Sfaturi utile pentru a te bucura de călătoria vinurilor italienești
Sfaturi utile pentru a te bucura de călătoria vinurilor italienești

Publicat 07 November 2022

Vinurile italieneşti de calitate superioară variază în ceea ce privește denumirile de calitate, de la bună la superioară. Iată mai multe informații.


Există sute de soiuri de struguri pentru vin în Italia și foarte puține dintre acestea sunt cunoscute în afara ţării. Așa că nu vă faceți griji, nu sunteți singura persoană care crede că vinurile italiene sunt o provocare! În timp ce romantismul și diversitatea vinului italian au făcut din sticlele sale cele mai faimoase icoane la nivel mondial, cumpărarea acestuia poate fi adesea puțin confuză - așa că haideți să simplificăm lucrurile!

 

Cu peste 800 de soiuri de struguri de vin, 20 de regiuni viticole desemnate în mod unic și sute de ani de istorie a vinificației, scena vinului din Italia este o aventură glorioasă, de la struguri la pahar. Toscana și Piemontul reprezintă cele mai importante regiuni din Italia în ceea ce privește recunoașterea și producția regională, iar colectivul Tre Venezie (care înseamnă "cele trei Veneții") din Veneto, Trentino-Alto Adige și Friuli completează lista regiunilor viticole italiene dominante. 

 

Regiunile de top ale vinului din Italia

 

Piemont: Cunoscut pentru vinurile puternice, precum Barolo și Barbaresco, Piemontul se află în colțul de nord-vest al Italiei. Acasă la câteva vinuri roșii puternice și la bulele mereu populare și ușoare de Moscato, această regiune viticolă italiană este dominată de trei soiuri de struguri cheie: Barbera, Nebbiolo și Dolcetto. Vinurile roșii extrem de concentrate și ultra-secetoase Barolo și Barbaresco sunt ambele construite pe baza strugurilor Nebbiolo, care se maturează târziu.

 

Toscana: locul unde se întâmplă magia vinului. Majoritatea oamenilor se gândesc la vinul italian și imediat le vin în minte imagini cu Toscana. Pantele de dealuri, castelele medievale, orașele cu ziduri și podgoriile nesfârșite, toate se ciocnesc pentru a crea imagini colective ale regiunii viticole toscane. Vinurile din Toscana se bazează în mod ferm pe strugurii Sangiovese, sunt îmbuteliate sub numele de Chianti și vin în diferite niveluri de calitate și preț. Super Tuscanii reprezintă un vin "renegat" unic, care este amestecat cu Sangiovese și Cabernet Sauvignon sau Merlot (precum și alte soiuri de Bordeaux).

 

Alto Adige: Îngropată la baza Alpilor italieni, supranumiți local Dolomiți, regiunea viticolă Alto Adige găzduieşte unele din cele mai uimitoare priveliști de podgorii din lume. Vinurile albe domnesc în această regiune, Pinot Grigio fiind în frunte. Nopțile răcoroase și crocante și zilele calde și însorite permit schimbări impresionante de temperatură între zi și noapte și dau naștere la o aciditate excelentă a strugurilor. Vinurile din Alto Adige impresionează cu un corp mediu, stiluri uscate și crocante și arome strălucitoare.

 

În general, vinurile italiene pot fi împărțite în două categorii principale: vinurile de masă și vinurile italiene DOC (Denominazione di Origine Controllata) sau DOCG "superioare" (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). 

 

Vinurile de masă italiene tind să fie vinuri roșii sau albe mai puțin costisitoare, produse pentru a fi consumate în atmosfera relaxată a unei cine de familie în stil italian. Uneori sunt vândute în sticle mai mari, alteori într-o sticlă de bază de 750 ml. În orice caz, acestea sunt pilonul principal al unei mese italiene. Vinurile de masă sunt adesea vinuri cu gust de fructe, unele sunt spumante, majoritatea sunt ușoare-mediu corpolente și toate au o afinitate cu mâncarea regională italiană. 

 

Vinurile italieneşti de calitate superioară variază în ceea ce privește denumirile de calitate, de la bună la superioară. Cu atâtea de soiuri de struguri nativi care acoperă terenuri variate, care cresc în climă permisivă și care sunt concentrate într-o peninsulă excepțională, vă puteți imagina că sunt o mulţime de combinaţii de vinuri, la fel de diverse, precum subculturile care le înconjoară. 

 

Vinul italian și asocierea cu mâncarea

 

Vinurile italieneşti sunt făcute pentru mâncarea italiană. Cele două merg mână în mână și, la fel ca o căsnicie bună, ambele sunt de obicei îmbunătățite de cealaltă. Vinul care se potrivește cu orice, de la spaghete și chifteluțe până la grătarele din curte, este Chianti. Sau luați în considerare Dolcetto d'Alba ca pe un alt vin de masă roșu solid, făcut pentru mâncăruri italienești. 

 

Dacă vreți să vă bucurați de o friptură sau de alte tipuri de carne roșie, atunci încercați cu Barolo sau Barbaresco din Piemont. Ambele sunt construite pentru a se descurca cu un conținut ridicat de grăsimi și proteine, cu arome pline, structură taninică puternică și aciditate incredibilă. Deși nu sunt ieftine, acestea sunt perfecte pentru ocazii speciale. 

 

Pinot Grigio este cel mai popular soi de vin alb din Italia și pe bună dreptate. Acesta evidențiază o aciditate incredibilă și se potrivește ușor cu mâncărurile. Perfect pentru fructele de mare, un sortiment de aperitive și pentru alegerea preferată a cărnii de pasăre, Pinot Grigio este vinul alb preferat al Italiei. 

 

Nu poți înțelege calitatea și savoarea unui vin italienesc bun, până nu îl încerci. Explorează acum universul aromelor de pe aceste tărâmuri cu tradiție pe vinotalia.ro