Decantare vin - informații de interes
Decantare vin - informații de interes

Publicat 03 October 2022

Decantare vin: ce este bine de știut despre acest lucru? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa.

Decantare vin

Vinul și savoarea sa sunt atât de cunoscute de către oamenii din întreaga lume, însă ceea ce nu este atât de cunoscut este procesul de prelucrare al acestuia. Savoarea sa este cea care îmbie chiar și cele mai pretențioase gusturi, însă este important de reținut faptul că aceasta nu este ușor de obținut. Nimic nu este mai neplăcut decât degustarea unui vin lipsit complet de savoare. 

Puține experiențe sunt asemănătoare cu degustarea vinului și puțini oameni sunt pasionați, cu adevărat, de procesul de transformare al unui vin. Există totuși iubitori ai acestor băuturi fine care prezintă interes pentru fiecare pas utilizat pentru crearea vinului. Dacă și tu te regăsești printre aceștia, atunci trebuie să afli informațiile din acest articol. 

Vrei să știi ce este decantarea vinului? Nu știi de ce este atât de importantă pentru un vin bun? Vrei să afli cum se realizează acest proces? Ei bine, ești exact acolo unde trebuie să fii. Următoarele rânduri îți vor răspunde la toate întrebările legate despre acest proces.

Decantarea este un proces esențial în obținerea băuturii dorite, iar fără aceasta savoarea atât de specială a vinurilor nu poate fi obținută în totalitate. Chiar dacă nu pare, decantarea este un proces destul de simplu care implică o anumită cantitate de vin și un vas de sticlă care poartă denumirea de decantor. Având în vedere faptul că vinul își obține adevărata sa aromă doar după ce face contactul cu oxigenul, vă puteți da deja seama cât de important este vasul care poartă denumirea de decantor. În linii mari, decantarea presupune un proces de purificare a vinului, astfel încât acesta să poată fi savurat fără sedimentele care se strecoară în sticlă.  

Înaintea procesului de decantare trebuie să țineți cont de un proces extrem de important. Sticla de vin trebuie să fie așezată în poziție verticală pentru cel puțin 24 de ore. În felul acesta, sedimentele din băutură se așază pe fundul sticlei astfel încât acesta va avea șanse mai scăzute să ajungă în decantor. După acest pas, puteți începe deja procesul de decantare.

Probabil că vă întrebați deja cum se folosește decantorul despre care am menționat mai sus. Ei bine, acest decantor trebuie să fie din sticlă și să aibă gâtul lung și este folosit pentru turnarea vinului din sticlă în el. El are rolul de a curăța sedimentele și de a aerisi substanța lichidă. În decantor, vinul se toarnă lin astfel încât să atingă întâi gâtul vasului, iar mai apoi fundul acestuia. În cazul în care mai pătrund sedimente din sticlă în decantor, chiar nu trebuie să vă faceți griji. Vasul este special conceput astfel încât toate acestea să rămână pe fund în timp ce vinul este turnat în pahar. 

De foarte multe ori, gustul adevărat al vinului este estompat de prezența unor sedimente pe care nu le puteți observa cu ochiul liber. În urma procesului de decantare se observă cum se depun sedimentele în vas, astfel încât lichidul să rămână foarte limpede. Numai în felul acesta, degustarea va fi completă, iar aroma adevărată a vinului va fi descoperită. 

Vinul poate fi servit la câteva minute după ce este turnat în decantor, deci nu trebuie să lăsați vinul la decantat peste noapte. Bineînțeles, perioada de așezare a vinului în decantor variază în funcție de tipul vinului. Dacă acesta prezintă foarte multe sedimente vizibile, atunci el trebuie lăsat să se limpezească până la câteva ore. Totuși, trebuie să evitați lăsarea vinului la decantat peste noapte. Dacă faceți acest lucru există șanse foarte mari să pierdeți aroma acestuia fiind expus prea mult timp la oxigen. 

Dacă sunteți curioși cât trebuie lăsat la decantat vinul în funcție de culoare, atunci trebuie să aflați că timpul este diferit. Vinul roșu poate fi lăsat la decantat de la 20 de minute și până la 2 ore în timp ce vinul alb și cel rose trebuie lăsat până la maxim 30 de minute. Evident, totul depinde de multitudinea sedimentelor din compoziție. 

După cum spuneam și mai sus, decantarea nu este un proces complicat așadar îl puteți realiza chiar la voi acasă. Trebuie doar să găsiți un vas potrivit și să vă pregătiți pentru savurarea celui la delicios vin din cămara voastră. Pentru întrebări legate de decantare, dar și pentru alte informații ne puteți recomanda cu cea mai mare încredere.