De ce mirosul este important în degustarea vinului?
De ce mirosul este important în degustarea vinului?

Publicat 09 November 2022

Puteți obține întreaga experiență senzorială dintr-o sticlă proaspătă de vin cu ajutorul tehnicilor de mirosire adecvate. Iată mai multe informații de interes.

Tipul de struguri, clima, calitatea solului şi a taninurilor sunt factori cheie care determină calitatea unui vin. Cum putem înţelege toate aceste caracteristici? Mirosul este unul dintre cele mai importante etape în degustarea vinului. În acest articol vom vedea exact și de ce mirosul este atât de important în degustarea vinului. 

Când mirosim un vin, ne pregătim pentru ceea ce urmează să gustăm. Simțul olfactiv are o influență profundă asupra modului în care creierul nostru procesează aromele. Pentru a înţelege acest rol, puteţi face un exerciţiu simplu: muşcaţi dintr-o căpşună în timp ce vă ţineţi de nas şi, pe măsură ce mestecaţi, eliberaţi nasul. Veţi observa imediat cât de bogat devine gustul căpşunei odată ce vă folosiţi şi simţul mirosului. În acelaşi fel, mare parte din gustul unui vin provine mai degrabă din simțul olfactiv decât din cel gustativ. Studiile arată că aproximativ 80% din gustul unui lucru provine din aroma sa.


Ce aflăm când mirosim vinul?

Mirosul unui vin ne informează cu privire la mai multe caracteristici ale vinului: aroma primară, conținutul de alcool, aromele secundare și nivelul general de aciditate. Mirosul primar al unui vin va indica tipul de struguri folosit și dacă au fost sau nu incluse și alte fructe în crearea vinului. Tot prin miros ne putem da seama de nivelul de alcool. 

Toate vinurile sunt obținute din struguri fermentați. Pentru a face vin, sucul de struguri filtrat, orice ingrediente infuzate și drojdia au fermentat timp de cel puțin câteva săptămâni. Acest lucru înseamnă că există zeci de compuși chimici într-o singură sticlă de vin, uneori sute. Asta ca să nu mai vorbim de butoaiele de stejar sau de rezervoarele de fermentare specializate care afectează, de asemenea, aroma unui vin.

Dacă este un vin alb, poate că simțiți miros de banane, coajă de lămâie, ananas sau chiar acel miros care se simte mereu în aer atunci când mergeți la plajă. Dacă este un vin roșu, poate simțiți miros de prune uscate, cireșe, căpșuni, ardei, prune sau tutun. În ambele situații, puteți spune că simțiți doar miros de struguri, iar acest lucru este, de asemenea, absolut în regulă. Creierul poate capta doar mirosurile care se află în memorie. De aceea, zece persoane ar putea sta la o masă mirosind același vin și să spună că simt zece mirosuri diferite!

Puteți obține întreaga experiență senzorială dintr-o sticlă proaspătă de vin cu ajutorul tehnicilor de mirosire adecvate. Iată câteva linii directoare pe care trebuie să le urmați atunci când mirosiți vinul: 

Turnați vinul cu un aerator sau într-un decantor. Aeratoarele și decantoarele sunt guri de turnare și recipiente specializate pentru vin care măresc gradul de expunere la aer al băuturii. Este vinul acid? Da, este, și devine mai acid în timp. Lăsându-l să se aerisească, se accelerează procesele de evaporare și oxidare. Aceste procese minimizează, de asemenea, aromele nedorite din vin, cum ar fi amărăciunea excesivă. Puteți lăsa vinul să decanteze între o oră și trei ore.

Transferați vinul din decantor într-un pahar. După ce vinul dvs. s-a decantat complet, începeți să turnați vinul din decantor într-un pahar. Asigurați-vă că turnați înclinat pentru a maximiza expunerea la oxigen.

Ridicați paharul și mirosiți aerul din interiorul bolului. Primul pas este să îl învârtiți bine în pahar. Învârtirea eliberează arome în aer. După aproximativ 10 secunde, puneți nasul în pahar și respirați normal în interiorul bolului - nu adulmecați! Aici începe partea distractivă. Aromele băuturii ar trebui să fie destul de puternice înainte de a începe să sorbi. Nu vă grăbiți în timp ce mirosiți; nu există niciun motiv pentru a grăbi o băutură a cărei creație a durat un an sau mai mult.

Experimentați cu diferite tehnici de mirosire. În timp ce mirosiți vinul, încercați diferite tehnici de mirosire. Unii oameni miros cu o inspirație lungă și profundă, în timp ce alții folosesc mirosuri scurte și puternice. Nu există o tehnică corectă sau greșită aici, ci doar ceea ce funcționează pentru dumneavoastră.

Gândiţi-vă ce vă transmit aromele vinului. Asocierea liberă este o tehnică folosită atât de pasionații de vinuri, cât și de cunoscători. Aceasta înseamnă că puteți descrie aromele vinului cu tot ceea ce vă vine în minte. Nu vă sfiiți să gândiți original și chiar să inventați termeni noi, dacă este nevoie. Sunt șanse ca, dacă simțiți mirosul, probabil că este adevărat. Există zeci de compuși chimici și sute de subtilități într-un singur vin. Explorați-le pe toate de-a lungul mai multor porții sau cu diferite asocieri de mâncare și vin. 

 

Cele trei straturi de aromă

Fiecare vin are trei straturi de aromă și, prin urmare, trei straturi de gust. Există nivelul primar, secundar și terțiar al aromelor, fiecare dintre acestea dezvăluind ceva unic despre modul în care a fost făcut vinul. 

Nivelul aromatic primar conține cea mai evidentă aromă a vinului, cum ar fi cireșe, mure, căpșuni, ciocolată neagră sau afine. Este primul miros pe care îl observați și prima aromă pe papilele gustative. 

Nivelul secundar este puțin mai complex și demonstrează caracteristici aromatice suplimentare. Este posibil să simțiți un miros ierbos, lemnos, floral sau pământesc – sugerând taninuri. Aceasta va depinde de tehnica cultivatorului, de cât timp a fost îmbuteliat vinul, dacă a fost făcut în rezervoare de oțel sau în butoaie de stejar și multe altele. 

În cele din urmă, cel de-al treilea strat are cele mai subtile mirosuri și arome. Acestea sunt micile valuri de parfum care persistă în aer sau la sfârșitul unei înghițituri. Poate fi o notă de tutun, o notă de cafea, un strop de vanilie sau o notă de nucă. 

Cu cât mirosiți mai multe vinuri diferite, cu atât vă va fi mai ușor să distingeți aromele. Sfatul nostru este să vă gândiți mai întâi la categorii. De exemplu, dacă beți un vin alb, simțiți miros de citrice, de fructe tropicale sau de flori? Vinul roșu miroase a fructe roșii, fructe uscate sau fructe negre?

Odată ce ați identificat o categorie, încercați să deveniți mai specific. Aroma de citrice amintește de o lămâie, coajă de lămâie, coajă de portocală, mandarină sau grapefruit roz? Puteți distinge între zmeură, căpșuni, cireșe sau rodie atunci când simțiți miros de fructe roșii? Este o activitate amuzantă să întrebați pe toată lumea din sală ce miroase și să vă împărtășiți impresiile - o aromă poate deveni evidentă odată ce altcineva i-a dat un nume. 

Nu uitați însă că scopul de a mirosi vinul este să vă bucurați de el. Lăsați fiecare dintre arome și gusturi să vă pătrundă în simțuri și să vă răsfețe. La urma urmei, acesta este motivul pentru care producătorul de vin a depus atâta efort pentru a face un vin unic.