Pinot Noir: ce este bine de știut?
Pinot Noir: ce este bine de știut?

Publicat 01 August 2022

Pinot Noir: ce este bine de știut și de ce este acesta un partener ideal în bucătărie? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

pinot noir

Unul dintre cele mai consumate soiuri de vin roșu din lume și mereu în topul preferințelor, este Pinot Noir.  Acest sortiment de struguri sunt recunoscuți și ca notoriu, dificil de cultivat pentru că necesită doar o anumită gamă de temperaturi și niveluri de umiditate. Când este făcut corect, rezultă vinuri elegante, sofisticate și cu o durată mai lungă de valabilitate.

Pinot Noir este un vin adesea confundat cu Merlot sau Cabernet Sauvignon, deși aceștia sunt struguri roșii foarte diferiți ce produc vinuri la fel de diferite. Pinot Noir este un soi de strugure cu coajă subțire și închisă la culoare, din care se produc vinuri cu corp ușor spre mediu, cu o finețe aparte ce i-a adus consacrare. El este parfumat și proaspăt, de cele mai multe ori cu arome de fructe roșii. Merlot și Cabernet Sauvignon sunt vinuri cu mai mult tanin, corp, alcool și o culoare de regulă mai închisă. Știind aceste diferențe îți va fi mult mai ușor să le deosebești chiar dacă nu ai eticheta la îndemână. 

În rândurile de mai jos vom detalia tot ce este bine de știut despre Pinot Noir și astfel confuziile nu își vor mai avea locul. 

Precizam mai sus că este un soi de strugure pretențios din cauza a cât de dificil este de cultivat și cât de larg este consumat și apreciat. Din acest motiv este cunoscut și ca unul dintre cele mai costisitoare vinuri din lume. Franța este locul de naștere al soiului de struguri Pinot Noir, care aparține speciei vitis vinifera și a fost cultivat pentru prima dată în Burgundia de călugării cistercieni, în urmă cu mai bine de un secol. Colecționarii apreciază Pinot Noir foarte mult, datorită delicateții și capacității sale de a îmbătrâni cu grație, în special soiurile produse în cele mai renumite podgorii din teritoriile de origine dar, dezvoltarea tehnologică a momentului a adus și alte crame în topul producătorilor, depășind de mult granițele locului natal. 

Pinot Noir preia calitatea pământului pe care este cultivat. Multe dintre aceste calități sporesc aromele delicate și delicioase de fructe și pământ ale strugurilor. Climele mai reci duc la o structură elegantă și grațioasă a acestor vinuri. Climele mai calde aduc în atenția consumatorului tipuri de Pinot Noir mai coapte și mai corpolente, cu un aport de alcool mai mare. Unii producători își îmbătrânesc vinurile în stejar francez nou 100%, ceea ce creează un vin mai plin și texturat. Nivelul alcoolului din Pinot Noir depinde de locul în care este cultivat. Clima influențează maturitatea, care influențează nivelul de alcool și valențele variază de la o zonă la alta, de la 12% până la 15%.

Este un vin cu caracter ce necesită un sol calitativ, temperatură optimă, lumină solară și multă atenție în timpul vinificației. Dacă condițiile sunt bune, așteptați-vă la un vin fenomenal și cu personalitate, ce adesea va prezenta note de cireșe, merișoare, zmeură, lemn dulce și ciuperci. Acestea sunt cele mai familiare gusturi și arome care se găsesc de obicei într-un pahar de Pinot Noir. De asemenea, este obișnuit să găsiți note de căpșuni, flori, frunze de ceai, ierburi și note de cola, în funcție de locul din care provine vinul. Amintiți-vă, gusturile de vin sunt oarecum relative și individuale. Pot exista unele note de degustare diferite, pe care le găsiți în mod constant în timp ce beți un Pinot Noir de calitate.

Pinot Noir este un vin suculent, datorită notelor fructoase și a acidității sale natural ridicată. Dar gustul suculent al fructelor nu este un indiciu al zahărului prezent. În fapt, Pinot Noir este aproape întotdeauna făcut într-un stil uscat. Acest lucru înseamnă că după presarea strugurilor, zahărul din mustul de struguri este transformat în alcool. După ce tot zahărul este convertit, se creează un vin complet uscat. Uneori, puțin zahăr rămâne în urmă, numit zahăr rezidual. Acest lucru nu este deloc întâmplător, ci de cele mai multe ori, intenționat, pentru a da un indiciu de bogăție și dulceață vinului. Câteva grame pe litru de zahăr rezidual îl fac să fie considerat un vin sec, totuși.

Pinot Noir este un partener perfect în bucătărie, în mod special pentru cărnurile roșii mai ușoare, cum ar fi rața și mielul, sau cărnurile albe precum curcanul sau puiul, și chiar anumite rețete cu carne mai slabă de porc. Peștele cu aromă mai plină, cum este de exemplu somonul, se asortează bine ca aromă. Legumele și ierburile pământoase, cum ar fi ciupercile și cimbru, se potrivesc și ele cu aromele savuroase ale vinului Pinot Noir, mai ales atunci când ele reprezintă combinații cu risotto sau paste. Anumite asocieri ce pot învinge delicatețea vinului și care nu funcționează tocmai bine cu Pinot Noir, sunt alimentele foarte aromate, și deci este recomandat a se evita combinarea lor cu acest tip de vin.

Desigur, recomandările culinare pot să difere atunci când acest tip de strugure este în combinație cu alte arome, cum ar fi Chardonnay, dar dacă vrei să încerci căteva tipuri excepționale de Pinot Noir, intră și explorează site-ul vinoitalia.ro. Așteptăm părerile tale și suntem curioși care este preferatul tău!