Crame Italia sau povestea vinului altfel
Crame Italia sau povestea vinului altfel

Publicat 12 July 2022

Crame Italia – povești despre vin spuse diferit, direct din regiunile cele mai cunoscute ale Italiei, arome și savoare. Toate sunt așezate acolo cu scopul de a păstra soiurile de vin autentic, vița autohtonă, dar mai ales rostite parcă doar spre a proteja prestigiul vinurilor italiene, cele care ne încântă la fiecare masă și pe care fiecare cunoscător le caută pentru prospețime, pentru savoare, pentru păstrare, pentru identitate.

crame Italia

Vino Italia – un magazin de vin cu specific italian, ce îți permite să descoperi specificul italian, adus de departe spre România.

Știm cu toții și suntem de acord cu tot ceea ce spunea odinioară poetul Horatius și anume că nu există niciun mare poem care să fi fost scris vreodată de un băutor de apă. Să fie sau să nu fie așa, noi de aici tragem o concluzie cât se poate de simplă și anume aceea că vinul inspiră, vinul spune o poveste, licoarea roșie sau albă pe care o putem privi în pahar ne duce mai mereu cu gândul la soiuri controlate, la viță de vie muncită cu sârguință, la oameni harnici și la peisaje desprinse parcă din perioadele de altădată.

Crame Italia – sau de ce atât de diferit?

Atunci când spui vin italian de fapt te duci cu gândul spre vinuri învechite, atent conservate spre gust, dar și spre mod de păstrare.

Încă din trecut, romanii se diferențiau de toate celelalte popoare europene prin răspândirea podgoriilor, dar și prin atenția cu care fabricau și mai ales păstrau vinul. 

Vasele închise ermetic, cele de lemn rezistent au fost odinioară secretul care i-a clasat în top preferințe atunci când a venit vorba de calitățile vinului. Și tot ei au folosit dop de plută și vase din sticlă.

De aici, lucrurile s-au extins, dar cu mare grijă spre trecut, spre tot ceea ce au creat bine, spre conservarea tradițiilor viticole.

De atunci și până astăzi, Italia s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai renumite țări producătoare de vin.

Din josul „cizmei” și până spre nord, Italia este presărată din loc în loc de diverse crame Italia, astfel că am putea considera că indiferent de locul din care pleci și spre ce ajungi, parcurgi prin Italia un adevărat traseu viticol.

De la Nord la Sud, de la Est la Vest, vedem numeroase crame ce au scopul de a păstra tradițiile poporului roman, dar mai ales de a avea grijă de gustul vinului de odinioară.

Crame Italia – povestea din regiuni

De la Milano și până la Vesuviu – iată acele crame Italia cu care poți face cunoștință pe Vino Italia. Pentru fiecare regiune, strugurii sunt o comoară națională, astfel că sunt storși cu atenție și fiecare picătură de zeamă dulce este bine păstrată și lăsată deoparte pentru ca trecerea timpului să pună stăpânire peste aromă.

Valle d’AOSTA, Lombardia, Liguria și Piemontul – 4 regiuni recunoscute mai ales atunci când vorbești despre vin. De aici se trag soiuri de vin nobil, așa cum ar fi Nebbiolo, ce poate sta la păstrare chiar și 15 ani.

Dolcetto, Valpolicella, Barbera, dar și Corvina sunt soiuri de vin ce pot fi găsite în cramele din aceste regiuni.

Aldo Conterno, Enzo Boglietti, Pio Cesare, Massolino, Michele Chiarlo, Prunotto sunt câteva crame cunoscute. Am putea spune că sunt vinuri de tot felul, dar mai ales podgorii   întinse și oameni harnici.

În zona Umbria, Latium și Emilia Romagna întâlnești o paletă mare de soiuri de vin Italia, astfel că te poți bucura și de multe produse păstrate în aceste crame Italia din regiune.

Toscana – cea mai cunoscută regiune viticolă a Italiei

De departe, cea mai cunoscută regiune viticolă a Italiei este Toscana. Florența și Pisa sunt zonele cele mai vizitate de turiști și desigur mulți vizitează și locul viței de vie, pentru a ști cum anume se cultivă și se păstrează vinul în Italia. Mulți vor să le afle secretele, dar foarte puțini știu că italienii le păstrează cu mare sfințenie.

Vinurile Chianti sunt produse din soiul Sangiovese. 

Putem remarca numeroase crame Italia în zonă, așa cum ar fi Banfi, Brunelli, Casanova di Neri.

În zona sudică, întâlnim regiuni viticole: Molise, Campania, Basilicata și Calabria. Și tot aici, Puglia.

În Basilicata întâlnim soiuri de vinuri cu specific grecesc, așa cum ar fi Aglicanico. În Campania întâlnim vinuri și crame Italia din zona Napoli, astfel că totul atrage privirile oaspeților.

În Puglia întâlnim soiurile Negroamaro Primitivo și Verdoca.

Sardinia și Sicilia se remarcă prin Castel del Monte, Salica Salentino, Primitivo di Manduria și Copertino. Tot aici găsim Vina da tavola di Marsala.

Italia este așadar o invitație spre lumea vinului de altădată, spre frumusețea locurilor, o invitație la gust și arome bune, la rețete cu specific bine păstrate și conservate. 

Italia este o poveste, o poveste despre oameni frumoși, dar și despre vin și regiuni.

Vino Italia e invitația noastră spre aceste lucruri minunate, astfel că vrem să te ajutăm să devii parte dintr-o lume caldă, din  lumea savorilor elegante, a vinului bine făcut, păstrat în butoaie de lemn și ambalat ca la carte, fără de cusur.