Vin bun: 3 lucruri de știut!
Vin bun: 3 lucruri de știut!

Publicat 14 July 2022

Vin bun: 3 lucruri de știut! Cum se caracterizează un vin bun și ce este bine de știut? Ce lucruri poți descoperi la un vin bun și cum îl alegi? Iată mai multe informații!

vin bun

Ce face un vin să fie considerat „bun”? Nu este un vin decent pe care îți place să îl bei? Da, corect, dar este mult mai mult în acestă poveste. Echipa noastră de experți în vinuri a întocmit o listă cu trei lucruri pe care le puteți găsi într-un vin deosebit de bun.

În mod invariabil, ori de câte ori suntem acasă la un prieten, vine un moment seara când gazdele scot o sticlă de vin cumpărată recent și afirmă: „Este bun?” Răspunsul este unul simplu: „Deschide-l și hai să aflăm!”. Din păcate, nu este posibil să știți răspunsul la această întrebare doar uitându-vă la sticlă sau citind notele de pe eticheta din spate. Doar un tirbușon, un pahar și papilele tale gustative pot face asta și da, compania în care va fi savurat aduce și ea un plus de valoare. 

Dar nu este suficient să pretind că un vin este bun dacă mă bucur de el? Nu chiar. Faptul că vă este plăcut este o chestiune de alegere personală, dar pentru a evalua dacă vinul este unul bun trebuie să luați în considerare numeroase criterii pentru a-i evalua calitatea obiectivă. Și dacă se dovedește a fi un vin decent și vă bucurați de el, atunci savurați-l! Că alegi să te rasfeți singur cu un pahar sau să împărtășești savoarea cu persoane dragi, există 3 lucruri pe care le poți descoperi la un vin bun.

Primul lucru pe care îl observi este aroma sau mirosul. Nu-l bea încă; în schimb, pune-ți nasul la pahar, activează-ți simțul olfactiv și vezi dacă primești o aromă aparte. Are o aromă de flori sau de fructe? Este un da dacă acesta este cazul. Sortimentele diferite de vin, aduc o aromă diferită, dar un vin calitativ, indiferent de sortiment, crama de proveniență sau culoarea sa, va prezenta o aromă îmbietoare ce atrage chiar și pe cei mai novice în ale domeniului. Vinul cu o aromă neplăcută nu este recomandat din motive evidente și nu trebuie să fii expert în vinuri pentru a îți da seama dacă te atrage sau nu.

Desigur, cu cât un vin este pe placul mai multor oameni cu atât el capătă faimă și valoare. Cu toate acestea, gusturile individuale sunt la fel de variate ca și sortimentele de vin în care piața abundă și este recomandat să încerci cât mai multe până descoperi ce îți place cel mai mult. O dată ce ai găsit o aromă aparte, nu uita să recomanzi și prietenilor. 

Nu putem discuta despre mirosul unei sticle de vin fără a arunca o privire mai atentă asupra profunzimii aromei vinului la nivel de simț gustativ. Este aproape garantat că vinul va avea o aromă de fructe, dar asta este tot? Există mai mult în aromă decât fructe? Luați în considerare gustul de migdale sau coaja de grapefruit în vinul alb și un strop de ciocolată sau cafea la cel roșu. Acest lucru ar implica un vin cu multe fațete și nuanțe de aromă.

Nu este nimic mai bun decât să sorbi un vin la cină și să-l vezi cum evoluează în paharul tău, pe măsură ce aromele și mirosurile se schimbă, pe măsură ce masa progresează și paharul tău se adaptează la ele. Un vin „bun” este unul care are o gamă largă de arome complexe și te va răsfăța cu ele.

Să presupunem deci că vinul tău miroase bine. Echilibrul este un alt indicator puternic al vinului. Poate ați presupus că „vinul echilibrat” este jargonul vinului, nu este cazul. Precum însăși natura, vinul are nevoie de echilibru . Chiar dacă nu ai știi de ce, nu te-ai putea bucura de o sticla dezechilibrată. Când un vin este în echilibru, niciuna dintre componentele acidității, taninului, alcoolului sau fructelor nu iese în evidență ca personaj principal, iar asta îl face perfect. 

Sunt multe persoane care afirmă că îți poți găsi chiar tu echilibrul alături de un pahar de vin bun la finalul unei zile grele, dar atenție aici cu consumul în exces ce poate avea chiar efect invers. Nu uita, vinul se savurează, nu se consumă! 

Al treilea lucru cu care un vin bun te va surprinde este nota de final sau finisajul acestuia. Totul este despre cât de mult îți rămâne aroma pe cerul gurii după ce ai savurat o înghițitură din acesta.

Este un semn că produsul nu este de o calitate excelentă dacă aroma dispare aproape instantaneu după ce ai mâncat. S-ar putea, totuși, să te gândești la ceva, dacă mai poți gusta caracteristici plăcute 2, 3 sau 4 secunde mai târziu. Un semn bun că ai atins jackpot-ul cu un vin de înaltă calitate este când îl poți gusta încă după cel puțin zece secunde. 

În concluzie, un vin bun te mai surprinde cu aceste trei elemente: miros și implicit profunzimea aromei sale, echilibru și finisaj. Explorează selecția de vinuri atent creată de echipa Vinoitalia.ro și alintă-ți simțurile indiferent de ocazie cu un vin cu adevărat bun. Lasă-l să te surprindă și surprinde-ți și tu prietenii. Acum știi să le explici să facă diferența.