Tipuri de vin Valpolicella
Tipuri de vin Valpolicella

Publicat 29 November 2022

Care sunt principalele tipuri de vin Valpolicella? Iată mai multe informații!


Suntem exact în perioada în care ne putem bucura de vinurile savuroase roșii. Temperaturile scăzute de afară și culorile rafinate de toamnă ne îndeamnă să savurăm unul din vinurile noastre preferate într-un decor călduros și relaxant. Spre deosebire de celelalte tipuri de vin, vinul roșu ne încălzește de fiecare dată simțurile, după o zi solicitantă și obositoare. 

Cu siguranță și tu ai un vin favorit! Dacă vinul roșu cu specific italienesc este în topul preferințelor tale, atunci te afli exact unde trebuie. Suntem aici să îți prezentăm cele mai senzuale vinuri din colecția noastră inedită și anume vinurile Valpolicella. Deținem 8 tipuri de vin în această colecție, iar fiecare îți poate oferi o savoare specială, greu de confundat.

De unde provine denumirea de vin Valpolicella? 

Printre specialiștii în vinuri acest cuvânt este extrem de cunoscut, însă există și foarte mulți oameni care nu au auzit încă de acesta. Chiar dacă este prezent în denumirea vinurilor, pentru mulți oameni semnificația cuvântului “Valpolicella” nu este prea cunoscută. Tocmai de aceea am decis să vă prezentăm câteva informații despre denumirea vinului în rândurile ce urmează.

Valpolicella este o regiune din Italia, extrem de renumită pentru arealul său viticol. În momentul de față, regiunea se află pe locurile fruntașe în ceea ce privește producția de vinuri roșii, iar calitatea este caracteristica definitorie a acesteia. Denumirea regiunii provine din limba greacă și limba latină și se traduce prin “valea cu multe crame”.

Câte tipuri de vin există în momentul de față?

Categoria Valpolicella cuprinde acum 4 tipuri principale de vin roșu, extrem de apreciate la nivel mondial. Cele mai îndrăgite sunt vinurile Amarone și Ripasso, însă nici celelalte două tipuri, Valpolicella Sandard și Recioto della Valpolicella nu se lasă mai prejos. 

Din colecția noastră vă recomandăm să degustați vinul Amarone Della Valpolicella, un vin roșu sec cu gust ușor dulceag. Este ideal pentru servirea alături de brânzeturi și carne roșie, însă poate fi degustat și simplu, în fața televizorului. Veți simți o aromă extrem de intensă care vă va încânta foarte plăcut. 

Dacă vă doriți un vin cu aromă intensă de fructe, puteți încerca vinul Ca Florian Amarone della Valpolicella Classico Riserva. Este un vin sec care emană însă o savoare specială, datorită gustului de fructe roșii coapte și cacao amară. Un strop de lemn dulce face ca această aromă să fie și mai irezistibilă. 

Ce tipuri de struguri se folosesc pentru obținerea celebrelor vinuri Valpolicella?

Este evident deja faptul că acest tip de vin se obține din cele mai bune soiuri de struguri autohtone, specifice pentru această regiune specială a Italiei. Toate vinurile din gama Valpolicella se obțin din 4 soiuri de struguri: Corvione, Corvina, Rondinella și Molinara. 

Strugurii Corvina se regăsesc în aproape toate tipurile de vin în concentrația cea mai mare, între 45-95%. Soiul corviona este foarte asemănător cu soiul Corvina, așa cum probabil vă sugerează și denumirea. La polul opus, soiul Molinara este din ce în ce mai rar folosit în ultima perioadă, fiind responsabil de aciditatea subtilă din sticlă. 

Fiecare tip de strugure poate fi prezent în cantitate mai mică sau mai mare într-un anumit tip de vin, în funcție de aroma finală dorită. Vinurile din această categorie nu au aceeași concentrație de soiuri, fapt pentru care este atât de evident gustul diferit. Spre exemplu, vinul La Corte del Pozzo Amarone della Valpolicella din colecția este realizat din 70% struguri Corvione și 30% struguri Rondinella. Pe lângă gustul subtil de struguri, acest tip de vin are în componența sa arome de prune uscate, mure, scorțișoară, cuișoare dar și sirop de cireșe. 

Vinurile din categoria Valpolicella sunt savuroase și îndrăgite de oamenii din întreaga lume. Sunt o categorie specială, iar împătimiții vinurilor roșii adoră fiecare sticlă produsă în regiunea Valpolicella.