Șampania: de ce să o alegi?
Șampania: de ce să o alegi?

Publicat 03 August 2022

Șampania: de ce să o alegi? Iată mai multe informații de interes pentru tine.

De ce șampania franțuzească este potrivită evenimentelor importante și ce este bine de știut? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

șampania

Șampanie, sau mai bine zis „Champagne” a devenit un termen general ce acoperă în termeni actuali o gamă largă de vinuri spumante, prosecco sau chiar frizzante. În realitate, doar vinul din regiunea Champagne a Franței, vin spumant produs prin procedee specifice, are această denumire. Există chiar multe tratate și legi internaționale prin care majoritatea țărilor limitează utilizarea acestui termen strict la vinurile produse în această regiune. În UE de exemplu, această denumire se stabilește prin acordarea statutului de denumire de origine protejată – „dénomination d'origine protégée” și, deși mulți dintre noi suntem familiarizați cu acest termen, cuvântul șampanie încă definește o gamă largă de alte tipuri de vinuri. 

Dacă te întrebi: „De ce este regiunea Champagne din Franța atât de specială?” sau „Ce face șampania atât de specială?”. Raspunsul este simplu: este cel mai prestigios vin spumant din lume, fabricat numai din struguri cultivați pe solurile calcaroase din Champagne, cea mai nordică dintre regiunile viticole ale Franței din proximitatea Parisului. Aici sunt permise doar trei soiuri de struguri, Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, iar faima acestui spumant este incontestabilă având în vedere generalizarea denumirii și către alte sortimente. 

Diferențele dintre un vin spumant și șampanie, deși sunt multe, amintim două foarte importante: proveniență și prețul. Așadar, datorită reglementărilor internaționale în ceea ce privește denumirea, vinurile spumante trebuie să se cheme altfel decât șampanie, respectiv: Espumante în Portugalia, Cava în Spania, Asti sau Prosecco în Italia. Prosecco este probabil cel mai popular și posibil l-ați consumat deja. E creat sută la sută din strugurii Glera sau Prosecco și este înlocuitorul cel mai des întâlnit pentru șampanie, dar asta nu înseamnă că nu este și el de o calitate superioară. 

Cu toate astea, termenul de șampanie  are o extindere atât de mare, încât popular și gramatical a fost deja acceptat de limba română pentru definirea oricărui vin spumant. De altfel, dacă ne uităm în DEX, termenul de șampanie este descris ca „vin spumos, obținut prin refermentarea vinurilor de masă albe și roz în sticle închise ermetic” și deci, folosirea lui pentru a descrie un vin spumos de calitate nu este una greșită. Astfel, putem spune că termenul de șampanie astăzi definește un vin spumos de calitate superioară chiar dacă acesta nu este produs pe teritoriile franțuzești de origine, dar nu este în totalitate agreat de pasionații de vin sau de legislația în vigoare. 

Legenda spune că vinul spumant este descoperirea calugărului Dom Perignon, atunci când a depozitat în beciul mânăstirii un vin îmbuteliat mai devreme decât o făcea în mod normal. Din cauza temperaturilor scăzute, acesta nu a avut timp să fermenteze și atunci când temperaturile au început să crească, el era deja îmbuteliat. Astfel, dioxidul de carbon nu a mai putut fi eliberat și a rămas captiv în sticlă, ducând astfel la apariția primei sticle de vin spumant. 

Sunt câteva evenimente, unde, reprezintă deja tradiție să ciocnești și să savurezi un pahar de șampanie, noaptea trecerii dintre ani sau aniversările fiind cele mai cunoscute. Obiceiul este atât de adânc prins în stilul nostru cotidian, încât mai nou se găsesc și șampanii fără alcool pentru petrecerilor celor mici, și deci și aceștia pot savura bulele distractive ale acestui tip de băutură. Ciocnim un pahar de șampanie când celebrăm o reușită pe plan profesional, sau chiar și la revederea cu colegii de clasă, la nunți, botezuri și chiar aniversări romantice, și acest gest a devenit deja unul emblematic, clasicele pahare înguste cu picior lung fiind semnul international de sărbătorire a unui eveniment important. 

Cu toate acestea, nu există o confirmare sigură a momentului în care acest obicei a început și cea mai des explicație întâlnită este că o dată cu apariția unor tipuri de vin spumant la fel de delicioase și cu aceeași aciditate specifică, dar la un preț mai accesibil decât Champagne, acesta a fost văzut ca o băutură elegantă, de clasă, deci adecvată pentru a sărbători un eveniment important. În promovarea și popularizarea acestui obicei, au avut un cuvânt important de spus și filmele, de la clasice la moderne, unde șampania apare ca un laitmotiv pentru întâlnirile persoanelor din înalta societate alături de caviar și este cu preponderență prezentat ca băutură de sărbătoare. 

Desigur, bulele jucăușe prezente în fiecare pahar de vin spumant sau prosecco ne aduc aminte de exploziile de artificii și spectacolul pe care îl oferă acestea sau distractivele artificii și lumânări de tort. Există așadar ceva din personalitatea explozivă a acestor tipuri de vin ce îl fascinează pe om și îl duc cu gândul la sărbătoare. Se servește la 6 – 10 grade Celsius sau temperatura indicată pe ambalaj, în pahare înguste și cu picior lung, ce se umplu maxim jumătate și se țin de piciorul paharului pentru a nu îl încălzi. 

Toate acestea fiind spuse, și ca să revenim la titlul inițial al acestui articol, alegerea șampaniei franțuzești pentru evenimentele frumoase ale vieții, deși un gest recomandat, el este mai mult sau mai puțin doar un capriciu și un gest destul de costisitor. Majoritatea spumantelor ce provin din Italia, cum este vinul Prosecco creat prin metoda Charmat (se deosebește de metoda Champenoise pentru că a doua fermentație are loc tot în tancuri de inox, ci nu în sticle) oferă un preț mai rezonabil pentru aproape același produs. Strugurii folosiți în producerea șampaniei (Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier) nu sunt atât de aromați ca Glera, folosiți în fabricarea de Prosecco, și acesta reprezintă un motiv în plus pentru a încerca aromele venite de pe teritorile însorite ale Italiei. 

Acum că știi diferențele dintre cele două, nu îți mai rămâne decât să explorezi printre arome și să te decizi care este preferatul tău. În fond și la urma urmei, nu există alt critic mai bun decât propiul tău gust și indiferent de alegere, evenimentul sărbătorit va fi unul memorabil.