Vin și paste: ce nu trebuie să ratezi?
Vin și paste: ce nu trebuie să ratezi?

Publicat 26 September 2022

Vin în combinație cu paste – iată câteva idei numai bune pentru tine. Află mai multe  detalii de interes!

vin

Asocierea unui vin cu un preparat culinar anume este un domeniu extrem de vast și complex, care poate transforma servirea mesei într-un adevărat festin. Combinația dintre vinuri și paste există printre noi de secole și se pare că nu va dispărea vreodată. Pentru a vă putea bucura de o combinație plăcută între vin și paste, trebuie însă să știți cum puteți asorta cele două elemente, astfel încât gusturile celor două să rezoneze. 

Dacă te confrunți mereu cu întrebarea „Cu ce paste aș putea să îmi asortez vinul de acasă?”, atunci articolul acesta este exact ceea ce aveai nevoie!

Ei bine, știm deja faptul că pastele în sine nu au un gust special care să ne dea pe spate la fiecare gustare. Gustul preparatului în sine este redat de fapt de sosul folosit, cel care are proprietăți magice asupra fiecărui preparat. Tocmai din acest motiv, asocierea dintre paste și vinuri trebuie să fie făcută pe baza caracteristicilor sosului folosit. 

Pentru început, pentru a putea discuta de combinațiile ideale dintre paste și vin, trebuie să vă puneți la curent cu tipurile de sosuri pe care le puteți folosi. Așadar, puteți folosi renumitul sos roșu care se realizează pe bază de roșii, multiple variante de sos alb, sos pesto sau alte sosuri realizate din diverse combinații de legume și brânzeturi. 

Atunci când vă pregătiți să alegeți vinul pentru masă este foarte important să luați în calcul faptul că niciun vin nu trebuie să mascheze savoarea preparatului culinar. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci vinul nu este potrivit pentru servirea mesei. Vinul trebuie să ofere o senzație plăcută papilelor gustative, mai ales când este asociat cu un fel de preparat culinar. 

Cu ce combină perfect vinul alb?

Acest tip de vin este ideal pentru pastele cu sos cremos sau mai bine spus, cu pastele care au sos realizat pe bază de cremă. În această categorie sunt incluse pastele carbonara, pastele pe bază de ciuperci sau lasagna vegetală. De asemenea, se poate servi și alături de paste cu sos pe bază de brânză sau paste cu fructe de mare. Un vin potrivit pentru aceste preparate este vinul Borgoletto Bianco Veronese – Fasoli Gino disponibil în crama noastră.

Cu ce se combină perfect vinul roșu?

Un vin atât se savuros precum vinul roșu se poate savura la capacitatea sa maximă alături de pastele care conțin sosuri groase, pe bază de roșii. Acidul din vin se completează perfect cu acidul din tomate, iar masa obține o armonie de excepție pe această cale. Amarone della Valpolicella – Fasoli Gino este unul dintre vinurile noastre roșii potrivite pentru pastele cu sos de tomate. 

Cu ce se combină perfect vinul rose?

Fiind un vin mai light decât celelalte două tipuri, vinul rose se completează cu sosurile pe bază de roșii, dar mai ușoare. Un astfel de exemplu de sos este sosul marinara. Fiind totuși un vin versatil, se poate consuma și alături de paste cremoase, cu sosuri albe. Vinul din crama noastră Gran Passione Rosato Veneto – Botter se potrivește perfect în această categorie, fiind blând și plăcut la fiecare servire. 

Vinul dulce și pastele

Orice vin dulce se asortează cu pastele cu sos ușor, light. Sosurile ușoare de roșii, dar și cele de legume, se pot servi cu un vin dulce fără probleme. De asemenea, și pastele cu pește (ton, somon) se pot servi cu acest tip de vin. Pentru astfel de preparate puteți opta pentru vinul Verduzzo - Tunella, găsit pe vinoitalia.ro. 

Vinul demi-dulce și pastele

Vinul demi-dulce se află într-un contrast total atunci când este consumat cu paste, deoarece el se consumă cu pastele picante sau sărate. La polul opus, acesta se poate servi și cu desertul după servirea pastelor. 

Vinul sec și pastele

Pastele cu sos foarte cremos sunt cele mai potrivite pentru vinul sec. Aici sunt incluse pastele mediteraneene care conțin sos alb și fructe de mare. De asemenea, se poate savura și cu pastele care conțin pește afumat. Un Cabernet Sauvignon – Tunella este ideal pentru o astfel de combinație.

Vinul demi-sec și pastele

Se completează foarte bine cu pastele din bucătăria mediteraneană și încântă mereu papilele gustative în astfel de combinații. Este adesea combinat cu toate fructele de mare deoarece combină perfect aciditatea cu dulceața, rezultând un gust de neratat. 

Indiferent care ar fi preparatul culinar preferat, trebuie să luați în calcul că vinul ales depinde în totalitate de propriile voastre gusturi. Combinațiile menționate mai sus sunt de neratat, asta dacă se află pe lista voastră de preferințe.