Amarone della Valpolicella – află totul despre el
Amarone della Valpolicella – află totul despre el

Publicat 01 December 2022

Ce este bine de știut despre Amarone della Valpolicella? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!



Industria vinului este un subiect cu rădăcini foarte bine înfipte în celebra istorie, iar multe dintre misterele sale probabil că nu vor fi niciodată deslușite pe deplin. Există extrem de multe aspecte pe care le cunoaștem însă, aspecte de care ne bucurăm în fiecare zi atunci când savurăm un pahar de vin. Originile, materia primă, dar și locul de proveniență sunt aspecte pe care cu toții le știm despre vin, aspecte care ne ghidează de fiecare dată atunci când alegem sticlele de pe raft.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Italia este cea mai renumită țară din industria vinului și știm deja că cele mai savuroase vinuri au specific italienesc. Chiar dacă industria vinului a evoluat foarte mult în ultimii ani, se pare că această țară a reușit să se mențină în top odată cu trecerea timpului. Singurul aspect care s-a schimbat în regiunile italiene este concurența. Trecerea timpului a adus pe piață firme noi și numeroase, specializate în producția vinului. Chiar și așa, se pare că foarte multe dintre firmele vechi de vinuri au reușit să evolueze și să rămână în topul preferințelor iubitorilor de vin. 

Amarone della Valpolicella – un vin cu tradiție

Dacă încă nu ați făcut cunoștință cu acest tip de vin, trebuie să aflați faptul că este unul dintre cele mai apreciate vinuri din întreaga lume. Amarone della Valpolicella este produs în regiunea Valpolicella din nord-estul Italiei, inclusiv în subzonele Classico și Valpantena. Acest tip de vin este realizat de secole întregi în aceleași regiuni și este un simbol pentru industria vinului din Italia.

Acest tip de vin roșu se obține din 3 soiuri importante de struguri: Corvina, Corvinone și Rondinella. Spre deosebire de alte tipuri de vin, Amarone della Valpolicella este produs din struguri uscați care se lasă la uscat până la începutul lunii decembrie. În trecut, strugurii se uscau natural la soare, pe covoare de paie. În zilele noastre, strugurii sunt copți în camere speciale de uscare, în primele zile din luna octombrie, imediat după ce au fost culeși. 

O sticlă de vin din această categorie este scoasă spre vânzare după cel puțin 2 ani de stagnare în cramă, în baricuri de stejar francez sau slavon. De regulă, cantitatea de alcool regăsită într-o sticlă nu depășește valoarea de 14% și nu conține mai mult zahăr de 12g/L. Vinul își capătă adevărata savoare după această perioadă îndelungată și poate fi degustat imediat ce este cumpărat. 

După toate aceste procese importante de obținere și păstrare, vinul Amarone della Valpolicella apare pe mesele tuturor iubitorilor de vin roșu. Este servit alături de cele mai bune preparate culinare realizate din carne roșie, dar și alături de deserturi pe bază de fructe. 

Dacă te-am făcut curios și vrei să deguști un astfel de vin, îți recomandăm vinul sec Amarone della Valpolicella din colecția noastră. Este produs în anul 2015 din strugurii Corvina, Corvinone și Rondinella și are o nuanță roșie perfectă. Este un vin italian senzual și aromat, cu o cantitate de alcool de 16,5%. 

Dacă îți dorești o sticlă mai rafinată, atunci poți opta pentru Amarone della Valpolicella Classico. Produs în anul 2016, acest vin de o culoare rubinie intensă îți poate transforma mesele într-un adevărat ospăț. Aroma sa de fructe roșii te va face să consumi pahar după pahar, fără să te simți copleșit. 

Vinul Valpolicella este unul dintre cele mai bune și mai tradiționale vinuri din întreaga lume și este la fel de savuros la fiecare înghițitură. Se produce cu foarte mare efort astfel încât gustul său să fie obținut la modul ideal, tocmai de aceea nu trebuie ratat. Gustul puternic și mirosul îmbietor vă vor cuceri instant!