau a unui vin de desert pot părea o joacă de copil sau, cel puţin, aduc aceeaşi distracţie. 

Tu ce soiuri ai alege pentru colecţia ta de apartament şi, mai ales, de ce?