Vin sec: cum alegi unul potrivit?
Vin sec: cum alegi unul potrivit?

Publicat 10 October 2022

Vin sec: când este potrivit și de ce? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

vin sec

Nu există un moment în care să nu te poți bucura de vinul preferat. Poate reprezenta un moment de răsfăț personal alături de o carte captivantă sau un film bun, poate fi elementul principal al unei întâlniri la șuetă cu prietenii sau vedeta unei cine reușite. Oricare ar fi alegerea ta, nu uita să ții seama de recomandările de temperatură și asocieri culinare. 

Asocierea vinurilor cu mâncarea poate părea destul de complexă, mai ales când te uiți pentru prima dată la idee. Există pur și simplu atât de multe tipuri diferite de vin și mâncare din care să alegeți, împreună cu o mulțime de „reguli” de asociere a vinurilor, încât poate părea complicat. Nu este! Iar dacă acest vin sec este preferatul tău, acesta este un articol dedicat ție.  

Caracteristicile vinului sec 

Pentru a face un vin uscat, sec, vinificatorul va lăsă procesul de fermentare să se termine complet, permițând drojdiei să consume tot zahărul prezent, vinul rămânând deci uscat. Vinul sec nu are zaharuri reziduale, prin urmare nu lasă nicio dulceață în gust. Aceste vinuri sunt cele mai potrivite pentru a fi servite că aperitive sau în timpul cinei.

Vinul este creat prin utilizarea unui proces de fermentare mai lung decât vedeți cu vinul mai dulce. Timpul suplimentar de fermentare îi oferă drojdiei mai mult timp să se hrănească cu zahărul din struguri și ajută la asigurarea faptului că nu mai rămâne mult zahăr. Vinurile uscate pot avea în continuare caracteristici fructate, dar tind să fie, de asemenea, crocante și nu sunt deloc dulci.

Pinot Gris, Pinot Grigio, Chardonnay și Sauvignon Blanc sunt câteva dintre exemplele clasice de vinuri albe seci. Sauvignon Blanc și Chardonnay sunt adesea considerate două dintre cele mai uscate tipuri de vin alb, în timp ce vinurile precum Pinot Gris, Pinot Grigio și Riesling sunt la capătul mai dulce dintre cele uscate.

Asocieri ale vinului sec de care să ții cont 

Vinurile uscate și crocante precum Sauvignon Blanc sunt o alegere ideală pentru asociere cu pește alb. La urma urmei, peștele are adesea o aromă relativ blândă, care ar putea fi ușor copleșită de vin. Alegerea unui vin ușor vă ajută să vă asigurați că aromele peștelui încă strălucesc. Includerea unui strop de suc de lămâie aduce această combinație de alimente la următorul nivel, deoarece ajungeți la un echilibru ușor și strălucitor de arome în masă și vin.

De asemenea, vă puteți concentra asupra vinurilor albe care sunt ușor mai zestile sau oferă puțină dulceață, cum ar fi un Pinot Grigio. Profilul de aromă de aici poate face peștele să iasă și mai mult în evidență. Multe rețete pe bază de pește se potrivesc bine și cu vinul alb sec, inclusiv opțiuni precum tacos cu pește.

Chardonnay este adesea recomandat ca vin de alegere atunci când serviți un sos cremos. Această include o gamă variată de paste în care sosul este una dintre caracteristicile principale ale mesei.

Chardonnay funcționează bine în acest context, deoarece are câteva note de aromă de unt. Deci, de exemplu, puteți servi Chardonnay cu o fettuccine Alfredo. Cu această asociere, vinul ar completa aromele și cremositatea preparatului, dar oferă și suficientă aciditate pentru a tăia o parte din crema din farfurie. Aciditatea este importantă, deoarece aceasta vă ajută ca masa să nu pară prea bogată. Într-adevăr, Chardonnay este o alegere perfectă pentru orice fel de mâncare cremoasă de paste, în special cea care este încărcată cu brânză.

Vinul roșu poate varia de la sute de tipuri diferite de gusturi, cum ar fi fructat, uscat, pământesc, mătăsos, îndrăzneț, iar lista de arome ar putea continua. Vinul poate fi, de asemenea, împărțit în ușor, îndrăzneț, fortificat și învechit ca categorie. Vinul roșu este un tip de vin uscat și datorită modului în care este făcut vinul și a taninurilor din acesta. Printre vinurile roșii preferate la cină sunt: Cabaret, Merlot, Pinot Noir și Malbec.

Majoritatea vinurilor roșii sunt de obicei asociate cu alimente cu arome îndrăznețe. Vinurile roșii au un gust puternic și are nevoie de mâncare cu un gust egal sau mai puternic, astfel încât să poți gusta diferența dintre vin și mâncare.

Exemple din care să te inspiri 

Cabernet Sauvignon

Uneori, acest vin tinde să fie oarecum un vin mai corpolent, care se potrivește de minune cu preparate, precum carnea roșie. De asemenea, friptura sau mielul la grătar este întotdeauna un câștigător cu acest tip de vin. Un vin foarte popular și cu care nu poți da greș la un grătar cu prietenii de exemplu. 

Pinot Noir

Care este un corp mai ușor de vin se asortează bine cu fructe de mare, de exemplu somon sau ton ahi. De asemenea, roșul strălucitor ar trebui să fie asociat cu o aromă mai fructată, cum ar fi salatele sau pâinele plate. Alegerea ideală pentru o cină romantică pe plajă la un restaurant cu specific pescăresc. 

Malbec

Acesta este mai mult un vin roșu îndrăzneț și, de obicei, este cel mai bine combinat cu arome alimentare mai îndrăznețe, cum ar fi tocănițele vegetariene, mâncăruri de pui cu roșii și pește precum somonul. Perfect pentru a fi pe masă la o cină de familie. 

Deși vinul sec este printre cele mai căutate tipuri de vin, nu vă limitați la a-l lega neapărat de preparate culinare. Vinul sec poate fi consumat și ca aperitiv, sau de sine stătător, dar nu uitați, pentru a profita la maxim de beneficiile de sănătate pe care le aduce, nu depășiți 2 pahare pe zi.