Vin alb din struguri roșii - de ce să spui “da”?
Vin alb din struguri roșii - de ce să spui “da”?

Publicat 05 October 2022

Vin alb din struguri roșii: de ce să îl alegi? Iată mai multe informații de interes pentru tine.

vin alb

Dacă ești aici, înseamnă că ești familiarizat cu toate cele 3 tipuri de vin: roșu, alb și rose. Cu siguranță ai un favorit pe care nu te mai saturi să îl deguști, iar preferințele tale sunt, probabil, greu de schimbat în viitorul apropiat. Probabil că știi deja și că vinul se realizează cu ajutorul strugurilor, de diferite soiuri și nu mai trebuie să punem foarte mult accent pe acest aspect. Însă știi ce culoare au strugurii din care se realizează un anumit tip de vin? Știi din ce struguri se realizează vinul roșu astfel încât să iasă roșu? Cel alb? Dar cel rose?

Cel mai probabil o să ai tendința să spui că da, știi care este culoarea strugurilor. Cine nu știe deja că vinul roșu este realizat din strugurii cu aceeași nuanță, iar vinul alb este realizat din strugurii albi? În termeni tradiționali, este foarte adevărat ceea ce știm deja, însă lucrurile s-au mai schimbat puțin în timp. Ți-ai pus vreodată întrebarea: oare vinul alb poate fi realizat din struguri roșii? Dacă da, trebuie neapărat să rămâi în acest articol ca să afli răspunsul la această curiozitate. Dacă nu, atunci cu siguranță te-am făcut curios chiar acum. 

Probabil că mulți oameni ar spune că aceasta nu este reală, iar culorile celor două elemente sunt deja foarte bine stabilite. Însă, spre uimirea multora dintre noi, răspunsul la întrebarea anterioară este altul. Se pare că da, vinul alb poate fi realizat și din struguri roșii. 

Cum este posibil acest lucru? Ei bine, conținutul boabelor de struguri este elementul cel mai important atunci când urmează începerea procesului de creare a vinului. Indiferent de culoarea pe care o are un ciorchin de strugure, trebuie să luăm în calcul faptul că interiorul unui bob este ușor incolor și limpede. Interiorul este cel care se transformă în lichidul ce urmează să fie vin, nu învelișul. Asta înseamnă că din struguri roșii se poate face vin alb. Simplu și savuros. 

Procesul de producere al acestui tip de vin este însă mai dificil decât în cazul variantelor clasice de producere ale vinului roșu sau rose. Strugurii roșii care urmează să devină vin alb trebuie să fie supuși unui proces de presare ușor, care să nu pună presiune foarte mare asupra pielii fiecărui bob. În felul acesta, culoarea pielii nu se va transmite și în lichidul din bob care rezultă în urma presării, deoarece nu va fi folosit decât conținutul. 

Spre deosebire de vinul roșu, cel alb nu este lăsat la fermentat în prezența pielii. Așadar, vinul alb din struguri roșii trebuie realizat la fel ca vinul alb din struguri albi. Acesta este presat și filtrat, iar mai apoi este lăsat la fermentat. În felul acesta, lichidul nu are cum să se coloreze și deci, rămâne alb și limpede. Este un proces mai dificil, iar nu foarte multe persoane produc aceste tipuri de vinuri. Mulți vor să profite de boabele de struguri în întregime, inclusiv și de pielea lor. 

Dacă vrei să deguști un astfel de vin, nu trebuie să îți faci griji în privința gustului sau a caracteristicilor. Există foarte multe persoane care apreciază mai mult strugurii roșii, însă nu optează pentru vin roșu din motive personale. În cazul acesta, vinul alb este o modalitate foarte bună de a consuma conținutul strugurilor roșii sub altă formă. 

Acest vin alb realizat din struguri roșii este o modalitate mai modernă de a produce vin și poate stârni scepticism în perspectiva multor persoane. Dacă îți dorești însă să guști un pahar din acest vin, nu trebuie să eziți. Este o experiență nouă și există șanse foarte mari să te îndrăgostești, iremediabil, de acesta.