Vin Prosecco – branduri cunoscute
Vin Prosecco – branduri cunoscute

Publicat 08 December 2022

Care sunt cele mai cunoscute branduri ale unui vin Prosecco? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!


În prima perioadă a apariției sale, vinul Prosecco era considerat un vin ieftin, lipsit de strălucire, dedicat persoanelor cu venituri financiare foarte scăzute. Odată cu trecerea timpului, acest tip de vin a evoluat și a început să strălucească din ce în ce mai mult. În momentul de față, Prosecco este unul dintre cele mai cunoscute și iubite vinuri spumante și se pare că numărul fanilor acestora este în continuă creștere. 

Originea sa italiană a oferit încredere multor oameni, reușind să devină nelipsit de pe mesele celor mai importante evenimente. Un vin Prosecco are un gust delicios spumant care atinge și ultima papilă gustativă. Acest tip de vin este acum disponibil în două variante: sec și extra sec, reușind să încânte foarte multe persoane pretențioase. 

Vinul Prosecco este același lucru cu șampania?

Foarte mulți oameni au tendința să confunde vinul spumant cu șampania, datorită faptului că gustul poate fi asemănător în prima fază. În realitate, un Prosecco nu este o șampanie, iar diferențele dintre acestea sesizabile după o perioadă de timp. Ca să poți reuși să faci diferențele între cele două este foarte important să știi ce bei și cum să bei.

Printre cele mai importante diferențe dintre cele două se numără procesul de fabricare. Șampania necesită un proces mai pretențios pentru a putea ajunge la nivelul de șampanie calitativă  și gustoasă. Metoda de producere a șampaniei poartă denumirea de Champenoise și presupune cea de-a doua fermentare a strugurilor direct în sticlă. Timpul de preparare a acesteia este destul de îndelungat. 

Pe de altă parte, metoda de producere a unui vin Prosecco este diferită și mai simplistă și poartă denumirea de Charmat. Aceasta presupune fermentarea în cisterne speciale și adăugarea drojdiei și a zahărului. 

Dacă vă gândiți să vă cumpărați o sticlă de șampanie și una de Prosecco pentru degustare este foarte important să țineți minte că una dintre ele trebuie consumată destul de rapid. Prosecco necesită consum la scurt timp după îmbuteliere deoarece savoarea și gustul scad în timp. Spre deosebire de acesta, șampania mai poate fi ținută mult timp pentru că va deveni și mai savuroasă. 

Care sunt cele mai cunoscute branduri producătoare de vin Prosecco? 

La fel ca și în cazul vinurilor clasice, există mai multe branduri care se luptă pentru locurile fruntașe în domeniul vinurilor Prosecco. Haideți să vedem împreună care sunt cele mai renumite branduri din această categorie.

1. Cavicchioli.

Este un brand care datează încă din anul 1928 și produce vinuri spumante de înaltă calitate în zilele noastre. Brandul Cavicchioli este recunoscut ca fiind unul din liderii globali ai vinurilor de înaltă calitate și se pare că se mențin în top de foarte mult timp. Acest brand produce vinuri doar din soiul de struguri Glera și este ușor îndulcit. Prosecco realizat de brandul Cavicchioli are o aciditate rafinată și intensă în același timp și se potrivește foarte bine cu aperitivele servite alături de cei dragi.

2. Brilla.

Este un alt brand italienesc renumit pentru gustul pe care îl oferă fiecărei sticle de Prosecco. Pentru ei, fiecare bulă din sticlă este importantă și fiecare pahar trebuie să fie plin de savoare. Notele fructate de măr și piersică fac această băutură să fie specială și potrivită pentru fiecare ocazie specială. Se poate servi alături de paste și aperitive cu brânzeturi. 

3. Bolla.

Istoria Bolla este și mai veche, datând încă din anul 1883 și a cucerit multiple medalii pentru calitatea vinurilor de-a lungul timpului. În momentul de față, Prosecco produs de acest brand este extrem de apreciat, având un gust calitativ și bine echilibrat. Aroma de piersici albe, migdale și portocală transformă această băutură într-una extraordinară. 

Un vin Prosecco este special datorită savorii sale și probabil că niciun alt vin nu va reuși să îl înlocuiască. Datorită faptului că a evoluat atât de mult, ne putem da seama cât de important este gustul resimțit în momentul degustării. Încearcă și tu să deguști acest vin și nu vei regreta!