Vin: istorie încă de la începuturi
Vin: istorie încă de la începuturi

Publicat 28 September 2022

Vin: care este istoria acestuia și ce informații sunt bine de știut? Iată mai multe informații!

vin

Poate că nu ești pasionat de istorie, însă îți dorești să afli originile vinului pe care îl savurezi, de fiecare dată, cu mare drag. Rămâi aproape de noi pentru a afla cum a apărut vinul și cam cât de vechi este acesta.

La fel ca orice altă istorie, istoria vinurilor începe și ea odată cu prima atestare scrisă. Prima viticultură inscripționată undeva este cea din Vechiul Testament, unde, conform celor redactate, Noe avea o podgorie în care făcea vin. Deci, se pare că vinul este chiar mai vechi decât v-ați așteptat. Originile sale se află la o distanță de mii de ani față de prezent. 

Se pare că vinul a avut un parcurs îndelungat și frumos, care l-a transformat în ceea ce avem noi astăzi. Chiar dacă este greu de crezut, acesta a suferit extrem de multe modificări, iar cel mai probabil, vinul din Antichitate nu mai seamănă cu cel pe care îl consumați astăzi. Dar cum nu avem de unde să aflăm cu exactitate, trebuie doar să credem că așa este. 

Care credeți că a fost prima țară care a produs vin, conform dovezilor? Poate că o să aveți tendința să spuneți că Franța, dat fiind faptul că este atât de renumită. Sau poate Italia, cea care se mândrește astăzi cu niște podgorii senzaționale. Ei bine, nici una, nici alta. Se pare că dovezile ne arată faptul că, China a fost prima țară producătoare de vin, fiind urmată de Armenia și Georgia. De asemenea, cea mai veche cramă din lume a fost descoperită în Armenia. După cum puteți observa deja, istoria nu este chiar ceea ce v-ați fi așteptat. 

Chiar dacă toate acestea s-au întâmplat cu mult timp în urmă, înainte de Hristos, există o mulțime de dovezi care au fost descoperite de către cercetători și care au conturat o frumoasă istorie a vinului. După producția de vin din China și după descoperirea cramei din Armenia, cercetătorii au mai descoperit un alt mare producător de vin și anume Egipt. 

Chiar dacă Egiptul actual nu este specializat în producția vinului, se pare că acesta a pus bazele unor procese importante de vinificație. Cultivarea, culesul, strivirea și fermentarea erau cele patru etape pe care egiptenii le urmau, în fiecare an, pentru a obține vinul antic. Acest proces seamănă foarte mult cu cel pe care îl folosesc și astăzi, producătorii de vin. 

Până în acest moment, vinul existent era roșu, asemănat cu sângele. Din acest motiv, era folosit în diverse ceremonii, înmormântări dar și în scopuri medicinale. Se pare că tot în Egipt au fost descoperite și urme de vin alb, în mormântul lui Tutankhamon. 

Chiar dacă existau deja câteva culturi care produceau vin, se pare că fenicienii au fost primii care au comercializat această băutură. Negoțul se realiza în zona țărilor Italia, Grecia, Turcia și Israel, acolo unde vinul a devenit foarte rapid o băutură populară. Țările care cumpărau vin de la fenicieni au început rapid să cultive struguri și să producă propriul lor vin. 

De aici și până la răspândirea strugurilor în întreaga lume a mai fost doar un pas. Din ce în ce mai multe țări au început să acorde atenție culturilor de struguri, creându-și chiar proprii zei ai vinului. Din ce în ce mai multe ustensile de presare și strecurare a strugurilor au început să prindă viață în Italia și Grecia, procesul de creare a vinului fiind ușurat pe această cale. 

Câțiva ani mai târziu, vinul devenise un simbol al creștinismului, fiind utilizat de către majoritatea religiilor din lume. Producția de struguri și vin a cunoscut o creștere imensă, după descoperirea Americii. Cristofor Columb a fost cel care a adus la viață podgorii și crame imense care aveau să aducă cantități inegalabile de vin. La scurt timp, strugurii au ajuns și pe teritoriul Australiei și Noii Zeelande. 

Călătoria vinului nu se oprește în prezent, ramura aceasta fiind în continuare dezvoltare. După mii de ani, vinul a reușit să devină una dintre cele mai apreciate băuturi alcoolice, fiind disponibilă într-o gamă foarte complexă de tipuri și gusturi. Producția aceasta a cunoscut în timp tehnici moderne și rapide de producție, iar asta a permis comercializarea vinului la scară largă. Nu se știe exact de ce, însă primul producător, China, nu mai este un producător important în industria viticolă. Alte țări, precum Franța sau Italia au ocupat locurile fruntașe, bucurându-se de recunoaștere la nivel mondial. Ține cont că această călătorie a vinurilor continuă – alături de Vino Italia!