Etichetă vin - cum o citești corect?
Etichetă vin - cum o citești corect?

Publicat 14 July 2022

Etichetă vin – la o primă impresie ar putea însemna acea foiță strălucitoare pe care stau așezate informații despre originea vinului pe care îl consumi, despre soiul de struguri, cantitate și producător.

eticheta vin

Un vin bun înseamnă gust și aromă, dar într-o perioadă în care apar din ce în ce mai multe sortimente de vinuri, producătorii ajung să se întreacă în ambalaje, pornind de la sticlă și până la etichetă. 

La raft, suntem atrași de tot ceea ce observăm la o primă impresie. Știm cu toții că acolo, pe etichetă vin, este mai mult decât un mod de prezentare, înseamnă informații pe care le poți folosi ori de câte ori vrei să consumi ceva diferit, un produs premium, un vin vechi bine cunoscut, boabe de struguri atent selecționate, provenite din culturi de origine controlată. 

Vino Italia înseamnă dragoste și tradiție italiană, toate aduse de departe, dintr-o zonă cu tradiții, spre noi, spre România.

Vino Italia înseamnă sortimente de vin italian, de cea mai bună calitate, înseamnă autentic, bine păstrat și la timp livrat. Vinul e pasiunea noastră principală, astfel că am putea spune că am mers la “cules”, la cules de vinuri elegante până la vinuri cu arome îndrăznețe, așa cum este cazul Prosecco.

Nimic nu lipsește, ba chiar mai mult, asortăm totul cu deserturi, paste, toate autentice și aduse de-acasă, din Italia.

Dragostea pentru vin se vede la producător atât prin aroma licorii din sticlă, cât și prin atenția acordată detaliilor.

Ambalajul și eticheta vin înseamnă acel plus de care te poți folosi pentru a te diferenția de concurență.

Și totuși, ce informații găsim pe etichetă vin și mai ales, cum le citim:

Brand, nume companie

Eticheta din „față” , cea vizibilă, conține elemente vizuale, ce fac referire la brand, nume producător. Toate aceste elemente sunt introduse acolo cu mare drag, astfel că mulți consumatori de vin identifică producătorul chiar numai după logo, acesta fiind un element diferențiator.

Vinul este o băutură elegantă, ce se „asortează “ perfect cu orice sortiment de mâncare, așa că pe cât de elegantă îi este aroma, pe atât de elegantă trebuie să se vadă și eticheta. 

Și poate, de aceea, marea majoritate a etichetelor prezente pe sticlele de vin poate că se diferențiază printr-o foiță strălucitoare, prin finețe și rafinament.

Vinurile italiene prezente pe Vino Italua înseamnă și atenție la etichete, toate acestea fiind atenție acordată detaliilor.

Regiunea din care provin strugurii

Această informație este prezentă pe eticheta din spate, fiind cât se poate de relevantă.

Regiunea de unde provin strugurii înseamnă și sortimente de vin de bună calitate.

Este bine de remarcat pe etichetă următoarele însemne: DOC, CMD, CMT.

DOC înseamnă denumire de origine controlată

CMD – vin cules la maturitate deplină

CMT – vin cules la maturitate târzie

Vinul de calitate superioară este un vin cu indicație de proveniență geografică.

Cantitate de alcool  prezentă pe etichetă

Vinul înseamnă alcool cuprins între 12,5 – 14,5%, dar poate ajunge chiar și la 25% pentru acele vinuri care se servesc de cele mai multe ori la desert.

Dacă vinul are o cantitate de alcool mai mare, atunci vinul ar putea căpăta o tentă ușor călduță. Vin cu alcool de 14% este considerat de masă.

Soiul de vin

Soiurile de vin sunt diverse.

Chardonnay, Cortese, Canoiolo, Barbera, Cabernet Sauvignon, Dolcetto, Merlot, Moscato, Pinot, Vero di Troia, etc. – iată câteva dintre sortimentele de vin italian de care te poți bucura ori de câte ori alegi un vin de pe Vino Italia.

Italia este o țară cu cele mai cunoscute soiuri de viță de vie. Prestigiul vinurilor italiene s-a remarcat de-a lungul timpului.

Principalele soiuri locale sunt Nelbiolo, Sangiovese, Aglianico, Barbera, Dolcetto, Malvesia, Moscato, Trelbiano, Montepulciano, Tocai Friulano.

La fel de important precum este brandul este și soiul vinului. Pe etichetă trebuie să existe informații cu priviere la denumirea soiului sau denumirea viei.

Dacă apare denumirea soiului, acest lucru înseamnă că 75% din struguri au fost obținuți din soiul respectiv.

Dacă este specificată și denumirea viei, acest lucru înseamnă că 95% dintre struguri provin chiar din locul respectiv.

Este foarte important ca strugurii să aibă această origine controlată, să aparțină soiului respectiv și să nu fie obținut din îmbinarea mai multor soiuri.

Anul recoltei

Această informație este introdusă pe o etichetă vin și este foarte importantă. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât este mai scump și mai apreciat de consumatori.

Cantitatea/volumul

Iată un alt aspect prezent pe etichetă. Nu există nicio etichetă pe care să nu fie cuprinsă această informație.

Vino Italia înseamnă soiuri nobile, vinuri de bună calitate, branduri italiene și toate într-un singur loc, acea varietate de soiuri premium autentice.

Și nu uita: știm că gusturile nu se discută și tocmai de aceea avem câte un sortiment potrivit pentru fiecare.